Het bedrijf bestaat al ruim 120 jaar. Ontstaan in Basilicanova, een gehucht in de buurt van Parma. Inmiddels worden er tomaten gebruikt uit heel Italië en werkt Mutti samen met ruim 400 telers.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
Mutti Polpa bewaart alle versheid van vers geplukte tomaten. Dit unieke product combineert het fijngesneden vruchtvlees van de vrucht met het sap van diezelfde vrucht.
Gepelde tomaten oftewel pomodori pelati zijn hele tomaten zonder schil. Je kunt ze net als tomatenblokjes bijvoorbeeld gebruiken in stoofgerechten. Bij lang koken of stoven vallen de tomaten uit elkaar, maar je kunt ze ook een handje helpen door ze te pletten met een houten lepel.
Mutti polpa combineert het sap van de tomaat met het in fijne blokjes gesneden vruchtvlees. Doordat Mutti polpa meer tomatensap bevat dan passata, is het geschikt voor gerechten met een langere bereidingstijd of met bereiding op hoge temperatuur.
Vraag: Amerikaans onderzoek zou hebben uitgewezen dat tomaten in blik niet gezond zijn. Wat is hiervan waar? Antwoord: In de coating (binnenzijde) van (groente)blikken zit de stof bisphenol A (BPA). Dit is een ongezond op een hormoon lijkend stofje, dat zich kan verplaatsen naar de inhoud van het blik.
Zit amper zout in en geen suiker, gewoon puur! Gezeefde tomaten komen dan wel uit een pakje of fles, maar het is heel erg gezond (mits je kiest voor merken die niets extra's toevoegen) en de saus is meer geconcentreerd dan wanneer je zelf tomaten gaat pureren.
Grand'Italia trapt af. Een doodsimpele, gladgeblenderde basissaus, oordeelt het panel. De saus van Jumbo wordt nog een tikje beter beoordeeld. Goed, die grote brokken tomaat hadden niet gehoeven: typisch zo'n Nederlands maniertje om ambacht en versheid te veinzen.
De tomaten in tomatenpuree zijn over het algemeen verwarmd en ontveld en moet je eerst ontzuren voordat het zijn uiteindelijke smaak vrijgeeft. Bij Passata zijn de tomaten (meestal) koud gepureerd en dus rauw. Passata kan ook dienen als vervanging van rijpe tomaten of tomaten uit blik of glas.
Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen.
Pruimtomaten, ook wel pomodori-tomaten, zijn friszoete tomaten en hebben een kruidige smaak. De pomodori-tomaten hebben een langwerpige vorm met als kenmerk stevig vruchtvlees en een heldere oranje tot dieprode kleur.
Een gemakkelijke manier om uw gerechten de smaak van vers geplukte tomaten te geven. Ideaal voor snelle gerechten, maar ook geschikt voor gerechten die een lange bereidingstijd nodig hebben. Op smaak gebracht met verse basilicum.
Voor de duidelijkheid: Mutti betekent in de eerste plaats gewoon moeder, en wordt vooral in het oosten van Duitsland ook zo gebruikt. Daarnaast kan het, volgens het woordenboek Duden, 'moederlijke, huisvrouw-achtige vrouw' betekenen. In deze betekenis wordt Mutti vaak gebruikt voor denigrerende opmerkingen.
Tomatenpuree geeft veel smaak aan sauzen, maar kan wat zurig of bitter zijn. Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet.
Tomato frito
Het grote verschil met de eerder genoemde variaties is dat de tomaten worden gebakken, het een beetje olijfolie bevat én het is op smaak gebracht met een beetje knoflook of ui. Van alle soorten in dit artikel is tomato frito dan ook eigenlijk de enige welke ook zonder extra toevoegingen gebruikt wordt.
Je kan het meteen verder verwerken in ketchup bijvoorbeeld maar je kan het ook in invriezen of, als je niet over een grote vriezer beschikt, in gesteriliseerde potten bewaren. Op deze manier blijft het wel 12 maanden goed op een koele donkere plaats.
Passata is de ideale basis voor spaghettisaus of tomatensoep. Zet de passata op een donkere plek, de voorraadkast bijvoorbeeld. Daar blijft ze nog 3 maanden goed.
Heinz Tomato Frito is een op traditionele wijze bereide tomatensaus: door de knoflook en ui 2,5 uur in olie te laten sudderen en daarna te mengen met onze heerlijke zongerijpte tomaten ontstaat een onweerstaanbare, rijke smaak.
Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
Begin jaren 80 wordt het merk Grand'Italia exclusief voor Nederland geïntroduceerd door het Italiaanse bedrijf Star, gevestigd vlak bij Milaan. De producten (pasta's en sauzen) worden in Italie geproduceerd. Nederlandse supermarkten adverteren met Grand'Italia vanaf 1984.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.