Beweging bevordert de aanmaak van endorfinen. Deze stof zorgt ervoor dat jij je beter voelt. Het kan lastig zijn om je ertoe te zetten, maar bewegen helpt. Door te sporten zal je stemming verbeteren en krijg je een energieker en positiever gevoel.
Stemmingswisselingen - introductie
Je hebt dus "ups" en "downs" die elkaar (snel) opvolgen. Soms duurt het misschien maar een paar minuten of een uur, en soms wellicht een halve dag of langer. Nadat je een tijdje "down" bent geweest, kan het zijn dat alles weer goed voelt.
Vitamine B12 heeft ook invloed op je psychische gesteldheid: het speelt een rol bij de vorming van de neurotransmitters als dopamine en serotonine, ook wel 'de gelukshormonen' genoemd. Hierdoor kan een tekort aan vitamine B12 voor psychische klachten zoals somberheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen zorgen.
Er zijn verschillende psychische aandoeningen waar stemmingswisselingen een symptoom van zijn. Een bipolaire stoornis en borderline bijvoorbeeld, maar ook ADHD, schizofrenie en depressie. Als je vermoedt dat een psychische aandoening de oorzaak is van je stemmingswisselingen, ga dan naar je huisarts.
Symptomen van stemmingswisselingen
Een rusteloos gevoel. Een snel wisselend humeur. Snel geïrriteerd, boos of opgewonden. Extreme gevoelens en intense emoties.
Naast een somber gevoel kunnen ook angst en paniek ontstaan. Dit herken je aan pijn op de borst, ademtekort, duizeligheid, hartkloppingen en het gevoel de controle te verliezen en 'gek' te worden. Als je hier voor de overgang last van had, is de kans groter dat het zich tijdens de overgang weer voordoet.
Lichaamsbeweging is belangrijk om de overgangsklachten te beperken. Sport regelmatig, pak de fiets of ga lekker wandelen. Probeer ook vaak buiten te bewegen, want zonlicht heeft een goede invloed op je botten en je lichaam. Een sport waar je aan zou kunnen denken, is yoga.
Oestrogeen heeft een aantal belangrijke functies heeft in onze hersenen, die door het veranderen van de oestrogeenspiegel tijdens de menstruatie kunnen worden beïnvloed. Een daling van de hoeveelheid oestrogeen, zou deze processen nadelig kunnen beïnvloeden, waardoor stemmingswisselingen kunnen ontstaan.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
De bekendste stemmingsstabilisator is lithium (lees meer bij Ik gebruik lithium). Andere stemmingsstabilisatoren zijn carbamazepine, valproïnezuur, lamotrigine en topiramaat. Deze medicijnen zijn ook bekend als anti-epileptica: medicijnen tegen epilepsie.
De invloed van hormonen
Klachten bij hypofysepatiënten zijn vaak depressie, sneller geïrriteerd raken of een depressief gevoel, angst, problemen met slapen en problemen met seks.
Ymea Silhouet brengt op een natuurlijke manier de schommelingen in het lichaam in balans en helpt dat je je prettig blijft voelen tijdens de overgang. Het natuurlijke extract yam helpt bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers, nachtelijk transpireren, wisselende stemmingen en rusteloze gevoelens.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dat is de periode vóór je laatste menstruatie. Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
Nee, Ymea is niet gevaarlijk. Wel wordt geadviseerd het aanbevolen gebruik niet te overschrijden. Alle producten van Ymea zijn geschikt voor langdurig gebruik. Wanneer je andere medicatie gebruikt, raden we aan om contact op te nemen met je huisarts.
Postmenopauzale klachten
Doordat je lichaam na de menopauze nog op zoek is naar een nieuw evenwicht, kun je na je laatste menstruatie nog steeds last hebben van bepaalde overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Veel vrouwen ervaren daarnaast ook postmenopauzaal bloedverlies (PMB).
Eén van de reacties op stress in het lichaam is verhoging van het stresshormoon cortisol. Cortisol zorgt er onder andere voor dat je bloedsuiker omhoog gaat zodat er extra energie is om te kunnen reageren.
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor een volwassen vrouw is 250-300 milligram per dag. Echter er wordt ook gezegd dat – zeker als je in de overgang bent – je beter voor 400 milligram per dag kunt kiezen.
Stemmingswisselingen. Bij een manisch depressieve stoornis (ook wel bipolaire stoornis genoemd) treden spontane stemmingswisselingen op tussen depressieve en manische perioden. Tussendoor komen meestal perioden van normaal functioneren voor.
De belangrijkste symptomen zijn een aanhoudende verdrietige stemming en een verlies aan interesse in bijna alle dagelijkse activiteiten. Daarnaast bestaan er andere stemmingsstoornissen, zoals de bipolaire stoornis, ook wel manisch-depressieve stoornis genoemd.
Symptomen die je vaak hebt bij emotionele instabiliteit zijn impulsiviteit, gevoel van onbegrip en woede-uitbarstingen. Emotionele instabiliteit komt vaak voor en is in de meeste gevallen niet ernstig. Een psychotherapeut of psycholoog kan emotionele instabiliteit behandelen, eventueel in combinatie met medicatie.