De meeste haaien zijn een tweetal meter lang. De kleinste haai ter wereld is de dwerglantaarnhaai (Etmopterus perryi) die niet groter wordt dan 20 cm; de grootste is de walvishaai (Rhincodon typus) met een maximale lengte van 18 m.
De kleinste haaiensoort is Etmopterus perryi met een grootte van ongeveer 17 centimeter, en de grootste levende haai is de walvishaai (Rhincodon typus) die gemiddeld twaalf meter lang wordt. Haaien komen voor in alle zeeën.
De kleintjes worden dan ook vrijwel meteen apart gezet. De twee baby's zijn ongeveer 35 cm groot en worden gevoerd met inktvis, mosselen en garnaaltjes.
De reuzenhaai is de één na grootste vis ter wereld, en kan wel 10 meter lang worden. De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
De doornhaai en gladde haai zijn eierlevendbarend. In dit geval wordt er wel een dooier gevormd, maar ontwikkelt de jonge haai zich in het lichaam van de moedervis. Bij de levendbarende soorten zijn de embryo's via een placenta met de moeder verbonden.
Als een van de meest primitieve wezens op aarde ontwikkelden haaien zelfs als eersten 'de blauwdruk van de hersenen van gewervelden', zoals zij het noemt. Deze omvat bekende structuren zoals reukkolven, de kleine hersenen en delen van de voor- en middenhersenen.
Haaien hebben geen tong waarmee ze hun prooi naar binnen kunnen werken, dus schudden sommige soorten met hun schouders om het voedsel richting hun maag te dirigeren.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Australische wetenschappers hebben twee exemplaren van de meest zeldzame haaiensoort ter wereld opgespoord. De twee volwassen speertandhaaien (een mannetje en een vrouwtje) zijn gevangen in de Wenlock Rivier in de Australische staat Queensland. De speertandhaai komt alleen voor in het westen van de Stille Oceaan.
Steenvissen hebben stekels op de rugvin die een krachtig neurotoxine bevatten, een gifstof die kan leiden tot hevige pijn en verlamming, en zelfs de dood kan veroorzaken bij mensen. Daardoor staan ze bekend als de giftigste vissen ter wereld.
Haaien zijn heel gegeerd omwille van hun vlees, hun vinnen en hun kraakbeen. De Europese markten worden bevoorraad met haaien afkomstig van visserijen uit de Noord-Atlantische Oceaan, maar eveneens met grotere haaien die door de Europese vloot in alle oceanen ter wereld worden gevangen.
Haaiensoorten die je als mens maar beter niet tegen kunt komen zie je eigenlijk nooit in de buurt van Nederland. Die leven vooral in tropische wateren. De meest algemene haaien die in de Noordzee zwemmen zijn klein van stuk. Nu en dan worden ook grotere soorten gezien, zoals de reuzenhaai.
Net als een vliegtuig dat makkelijk door de lucht moet kunnen vliegen. Als je een haai van bovenaf ziet zwemmen, zie je dat de verschillende lichaamsdelen elk een eigen beweging maken. Het middenstuk, het dikste gedeelte, beweegt haast niet, terwijl het voorste en achterste deel naar de zijkant heen en weer gaan.
Haaien hebben niet veel vijanden, maar hun grootste vijand en grootste bedreiging is zonder twijfel de mens. Mensen vormen op verschillende manieren een bedreiging voor het voortbestaan van de dieren. De mens vervuilt en verstoort hun leefomgeving.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
De witte haai leeft vooral in koude en meer gematigde zeeën en in alle grote oceanen, van de Atlantische tot de Grote Oceaan en leeft voornamelijk in water met een temperatuur tussen de 12 en de 24 graden.
de witte haai of mensenhaai (Carcharodon carcharias) de tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) de stierhaai (Carcharhinus leucas) de zandtijgerhaai (Carcharias taurus).
Ruim zes meter lang en voor zover bekend al meer dan 50 jaar oud. Zet haar rechtop (voor zover je dat lukt met een beest van duizenden kilo's) en ze komt net zo hoog als een giraffe. De witte haai Deep Blue mag je met recht monsterachtig noemen.
In deze aaibak leven ongevaarlijke haaien en roggen die voorkomen in de Noordzee en Oosterschelde. Als deze haaien en roggen genoeg hebben gegeten krijgt de groep een kijkje boven het grootste aquarium. In dit aquarium met meer dan 300.000 liter tropisch zoutwater leven verschillende soorten tropische haaien.
De gevaarlijkste zee ter wereld is waarschijnlijk de Atlantische Oceaan , daar gebeuren de meeste ongelukken. Deze enorme waterplas tussen Europa en Amerika is normaal een vrij rustige oceaan. Juist deze stilte maakt hem zo gevaarlijk. Zeevaarders zijn minder alert op de gevaren van de oceaan.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Koala – buideldier
Het is lief wanneer je met een koala kunt knuffelen maar wanneer je naar zijn uiterlijk kijkt behoort hij echt tot de schattigste dieren ter wereld.
Een slak kan meer dan 25.000 tanden hebben en de haai heeft er maar 3000. De tong van een slak is bedekt met heel veel kleine tandjes.
Het beestje heeft een lange tong met daarop honderden kleine tandjes waarmee hij over de rotsen schraapt om aan zijn maaltje te komen.
Haaien zijn vleeseters, maar elke soort eet andere dieren. Soms hangt het voedsel af van hoe groot ze worden. Een kleine Atlantische mensenhaai eet alleen vis. Maar als een haai 6 meter lang wordt, nuttigt hij ook zeeschildpadden, dolfijnen, zeeleeuwen en zelfs kleinere walvissen.