Eigenlijk bestaat er geen 'grote karper' rig. Op elke rig kun je grote karper vangen, maar het is wel belangrijk dat je de rig aanpast aan de omstandigheden. Dit betekent dat je op water A prima met een klassieke basis rig prima kan vissen terwijl je op water B beter een pop-up rig kunt gebruiken.
Plaats je handen onder de karper met 1 hand ter de hoogte van de borst vinnen, de andere hand rond de aarsvin. Steek je handen onder de karper door tot de karper op je onderarm ligt, en je de handen weer vrij hebt. Let er altijd op dat je geen sieraden of een horloge draagt.
Durf diep te vissen! Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Zeker in het voorjaar, rond mei/juni verschijnen de karpers weer in ondiep water. Vanaf augustus gaan ze weer volop azen en zijn ze veelvuldig aanwezig in menige rivier. Dit is de aangewezen periode om karpers te gaan vangen.
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
De meeste echte karpers zijn alleseters en hun dieet bestaat in het wild uit verschillende ongewervelde dieren en algen.
Om grote vissen te vangen moet je een goede hengel, sterk visdraad en goed aas hebben. Maar welk aas is geschikt voor grote vissen? Het aas aan jouw hengel is natuurlijk erg belangrijk. Een simpele vuistregel is dat groot aas zorgt voor grote vissen.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Bij het penvissen op karper is het uitpeilen van je dobber erg belangrijk. De karper aast op de bodem, dus je haakaas moet ook op de bodem liggen. Je kunt je dobber op twee verschillende manieren uitloden. Met een staande haak, dan rust je haak net op de bodem, of met een sleepje.
Dan is een compact camera vaak de beste oplossing. Tegenwoordig beschikken compact camera's over verschillende instelmogelijkheden, wat het fotograferen in diverse situaties weer vergemakkelijkt.
Ga je vissen fotograferen, dan heb je een korte sluitertijd, een redelijk laag diafragma en een hogere iso-waarde nodig. Ga je voor koraal? Dan kan je langere sluitertijden gebruiken. Je moet hiervoor wel een statief gebruiken en de mogelijkheid hebben om tijdelijk het waterpompje uit te zetten.
In de meeste gevallen wordt de haak voorin de bek van de karper geplaatst en is deze makkelijk te vinden. Kijk hoe de vis is gehaakt en druk de haak in tegengestelde richting uit de bek. Met een tangetje kan je voor meer grip op de haak zorgen en de vis nog makkelijker onthaken.
Vaak kun je erachter komen door dingen aan te passen. Ga bijvoorbeeld op een ander moment vissen, om te kijken of het azen van de karper de reden is. Je kunt ook eens een keer op een ander stuk water gaan vissen. Tot slot kan het ook helpen om een andere vismethode te doen of met een andere montage.
De karpers proberen door het springen de parasieten los te krijgen van hun huid. Onderwater doen ze dit ook door tegen stenen en andere ruwen oppervlakten aan te schuren. Door het springen ontluchten ze ook de zwemblaas waardoor ze sneller diep kunnen duiken.
Karper vissen in oktober. In het najaar karper vissen vergt andere technieken dan in het voorjaar. De karpers gaan namelijk op zoek naar voedsel om de winter mee door te komen en door het hoge zuurstofgehalte in het water door de wind zijn de karpers veel actiever dan in april.
Rietkragen zijn altijd goed, vooral als de stengels niet te dicht op elkaar groeien. Onder overhangende boomtakken of struiken liggen de karpers graag. Probeer je aas zo dicht mogelijk bij de takken te werpen.
Ben je van plan in het voorjaar op karper te gaan vissen, dan raden we de licht verteerbare Scopex boilies, Robin Red Garlic boilies of de Aardbei Vanille boilies aan. Ook boilies met hennep, zoals de Hennep Vanille boilies zijn zeer geschikte voorjaars boilies.
Op sommige plekken heeft een flinke bui tot gevolg dat er bodemdeeltjes vanaf het land in het water spoelen, waardoor het modderig en troebel wordt. Daardoor is het zicht van de vissen minder, en dus ook de kans dat ze het aas aan het haakje zien. Regen zal daarom in sommige gevallen tot een slechtere vangst leiden.
Let op de regen
Lichte regen in combinatie met een hoge temperatuur is de beste combinatie. Door de lichte regen vertroebelt het water waardoor vissen je minder goed kunnen zien. Ook zorgt lichte regen ervoor dat insecten in het water terecht komen. Harde regen heeft een negatief effect op de vissen.
In het algemeen kun je stellen dat waardes tussen de 1025 en 1005 millibar de meeste vis opleveren. Daarbij lijkt het dat op wateren tot een meter of drie diep de meeste vangsten komen tussen de 1025 en 1015 millibar. Bij wateren tot een diepte van zes meter zakt deze bandbreedte naar waardes tussen de 1020 en 1010.