Dit probleem ken je vast wel: je spijkerbroek slijt snel of scheurt zelfs bij het kruis of aan de binnenkant van je dijen. Dit komt vooral door het fietsen. Als je merkt dat de stof bij het kruis dunner wordt, kun je er aan de binnenkant een stuk speciale reparatiestof in strijken.
Dit komt door wrijving door zitten/lopen/fietsen. Bij kuiten hebben ze bijv minder te lijden, Tip: nu is er uitverkoop; kijk dan voor een andere spijkerbroek Welk merk was het trouwens waar zo snel gaten invallen? Dag Jweustink, (ook) een spijkerbroek mag niet zo snel kapot gaan.
Na vier tot vijf keer dragen mag-ie in de wasmand. Het is trouwens ook niet nodig om een nieuwe aangeschafte spijkerbroek eerst in de was te doen voordat je 'm draagt. Voordat de broek in de winkel ligt, is hij namelijk al eens gewassen door de fabrikant.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
Stap 1: losse draden wegknippen. Stap 2: de garen (de draad) door de naald krijgen. Stap 3: Over de randen van het gat naaien. Stap 4: Het gat / scheur in de spijkerbroek dichtnaaien.
Je kunt een klein gaatje herstellen met naald en draad of een groter gat dichtnaaien met behulp van een lapje, wat bijpassend garen en een naaimachine. Als je een spijkerbroek hebt die wel een kleine reparatie kan gebruiken, naai dan het gat dicht en de broek is bijna weer zo goed als nieuw!
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
De theorie erachter is dat de vrieskou de meeste bacteriën en huidschilfers – die je broek vuil maken (en waarschijnlijk laten rieken) – doodt. Het enige alternatief om álle bacteriën te killen, is een hete was. En dat wil je niet (dag kleur, dag pasvorm, dag jeans).
Broek 2 dagen, shirts 1 dag. Ondergoed en sokken dagelijks schoon.
Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
' 'Ook bij de gerenommeerde merken is de kwaliteit drastisch afgenomen. Een Levi's spijkerbroek van een (in mijn ogen) erg hoge prijs van 100 euro gaat tegenwoordig maar twee à drie jaar mee.
De beste kwaliteit is nog altijd de oorspronkelijke denim van 100% katoen. Die gaan veel langer mee en kunnen zelfs vintage worden, als je ze met liefde en zorg draagt. Steeds vaker zijn jeans gemaakt van biologisch of zelfs gerecycled katoen. Die duurzame opties zijn natuurlijk nóg een betere keuze.
Wettelijke garantie: recht op goed product
De wettelijke garantie betekent dat u altijd recht heeft op een goed product. Als een product niet deugt, heeft u recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van uw geld. Er is geen wettelijke garantietermijn in Nederland.
Slechtere kwaliteit
Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo'n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'.
Van een oude spijkerbroek kun je natuurlijk ook allerlei nieuwe kledingstukken maken. Vroeger knipte ik broeken die te kort waren of gescheurd waren af om er een korte broek van te maken, maar je kunt jouw jeans ook omtoveren in een rokje of een kledingstuk voor één van de kinderen.
Het is een vrij eenvoudig klusje. Stop je broek in een diepvrieszak of kussensloop (sluit deze wel goed af), stop hem in de vriezer en haal hem er na 24 uur uit. Laat hem even goed ontdooien en je spijkerbroek is weer helemaal fris!
*Was je jeans in de wasmachine op 60 graden met gewoon normaal wasmiddel. *Laat de wasmachine op de hoogst mogelijke stand centrifugeren. Door het hoge toerental zullen de vezels in de jeans zich samentrekken waardoor hij iets zal gaan krimpen.
Een paar jaar geleden vond Levi Strauss uit dat een spijkerbroek gemiddeld na twee keer dragen wordt gewassen. Als dat naar eens in de tien keer gaat, dan belast je het milieu maar liefst 80 procent minder. De Odorless jeans hoef je maar een paar keer per jaar te wassen.
Veel zwarte broeken ruiken zo. Het komt door de verf. Het wordt met veel wassen wel minder, maar het gaat nooit echt helemaal weg.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Je kunt gerust alle spijkerbroeken in één wasbeurt wassen, ongeacht de kleur (behalve wit, die doe je bij de witte was). Spijkerbroeken was je gemiddeld heter dan andere kleding en daarom is het prettig om deze apart te wassen. Kijk bij kleding van zachte dunne stof altijd even naar het label met wasvoorschriften.
Gaten zo onzichtbaar mogelijk repareren
Een gat dichtmaken zodat je er zo weinig mogelijk van ziet kan door er een lapje achter te strijken, aan de binnenkant van het kledingstuk. Daarna kun je dat lapje vastnaaien met naaigaren dat zo min mogelijk opvalt.
Leg een groot genoeg stukje vliesofix op het gaatje. Leg een (pers)doek over de vliesofix en spuit deze nat op de plek van de vliesofix. Zet je strijkijzer tien seconden op het gaatje zonder deze te bewegen. Keer je shirt weer om en je missie 'gaatje in je shirt repareren' is volbracht!
Reparatiedoek gebruik je om kleding aan de binnenzijde te repareren.