Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
Wanneer de pijn langer dan twee weken aanhoudt, als de pijn acuut en hevig is, als de pijn gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan vaststellen of het om een lichamelijk probleem gaat.
Ontstekingsremmende pijnstillers
Bij koliekpijn worden ze gebruikt vanwege het effect op de pijn. De koliekpijn is vaak zo hevig dat u ook misselijkheid bent. Daarom zal de arts de pijnstillers meestal in de vorm van zetpillen voorschrijven. Voorbeelden zijn diclofenac, metamizol en naproxen.
Er zitten nogal wat organen in dat middelste deel van ons lijf, namelijk: de baarmoeder, darmen, blaas en de appendix.
De ovulatie, die in het midden van de cyclus plaatsvindt, kan leiden tot een knijpend of licht branderig gevoel in één eierstok, dat uitstraalt naar de bekken. Dit ongemak is sporadisch: het verdwijnt binnen een paar uur.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Om die reden kan de huisarts ook aan jonge meiden vanaf 12 jaar wel eens de pil gegeven. U mag uw kind paracetamol geven tegen de buikpijn, ook als er nog geen duidelijke verklaring is voor de buikpijn. De oorzaak van de pijn gaat niet weg door het slikken van paracetamol, maar het kan de klachten wel wat verminderen.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
In de buikholte liggen de darmen. Na de maag komt eerst de dunne darm, daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint, zit een 'doodlopend' stukje darm, de blindedarm. De latijnse naam voor blindedarm.
Het begrip acute buik duidt op de noodzaak om met spoed te verwijzen voor nadere diagnostiek en/of behandeling. In de huisartsenpraktijk is bij acute buikpijn meestal sprake van maagklachten, gastro-enteritis, prikkelbaredarmsyndroom, obstipatie, buikwandpijn of urineweginfecties.
Het meest kenmerkende symptoom van prikkelbare darm syndroom is zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Deze kan zeer hevig zijn. Een deel van de patiënten heeft vooral 's avonds en 's nachts buikpijn, al dan niet gepaard gaande met aandrang.
Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.
Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.
De meest voorkomende klachten bij PDS zijn buikpijn, buikkrampen, problemen met poepen, een opgezette buik en een opgeblazen gevoel of winderigheid door gasvorming. Het klachtenpatroon bij PDS is vaak wisselend. Sommige mensen ervaren continu klachten, terwijl anderen langdurig klachtenvrij zijn.
Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood) Drink 2 liter per dag: vooral water en thee.
Tenzij je lactose-intolerant bent, helpt een kommetje natuurlijke yoghurt - vanwege de probiotica - om de balans in je maag te herstellen als je misselijk bent. Je kunt dan het beste kiezen voor naturel yoghurt, op die manier komen er weer meer gezonde bacteriën in je maag.
Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.
Grote cysten kunnen druk uitoefenen op blaas of darmen en daarmee zorgen voor aandrang om te plassen of obstipatie. Als een cyste draait of scheurt, ontstaat een hevige stekende pijn in de buik die gepaard kan gaan met misselijkheid en koorts.