Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
Gewoon een pak smeerboter uit de koeling, je haalt er met een doekje wat uit en smeert het op de bult. Het werkt minstens net zo goed en heb je vaak al wat sneller bij de hand!
Arniflor Eerste Hulp is een gezondheidsproduct. Het is een plantaardig middel en je gebruikt het bij 'blauwverkleuring van de huid', dus als je een blauwe plek hebt opgelopen. Zo'n plek ziet er natuurlijk niet zo fraai uit en doet vaak pijn, dus het is handig om een middel tegen blauwe plekken in huis te hebben.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.
Door te koelen trekken bloedvaten samen waardoor de bloeduitstorting en zwelling minder groot wordt. Daarbij zorgt ijs voor verlichting. Er zijn hiervoor speciale 'icepacks' verkrijgbaar, maar je kunt ook iets gebruiken wat thuis in de vriezer ligt, zoals een koelelement of een zakje diepvriesgroenten.
Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. De meeste blauwe plekken worden veroorzaakt door een kneuzing en zijn niet gevaarlijk. Verschijnen blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak, kan er meer aan de hand zijn.
Arniflor gebruikt u om kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken als gevolg van traumatisch letsel te behandelen. U brengt de zalf aan op een intacte huid. De zalf kunt u ook gebruiken bij een droge huid. Arniflor is voor iedereen geschikt, ook voor baby's.
Het zijn rode of paarse puntvormige huidverkleuringen die evenmin verheven zijn. Typisch is dat je ze niet kunt wegdrukken.
Arniflor Vallen en Stoten zalf / Arniflor eerste hulp zalf VSM. De verschillen tussen zalf en gel zitten in de toepassing. De vettige zalfbasis geeft de Arnica geleidelijker af, maar is moeilijker afwasbaar en kan dus niet worden toegepast op de behaarde (hoofd)huid.
Waarom? Volgens deze grootmoederstip zou het goudgele smeerseltje de blauw-paarse bult en de pijn tegengaan of zelfs laten verdwijnen. Immers, boter is koud en koelen helpt een zwelling voorkomen.
Boter voorkomt een bult - WAAR
Bij een beschadigde huid komt namelijk histamine vrij, een stof die je cellen aanvalt waardoor zwellingen ontstaan. Vet beschermt de celwand en voorkomt dat de huid dik wordt. "Boter is dus écht een goed idee.
Koel de bult dan met een ijszak in een theedoek, of met ijsblokjes in een washandje. Doe dit maximaal 20 minuten. U kunt ook iets anders uit de diepvries gebruiken, bijvoorbeeld een zak met bevroren erwten, ook in een theedoek. Kijk bij schaafwond of scheurwond.
Effent de huidskleur en zorgt voor een onberispelijke afwerking. Kies de juiste kleur: geel heft rode vlekjes op; perzik heft blauw, purper en grijs op, lila heft geel op. Beige is een concealerkleur die neutraliseert. Gebruik het alleen of breng in laagjes aan.
Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand. Terugkerende blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak kunnen ook wijzen op bindweefselafwijkingen, levercirrose en leukemie.
Het hemoglobine, wat het hematoom de rood/blauwe kleur geeft, wordt via een tussenstap omgezet naar bilirubine, wat het hematoom de gele kleur geeft. Soms lijkt een blauwe plek zelfs groen, wat een overlap is van de blauwe en gele kleur. Uiteindelijk wordt het bilirubine afgevoerd en verdwijnt de blauwe plek.
Het meest voorkomende hematoom is de gewone 'blauwe plek', een zichtbare plek op de huid waar, meestal door uitwendig geweld, een kneuzing van bloedvaatjes is opgetreden zodat bloed in het weefsel is gelekt. Dit wordt door het lichaam weer afgebroken en geresorbeerd.
Een blauwe plek is een bloeduitstorting of een bloeding onder de huid die langzaam omhoog komt en dan zie je hem ook. Als een bloedvaatje kapot gaat dan lekt het bloed eruit en dat stapelt zich langzaam op onder de huid. Je lichaam denkt dat bloed hoort daar niet dus die gaat het opruimen.
In het kort: Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik. Petechiën komen vooral voor op de benen, enkels, rug, schouders en het gezicht.
Arnica is een belangrijke plant bij traumata en werkt genezend, desinfecterend en ontstekingsremmend bij wonden. Arnica helpt bij het regenereren van het weefsel en is een goede keuze bij de behandeling van alle soorten wonden als gevolg van een stoot, val, steek of snijden. Ook vele van de volksnamen geven dat al aan.
Arnica Gel ondersteunt het herstel van gevoelige spieren en door de samenstelling is Arnica Gel direct verkoelend. Ook bevordert Arnica (Valkruid) de doorbloeding waardoor zuurstof en voedingsstoffen sneller naar de betreffende plek worden gevoerd en de afvalstoffen versneld worden afgevoerd.
Arnica zalf of gel mag je niet gebruiken op een open wonde. Arnica gel is een klassieker voor in de EHBO-kit, sporttas en om mee te nemen op vakantie. 2 maal per dag aanbrengen op een kneuzing, blauwe plek of vermoeide spieren biedt snel verlichting.
Drukken op de kneuzing of verzwikking verergert de pijn. Na enkele dagen neemt de zwelling weer af. De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Een blauwe plek is meestal gevoelig als je er op drukt. Dit komt omdat op de plaats van de blauwe plek een beschadiging zit. Het is alsof je op een wond drukt, maar dan onder de huid. In sommige gevallen kan een blauwe plek of kneuzing na een aantal weken nog steeds gevoelig zijn.
Symptomen van een bloeding
Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen: Pijn. Misselijkheid. Braken.