Als u diabetes hebt, kunt u ook problemen met uw voeten krijgen. U kunt hier wonden krijgen die moeilijk genezen. Dit noemen we ook wel diabetische voet.
Gebruik PH-neutrale zeep, spoel zeepresten goed weg en droog je voeten goed af. Knip nagels recht en niet te kort af. Gebruik een goede nagelschaar. Laat eelt en likdoorns verwijderen door een pedicure met aantekening diabetische voet.
Daarnaast kan een hoog glucosegehalte leiden tot vernauwing en verharding van uw bloedvaten (atherosclerose), wat een slechte doorbloeding veroorzaakt. Wondjes aan uw voeten zouden daardoor kunnen uitgroeien tot ernstige ontstekingen.
Geen voetbad bij wondjes
Bij wondjes mag u geen voetenbad nemen, want dan loopt u een hoger risico op infectie.
Symptomen neuropathie in de voet
Een doof gevoel of tintelingen. Scherpe, stekende pijn in de voet. Een branderig gevoel in de voet. Overgevoeligheid: aanrakingen die normaal gesproken geen pijn doen, doen nu wel pijn.
Het voornaamste en belangrijkste is de afstemming van de (loop)belasting op de belastbaarheid van de peesplaat. Hierbij kan het helpen om goede, stevige schoenen met een stijve zool te dragen. Dit voorkomt dat de tenen te ver meebuigen naar boven in de afwikkeling. Dit voorkomt extra rek op de peesplaat.
Droog gangreen
De oorzaak hiervan ligt in een onvoldoende voorziening van zuurstof en voedingsstoffen aan het aangedane lichaamsdeel door aanvoerend bloed. Met name de uiterste delen van je lichaam, zoals je tenen en voeten, raken hierdoor beschadigd. Het aangedane weefsel wordt zwart en droog.
Typisch bij diabetes is de aantasting van de femoraliszenuw, wat pijn en spierzwakte in het bovenbeen veroorzaakt. Dit verdwijnt meestal spontaan. Het carpaletunnelsyndroom komt vaak voor bij diabetes.
Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.
Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken (neuropathie). Daardoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten. Je voelt minder in je voeten en je merkt daardoor niet dat je een wondje hebt. Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer (ulcus) worden.
Het blauwe teen syndroom is een aandoening waarbij de kleine slagaders tijdelijk verkrampen, daardoor neemt de aanvoer van het bloed naar de achter gelegen weefsels af. Dit zijn vaak de kleine bloedvaten in de meer uitstekende lichaamsdelen, bijvoorbeeld de vingers en soms ook de tenen.
De behandeling bestaat uit het “vrijleggen” van de voorvoetszenuw en het corrigeren van een afwijkende voetstand. Dit kan door middel van taping, podotherapeutische inlegzool of een teenorthese. Gezien het chronische karakter van deze aandoening, zijn corrigerende zolen meestal de meest aangewezen therapie.
Er is nog geen medicijn dat polyneuropathie geneest. Er zijn wel behandelingen die de pijn en andere klachten minder kunnen maken. Vaak helpt een gezonde leefstijl samen met begeleiding en medicijnen het best. De meeste behandelingen hebben voor- en nadelen.
Voor mensen met polyneuropathie is het belangrijk om te blijven bewegen voor zo ver dat kan. Bijvoorbeeld door een half uur per dag te fietsen of wandelen. Zo blijf je fit en sterk.
Veel mensen met neuropathie voelen zich beter als ze uitgerust zijn en goed in hun vel zitten. Zorg dat u voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie na chemotherapie. Vermijd contact met kou, zoals kou uit de koelkast of buiten.
Klachten / symptomen hyper
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.
Bij diabetes type 2 is de sterftekans voor mensen van 45 jaar tot 60 jaar ongeveer twee keer zo groot als voor mensen zonder diabetes. Ook hier neemt het verschil af naarmate ze ouder worden.
Gebruik bij een voetenbad geen soda of Biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel altijd na met schoon water. Wanneer je wondjes op de voet hebt, mag je geen voetenbad nemen. De genezing wordt namelijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond.
Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Gebruik bij een voetenbad geen soda of biotex, maar gewoon keukenzout of Badedas classic bathgel. Spoel altijd na met schoon water. Wanneer u wondjes op de voet heeft, mag u geen voetenbad nemen.
Het advies om een pedicure te bezoeken is om iedere 6 weken, dit geheel afhankelijk of u klachten heeft of niet. Ook voor diabetes en reumapatiënten geldt; dat een bezoek om de 6 weken aan onze gediplomeerde (medisch) pedicures bijdraagt aan een optimale voetverzorging.