Sommige baby's komen ter wereld met een volle bos haar, terwijl andere baby's lang kaal blijven. Na de geboorte kan het nog alle kanten op met het haar van je baby. De eerste baby haartjes vallen al snel uit. Pas na ongeveer 9 maanden begint de echte haargroei van je baby.
Hoe groeien de haren van je baby? Elke haar groeit vanuit een haarzakje, ook wel haarfollikel genoemd. Deze haarzakjes zitten in de hoofdhuid en gebruiken eiwitten, vitaminen en mineralen uit het bloed om haargroei mogelijk te maken. Het haar zelf bestaat uit het eiwit keratine.
Als je baby zo'n 6 maanden oud is, zal hij niet alleen een kale plek op zijn achterhoofd hebben, maar zal de rest van zijn hoofdje ook vrij haarloos worden. Hij verliest namelijk al zijn nesthaar. Gelukkig gebeurt dit niet in één keer en begint ook langzaam het echte haar van je kindje te groeien.
Genetica speelt een belangrijke rol in je baby's haarkleur. De genen die je kind van jou en je partner erft zijn hiervoor bepalend. Een soort pigment (melanine) is verantwoordelijk voor de uiteindelijke haarkleur. Er zijn 2 soorten melanine, eumelanine (blond/zwart-gen) en phomelanin (niet-rood/rood-gen).
Haarverlies gebeurt meestal een paar maanden na de geboorte. De belangrijkste reden voor haarverlies bij pasgeborenen zijn hormonen. Tijdens je zwangerschap merk jij veel veranderingen aan je lichaam. Die unieke cocktail van zwangerschapshormonen komt ook deels in de placenta terecht en bereikt zo je ongeboren baby.
Je baby heeft een goede hoeveelheid eiwitten, vitaminen en mineralen nodig om de haren te laten groeien. De haargroei bestaat uit verschillende fasen. Deze fasen samen noemen we de haarcyclus. Het is niet zo dat alle haren tegelijk in dezelfde fase zitten.
Kleur ogen van een baby
Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby's bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald. Na zes maanden hebben de meeste baby's hun definitieve oogkleur.
“Als babyhaartjes erfelijk bepaald zijn, worden ze vaak niet langer,” volgens Juliette. “Wanneer ze afgebroken zijn, kunnen deze haartjes bij een goede verzorging wél gewoon weer groeien.”
Genetische opbouw
Minstens twee genenparen sturen de kleur van menselijk haar. Eén gen, het bruin/blond-paar, heeft een dominant bruin allel en een recessief blond allel. Als iemand drager is van het bruine allel, dan zal deze persoon bruin haar hebben; zo niet, dan is hij blond.
Uiteraard speelt erfelijkheid een grote rol in de hoeveelheid en het type haar dat zich bij je baby ontwikkelt. En het bepaalt ook hoe snel het zal groeien. Als jij dun haar hebt dat amper groeit, zal het hoogstwaarschijnlijk bij jouw kleintje ook het geval zijn. Helemaal als jijzelf vroeger ook een kale baby was.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Pigmenten. De haarkleur die u bij uw geboorte heeft is de haarkleur die u houdt tot het grijs wordt, althans dat is wat veel mensen denken. Toch is dat bij sommige mensen niet het geval, hun haarkleur kan in de loop der tijd veranderen.
HOE SNEL GROEIT HAAR? Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie!
De longen gaan zich verder ontwikkelen. De baby is al 25 cm lang en weegt 300 gram. Spieren ontwikkelen zich, ze worden krachtiger. Wenkbrauwen en wimpers groeien.
Je kunt postpartum haaruitval ongeveer drie tot zes maanden na de bevalling verwachten. Als je borstvoeding geeft, heb je misschien geen last van haaruitval na de bevalling totdat je begint met flesvoeding of vast voedsel. Houd er rekening mee dat niet alle vrouwen last hebben van postpartum haaruitval.
Iets wat bij de medische echo's niet altijd mag. Echt weten hoe je baby eruitziet, doe je pas als hij is geboren. Maar je kan tijdens je zwangerschap al wél zien of hij een bos haar heeft of jouw kuiltjes in zijn wangen.
Ongeveer halverwege de zwangerschap begint er haar op het hoofdje van een baby te groeien. De hoeveelheid en kleur van het haar is erg wisselend. Het kan bijna niets zijn, maar het kan ook een grote bos zwart haar worden. Dit babyhaar heet ook wel vellus haar.
Iedereen kan (zonder het te weten) het rode-haar-gen dragen, ook wie zelf blond of bruin haar heeft. Als de vader en jij beiden het gen hebben, is de kans één op vier dat je een kind met rood haar krijgt. Je kind moet van jullie allebei het rode-haar-gen meekrijgen om rossig te worden.
De een heeft er wat meer last van dan de ander, maar we kunnen wel zeggen dat iedereen babyhaar heeft. Heb je stijl haar en niet zo'n dikke bos dan heb je in dit geval erg veel geluk. Is jouw haarstructuur slag of krullen dan ervaar je er waarschijnlijk wat meer last van.
Kan ik mijn haarlijn terug laten groeien? Haaruitval die niet veroorzaakt wordt door erfelijke kaalheid, kan tijdelijk van aard zijn. Dat betekent dat een terugtrekkende haarlijn terug kan groeien als de veroorzakende factor van het haarverlies wordt weggenomen.
En dat je hoofdhaar zich gedurende je leven zo'n twintig keer ververst? We worden geboren met al onze haarzakjes op hun plek. Haarzakjes kunnen wel veranderen van grootte, maar we ontwikkelen na onze geboorte geen nieuwe.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit. Hij kan vormen, beweging en licht onderscheiden, maar alles op een afstand van meer dan 20-25 cm is wazig. Een pasgeboren baby heeft zogenoemde dwalende ogen en kan de ogen dus nog niet op iets richten.