Een wortelkanaalbehandeling is vrijwel altijd noodzakelijk wanneer je last hebt van tandbederf. Dit is zo veel mogelijk te voorkomen door een goede mondhygiëne en door je gebit regelmatig te laten controleren. Verzorg daarom zelf goed je gebit door tweemaal daags te poetsen en te flossen/stoken.
De wortelkanaalbehandeling sec heeft ook doelen: het desinfecteren van het wortelkanaalstelsel en het afsluiten van het wortelkanaalstelsel, uiteraard om een nieuwe infectie te voorkomen. Hoe langer je een wortelkanaalbehandeling uitstelt, des te grote wordt de kans dat je tand het als het ware niet redt.
Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.
Wanneer heb je een wortelkanaalbehandeling nodig? Je tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Een tand of kies kan tijdens een wortelkanaalbehandeling beschadigd raken of breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot.
Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de zenuwen uit de tand verwijderd. Dit betekent dat de tand na de behandeling 'dood' is, en geen pijn meer kan geven.
Door de wortelkanaalbehandeling wordt het afsterven van de pulpa niet afgewacht en kan een mogelijke ontsteking rondom de wortelpunt voorkomen worden. De wortelkanaalbehandeling heeft ook een iets betere prognose als er zich nog geen bacteriën diep in het wortelkanaal hebben gevestigd.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
Hoe komt het dat de zenuw in mijn kies dood is? Als de pulpa (zenuw) van een tand of kies ontstoken is geraakt door irritatie (een diep gaatje) en de irritatie lang genoeg aanhoudt kan de doorbloeding van de zenuw stoppen en sterft hij af. Ook hard en langdurig klemmen kan leiden tot afsterven van tandzenuwen.
Symptomen. Pijn bij de tand of kies. Een soort puistje op het tandvlees vlakbij de ontstoken wortelpunt (fistel). Meestal zijn er geen klachten, maar de ontsteking gaat niet vanzelf weg.
Bij een leeftijd tot 18 jaar vergoedt de zorgverzekeraar een wortelkanaalbehandeling vanuit de basisverzekering. Wanneer u 18 jaar of ouder bent, krijgt u de behandeling in de meeste gevallen (voor een gedeelte) vergoed indien u een aanvullende verzekering heeft.
Door middel van een goede verzorging kan behandeld tand of kies levenslang meegaan. Aangezien tandbederf altijd kan optreden, zijn een goede mondhygiëne en regelmatige controles van wezenlijk belang om verdere problemen te voorkomen.
Complexiteit van de behandeling bepaalt de kosten
In geval van de wortelkanaalbehandeling of wortelpuntbehandeling ontvangt u vooraf een begroting op maat. Let er wel op dat de kosten van de wortelkanaalbehandeling sterk afhankelijk zijn van: het aantal wortelkanalen per tand/kies. de complexiteit van de behandeling.
Een tand heeft meestal één wortelkanaal.
Of de behandeling in één keer mogelijk is, hangt af van het aantal kanalen van de tand of kies en de moeilijkheidsgraad. Ook maakt het uit of u met spoed bij de tandarts bent gekomen. Bij een herbehandeling moet eerst het oude vulmateriaal uit de wortelkanalen worden verwijderd.
Na een ontzenuwing kan er enkele dagen wat pijn zijn
Na een wortelkanaalbehandeling is het mogelijk dat de patiënt wat last heeft van pijn. De pijn zal voornamelijk afhangen van de mate van ontsteking.
Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Het is een onomkeerbaar proces. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaalbehandeling of zenuwbehandeling genoemd.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.