Hoe berg ontstaat is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk is er sprake van een verhoogde activiteit van de talgklieren waardoor een overmaat aan talg-achtige substantie wordt uitgescheiden die er voor zorgt dat oude huidcellen niet worden afgestoten, maar aan elkaar blijven koeken.
“Berg” verwijst naar de aanwezigheid van ingedroogd vernix vet op het behaarde hoofd van de zuigeling, die in de eerste 4 levensweken wordt gezien. Dit komt veel voor. Bij oudere zuigelingen (tussen 1-9 maanden) treedt een dergelijke kosrtvorming op in het kader van het “juveniele seborrhoïsch eczeem”.
Berg is een veelvoorkomende en onschuldige huidaandoening bij baby's. Een baby met berg heeft vettige, gele schilfers op zijn of haar hoofdhuid. Hoewel het een vorm van eczeem is, heeft je baby vaak helemaal geen last (jeuk of pijn) van berg. Berg verdwijnt vaak vanzelf voor de eerste verjaardag.
Misschien denk je dat berg is voorbehouden aan baby's, maar niets is minder waar: ook volwassenen kunnen last krijgen van dit type hoofdhuid-eczeem of dermatitis. We hebben het dan inderdaad over seborroïsch eczeem of seborroïsche dermatitis, veroorzaakt door een ontsteking van de hoofdhuid.
De dikke, gele schilfers kun je verwijderen door een bergzalf te gebruiken, na de behandeling de haren te wassen en de hoofdhuid in te smeren met een crème. Let wel: als er ook sprake is van onderliggend eczeem, dan kan de huid – na het verwijderen van berg – rood zijn.
De precieze oorzaak van berg is onbekend. Wel weten we dat de gist genaamd 'pityrosporon ovale' een rol speelt bij het ontstaan van berg. Pityrosporon ovale is een gist, die dol is op een vettige omgeving. Doordat er talg op je hoofd en wenkbrauwen zit, is dit een goede voedingsbodem.
Heeft je baby echt dikke plakken van schilfers op het hoofdje dan kun je de schilfers invetten met (baby)olie en dit laten weken. De volgende dag kun je de dikke plakken voorzichtig wegschrapen met bijvoorbeeld een kaart. In veel gevallen echter zal het echter gewoon weer terugkomen.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Ketoconazol doodt schimmel en gisten. Bij een jeukende uitslag op uw hoofdhuid (seborroïsch eczeem). De hoofdhuid wordt rood en er ontstaan gele, vettige schilfers. Was uw haar minimaal 2 keer per week met de shampoo.
Seborroïsch eczeem leidt vaak tot vlokkige, gelige schilfers op de hoofdhuid. Jeuk is één van de veel voorkomende symptomen van seborroïsch eczeem. Seborroïsch eczeem (ook bekend als seborroïsche dermatitis) is de medische aandoening die in veel gevallen de onderliggende oorzaak van roos is.
Was je hoofd en haren niet te vaak met water en zeep. Droog je lichaam na een bad of douche steeds goed af. Was regelmatig en grondig je handen om een infectie te voorkomen. Gebruik huidolie om dikke korsten te verzachten en te verwijderen.
Masseer de hoofdhuid met een milde baby-olie en een zacht borsteltje. Zo maak je de schilfers los. Was de haren van jouw baby met een natuurlijke, milde babyshampoo.
Als de plekken vooral op de behaarde huid zitten, schrijft uw arts meestal een shampoo voor die werkzaam is tegen gisten, zoals ketoconazol. Deze shampoo moet u 2 keer per week aanbrengen. Meestal is een kuur van 2 tot 4 weken nodig.
Eucerin DermoCapillaire Kalmerende Urea Shampoo en Eucerin DermoCapillaire Kalmerende Hoofdhuidbehandeling hebben aangetoond dat zij een droge hoofdhuid kalmeren en jeuk aan de hoofdhuid verlichten en uw haar tegelijkertijd zacht maken en een gezonde glans geven.
Bij hoofdschimmel heeft u een schimmel op uw hoofd, op het deel waar haar groeit. Dat kan dus zijn boven op uw hoofd, maar ook op de kin of hals bij mannen.
Berg komt veel voor bij baby's en is een onschuldige huidkwaal. Bij berg heeft je baby gele schilfers en korstjes op de hoofdhuid. Soms is er ook sprake van berg op de wenkbrauwen, oogleden, oren en tussen de neus en wangen.
Bij een ontstoken hoofdhuid wordt de hoornlaag sneller afgestoten waardoor er dode cellen ontstaan wat leidt tot witte schilfers. Schilfers op de hoofdhuid kunnen ontstaan door verschillende factoren zoals eczeem, psoriasis, roos, verkeerde shampoos, geneesmiddelen, hormonen en stress.
Roos of hoofdroos is een niet-besmettelijke huidaandoening waarbij je fijne, droge huidschilfertjes tussen je haar op je hoofd hebt. Roos kan geen kwaad, maar het kan wel cosmetisch storend zijn of jeuken. Bij mensen met roos vernieuwt de hoofdhuid zich sneller dan normaal. De exacte oorzaak hiervan is niet bekend.
Een droge hoofdhuid moet eerst worden gekalmeerd, zodat het natuurlijke evenwicht van de hoofdhuid kan worden hersteld. Dat kun je doen door een milde, parfumvrije shampoo te gebruiken en eventueel ter aanvulling een kalmerende en verzorgende kuur te gebruiken. Zo verlicht je de jeuk en kalmeer je de hoofdhuid.
Bij seborroïsch eczeem kunnen niet-medicamenteuze maatregelen klachten verminderen. Overweeg bij milde vormen van hoofdroos, een behandeling met shampoo met zinkpyrithion of piroctone. Behandel bij onvoldoende effect met ketoconazol of seleensulfide tot de schilfering en/of korsten zijn verdwenen.
Het precieze ontstaan van seborroïsch eczeem is niet helemaal duidelijk. Over het algemeen wordt aangenomen dat de natuurlijke aanwezige gist 'pityrosporum' een belangrijke rol speelt. Het seborroïsch eczeem ontstaat wanneer deze gist reageert met een ontstekingsreactie op de huid en daarmee schilfering veroorzaakt.
Tot welke leeftijd verschijnen melkkorstjes? Het is een veel voorkomende aandoening bij de allerkleinsten. Melkkorsten kunnen heel vroeg verschijnen, vanaf de eerste levensweken, en blijven enkele dagen tot enkele maanden aanwezig om volledig te verdwijnen op de leeftijd van twee of drie jaar zonder sporen na te laten.