Veelgestelde vragen houtworm bestrijden
Houtworm gaat dood als het in contact komt met hitte of brandstoffen als petroleum, benzine of pure alcohol. Het probleem is alleen, de meeste houtworm zit diep verborgen in je hout.
Verschillende middelen zijn beschikbaar om houtworm te bestrijden. Denk aan bestrijdingsmiddelen als HG houtworm, Perfacs houtworm, Tenco anti-houtworm, enzovoorts. Naast deze middelen uit de bouwmarkt zijn er middelen zoals petroleum (lampolie), permethrin en diverse huismiddeltjes.
Petroleum en benzine
Zo kunt u bijvoorbeeld petroleum of benzine gebruiken bij de bestrijding van de houtworm. Smeer de petroleum of benzine uit op het hout, waardoor de houtworm niet meer in het hout kan komen. Een andere methode die wordt beschreven is om een aantal verschillende substanties met elkaar te mengen.
Je kunt in de winkel of via internet een spray tegen houtworm kopen. Voor je het middel gaat gebruiken moet je wel eerst eventuele laklagen of verflagen verwijderen. Daarna moet je het te behandelen oppervlak vrijmaken van vuil en stof. Spuit je het hierna het middel op het hout, dan moet het twee dagen drogen.
Houtwormen houden niet van warmte en zullen snel het loodje leggen. Met het gebruik van een föhn kan je gericht aan het werk. Let er wel op dat de föhn boven de 60 graden lucht moet blazen. Door de föhn op de zichtbare houtworm gaatjes van bijvoorbeeld je stoel te richten, worden de houtworm gangen verhit.
Actieve houtworm kunt u herkennen aan zaagsel.
De karakteristieke ronde gaatjes in hout die hierdoor ontstaan noemen we ook wel uitvliegopeningen. Bij dit geknaag komt zaagsel vrij. Wanneer u zaagsel ziet in de buurt van hout dan is het zeer waarschijnlijk dat de houtworm nog actief is.
Houtworm kan zich wel degelijk verspreiden.
Complete draagbalken kunnen ze aantasten. Ook kunnen ze zich verplaatsen in aansluitende stukken hout, denk bijvoorbeeld aan een dakconstructie. Ten tweede kunnen de kevers die houtworm (houtworm is een keverlarve) verspreiden zeer goed vliegen.
Houtworm is niet gevaarlijk voor mensen. De larven bijten en steken niet. Ze verspreiden ook geen ziektes, voor zover bekend. Vreten ze houten draagconstructies aan, dan ontstaat er mogelijk wel een gevaarlijke situatie.
Spaanplaat en meubels
Bij te veel vocht daarin heb je naast kans op houtworm/ boktor ook kans op het vrijkomen van het gas formaldehyde.
Een houtwormenplaag begint zodra een volwassen vrouwtjes houtwormkever eitjes in de naden of kieren van het hout legt. Houtwormenkevers kunnen vliegen en daardoor dus makkelijk uw huis binnenkomen. Een vrouwtje kan wel twintig tot veertig eitjes leggen.
Houtworm komt vaak voor in kelders en zolders. Daar ligt vaak immers veel hout. Staat er water in de kelder? Zorg dat het water eerst wordt weggepompt, anders kun je niet effectief houtworm verdelgen.
De larven van de vrouwelijke houtworm van de gewone houtwormkevers boren willekeurige tunnels in het hout. In 1,5 – 3 jaar zijn de larven volgroeid en gereed om uit te vliegen. De tunnels die door de gewone houtwormkever gegraven worden zijn te herkennen aan het formaat.
Hoe is het toch mogelijk dat je houtworm in laminaat hebt zitten? De volwassen houtworm kevers leggen eitjes in onbehandeld hout. Hierbij is er een voorkeur voor vochtig of beschimmeld hout. De kans dat houtworm in laminaat terechtkomt is dus vrij klein maar het kan wel.
Als het om kleine objecten gaat, is het probleem eenvoudig op te lossen door het object in een plastic zak te stoppen en deze vervolgens enkele dagen in de vriezer te leggen. Larven zijn niet opgewassen tegen extreem lage temperaturen en zullen hierdoor doodvriezen.
Houtworm zelf, de larven dus, kunnen niet vliegen. Zodra ze zich ontpoppen tot kever kunnen ze wel degelijk vliegen. Het zijn dan ook de vliegende kevers die voor de meeste verspreiding zorgen. Zowel binnenshuis als naar andere huizen en houten delen.
Houtworm maakt geluid
Hoor je – vooral op warme dagen – een knagend, raspend of zelfs ietwat smakkend geluid uit het hout komen? Dit geluid kan wijzen op de larven van houtworm of memel in hout. Het zijn de actieve larven, en niet de volgroeide houtwormkevers, die het geluid maken.
Houtworm houdt namelijk vooral van onbehandeld hout, maar ook hout dat 'slechts' gedeeltelijk werd behandeld of dat werd geverfd is niet tegen hen beschermd. Tenslotte voelen onze inheemse houtwormen zich ook niet echt aangetrokken tot de harde exotische houtsoorten die dikwijls voor ramen en deuren worden gebruikt.
Deze schade is niet altijd direct voor het oog zichtbaar. Belangrijk om te weten als u een huis koopt, is dat de houtworm niet geldt als een verborgen gebrek. Het is dus zaak om de houtworm op te sporen nog voordat u uw handtekening zet. Let goed op gaatjes in het hout, maar ook op verpulverd houtstof op de grond.
Wat eet een houtworm? De larve van een houtwormkever eet het liefste droog onbewerkt hout met een hoog gehalte aan zetmeel. Houtsoorten die veel worden aangetast zijn eiken, noten, limba en essen. Maar ook multiplex kan worden aangetast door de houtworm.
Aantasting door houtworm herkennen
Dát zijn de karakteristieke ronde gaatjes met zaagsel (molm) die u in het hout ziet. Dat zijn de zogenaamde 'uitvliegopeningen'. Wanneer u deze gaatjes ziet, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om ernstige schade aan de houten constructie van uw woning te voorkomen.
Houtworm kan in tweedehands meubelen voorkomen. Iets op het oog voor aankoop? Let dan goed op gaatjes van gelijke grootte in het hout! Een houtwormkever-generatie kan terugkeren naar dezelfde plekken (lees: woningen) om daar zelf nieuwe eitjes te leggen.
Deze worden afgezet in groepjes van 3 á 4 in naden en kieren van het hout of in oude uitvliegopeningen. U kunt de eitjes van de houtworm herkennen doordat die ovaal van vorm en witachtig zijn ongeveer 0,3 bij 0,5 mm.