De beste manier is om de tafel te behandelen met vergif. Hierdoor sterft de houtworm uit. Dit is echter een gevaarlijke manier wanneer jij dit nooit eerder hebt gedaan. Je kunt jouw tafel ook voor een bepaalde periode invriezen of langzaam verhitten.
Veelgestelde vragen houtworm bestrijden
Houtworm gaat dood als het in contact komt met hitte of brandstoffen als petroleum, benzine of pure alcohol. Het probleem is alleen, de meeste houtworm zit diep verborgen in je hout.
Houtworm in huis verdwijnt niet vanzelf. Sterker nog, een plaag kan elk jaar terugkeren. Een worm wordt namelijk een volwassen houtwormkever en die zal later ook ergens eitjes willen leggen.
Dé manier om houtworm te bestrijden is door het hout te behandelen met een middel dat sterk genoeg is om de larven te doden. Voorwaarde is wel dat het middel diep genoeg in het hout kan doordringen, anders worden alleen de larven gedood die aan de oppervlakte leven.
HGX tegen houtworm* is een effectieve manier voor het bestrijden van houtworm en andere hout-aantastende insecten, zoals de huisboktor en spinthoutkever. Het is vlekvrij, nagenoeg reukloos en tast bovendien de ozonlaag niet aan. U hoeft alleen het hout met de spray te bespuiten of met de kwast aan te brengen.
Houtwormen houden niet van warmte en zullen snel het loodje leggen. Met het gebruik van een föhn kan je gericht aan het werk. Let er wel op dat de föhn boven de 60 graden lucht moet blazen. Door de föhn op de zichtbare houtworm gaatjes van bijvoorbeeld je stoel te richten, worden de houtworm gangen verhit.
Actieve houtworm kunt u herkennen aan zaagsel.
De karakteristieke ronde gaatjes in hout die hierdoor ontstaan noemen we ook wel uitvliegopeningen. Bij dit geknaag komt zaagsel vrij. Wanneer u zaagsel ziet in de buurt van hout dan is het zeer waarschijnlijk dat de houtworm nog actief is.
Spaanplaat en meubels
Bij te veel vocht daarin heb je naast kans op houtworm/ boktor ook kans op het vrijkomen van het gas formaldehyde.
Hoe ontstaat houtworm? Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van verschillende soorten houtwormkevers, bijvoorbeeld de boktor, de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever. De kevers leggen eitjes in hout en uit die eitjes komen larven die het hout van binnenuit opvreten.
Houtworm is niet gevaarlijk voor mensen. De larven bijten en steken niet. Ze verspreiden ook geen ziektes, voor zover bekend. Vreten ze houten draagconstructies aan, dan ontstaat er mogelijk wel een gevaarlijke situatie.
De larven van de vrouwelijke houtworm van de gewone houtwormkevers boren willekeurige tunnels in het hout. In 1,5 – 3 jaar zijn de larven volgroeid en gereed om uit te vliegen. De tunnels die door de gewone houtwormkever gegraven worden zijn te herkennen aan het formaat.
In de meeste gevallen vergoeden verzekeraars niet de kosten voor het bestrijden van houtworm. (Verzekeraars dekken helaas maar zelden de schade aangericht door ongedierte.) Wellicht maakt dit het op voorhand minder interessant om de houtworm te laten bestrijden.
Houtworm houdt namelijk vooral van onbehandeld hout, maar ook hout dat 'slechts' gedeeltelijk werd behandeld of dat werd geverfd is niet tegen hen beschermd. Tenslotte voelen onze inheemse houtwormen zich ook niet echt aangetrokken tot de harde exotische houtsoorten die dikwijls voor ramen en deuren worden gebruikt.
Houtworm komt vaak voor in kelders en zolders. Daar ligt vaak immers veel hout. Staat er water in de kelder? Zorg dat het water eerst wordt weggepompt, anders kun je niet effectief houtworm verdelgen.
Als het om kleine objecten gaat, is het probleem eenvoudig op te lossen door het object in een plastic zak te stoppen en deze vervolgens enkele dagen in de vriezer te leggen. Larven zijn niet opgewassen tegen extreem lage temperaturen en zullen hierdoor doodvriezen.
Hoe is het toch mogelijk dat je houtworm in laminaat hebt zitten? De volwassen houtworm kevers leggen eitjes in onbehandeld hout. Hierbij is er een voorkeur voor vochtig of beschimmeld hout. De kans dat houtworm in laminaat terechtkomt is dus vrij klein maar het kan wel.
Met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je dit voorkomen. Zorg dat je huis goed geventileerd en verwarmd wordt. Houtwormen houden van vochtige omgevingen, daarom zijn ze vaak te vinden in buitenhout. Geef je hout verder een flinke beits- of laklaag, daarmee houd je de houtworm bij de ingang tegen.
Houtworm maakt geluid
Hoor je – vooral op warme dagen – een knagend, raspend of zelfs ietwat smakkend geluid uit het hout komen? Dit geluid kan wijzen op de larven van houtworm of memel in hout. Het zijn de actieve larven, en niet de volgroeide houtwormkevers, die het geluid maken.
Deze schade is niet altijd direct voor het oog zichtbaar. Belangrijk om te weten als u een huis koopt, is dat de houtworm niet geldt als een verborgen gebrek. Het is dus zaak om de houtworm op te sporen nog voordat u uw handtekening zet. Let goed op gaatjes in het hout, maar ook op verpulverd houtstof op de grond.
Kan houtworm vliegen? Houtworm zelf, de larven dus, kunnen niet vliegen. Zodra ze zich ontpoppen tot kever kunnen ze wel degelijk vliegen. Het zijn dan ook de vliegende kevers die voor de meeste verspreiding zorgen.
Boktor en houtworm zijn beide houtaantastende beesten. Het verschil zit in de aantasting van het hout. Boktor tast het hout tot in de kern aan, terwijl houtworm net onder het oppervlak van het hout zit. Daarnaast zijn de uitvliegopeningen van boktor groter dan die van houtworm.
Aantasting door houtworm herkennen
Dát zijn de karakteristieke ronde gaatjes met zaagsel (molm) die u in het hout ziet. Dat zijn de zogenaamde 'uitvliegopeningen'. Wanneer u deze gaatjes ziet, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om ernstige schade aan de houten constructie van uw woning te voorkomen.
Wat eet een houtworm? De larve van een houtwormkever eet het liefste droog onbewerkt hout met een hoog gehalte aan zetmeel. Houtsoorten die veel worden aangetast zijn eiken, noten, limba en essen.