Als je op dat moment je glas nog hebt, probeer het uit te spugen en waarschuw iemand die je vertrouwt. Probeer contact te krijgen met een EHBO-er of arts. Bij vermoeden van drogering kun je altijd aangifte doen bij de politie. Bij herhaling kan de politie de clubeigenaar waarschuwen en hem vragen maatregelen te nemen.
Als je vermoedt dat je bent gedrogeerd, kun je aangifte doen. Dat is sowieso aan te raden. Zo weet de politie van de gebeurtenis. En kunnen zij contact opnemen met de plek waar het is gebeurd.
Aarzel niet om naar de huisarts gaan, naar de gynaecoloog, contact op te nemen met een dienst voor slachtofferhulp of met een van de zorgcentra na seksueel geweld. Veel mensen die vermoeden slachtoffer te zijn te zijn geweest, zitten met veel vragen over wat er al dan niet in hun drankje werd gedaan.
Slachtoffers van drogering kunnen verschillende symptomen ervaren, meldt Drugsinfo. Geheugenverlies, een black-out, misselijkheid, gekke dingen doen/zien/voelen, niet kunnen slapen, grote pupillen, bewusteloosheid of juist heel erg wakker zijn: het zijn allemaal klachten die bij drogering passen.
GHB heeft invloed op het functioneren het maagdarmkanaal. Door de spierverslappende werking van GHB kan het voorkomen dat maagzuur de slokdarm inloopt. De kringspier tussen slokdarm en maag (het "maagklepje") verslapt namelijk ook. Dat geeft klachten van zuurbranden, pijn en (soms beangstigende) slikklachten.
Waarom doet iemand GHB in iemands drankje? Dit wordt om verschillende redenen gedaan. Soms wordt dit gedaan om seks met iemand te hebben tegen de wil van het slachtoffer. Maar verkrachtingen waarbij iemand gedrogeerd is met GHB zijn zeldzaam.
Eerste hulp. Is iemand out, probeer hem dan wakker te houden door hard in zijn schouderspier te knijpen. Bij bewusteloosheid maak je de ademweg vrij, leg je de persoon in stabiele zijligging en belt 112.
De effecten van GHB gebruik zijn te vergelijken met alcohol. Je zou het kunnen omschrijven als een aangeschoten gevoel. Het vergroot het zelfvertrouwen, beurt op en dempt angsten. De drug bestaat in poedervorm, maar wordt meestal gebruikt in vloeibare vorm.
Hulp bij afkicken GHB
Meld je aan bij Brijder. Ook kun je terecht bij ons Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs als je klachten hebt na het gebruik van GHB.
Wanneer je verslaafd bent aan GHB gebruik je dag en nacht. Iemand die GHB verslaafd is gebruikt gemiddeld om de twee uur en is dus altijd onder invloed. De ontwenningsverschijnselen zijn zeer heftig, zoals verwardheid, angsten en ontregeling van de ademhaling en de hartslag.
GHB werkt veel sterker op een lege maag. Je vermindert dan ook het risico van overgeven. Wacht na het eten minstens 4 uur voordat je GHB inneemt. Als je GHB op een (tamelijk) volle maag neemt, werkt het bijna niet of duurt het veel langer voordat het begint te werken.
GHB is een verdovend middel. Je kunt het bewustzijn verliezen en in een diepe slaap raken waar je pas na uren uit ontwaakt – of helemaal niet meer. In die 'GHB-slaap' kun je ademhalingsproblemen en stuiptrekkingen krijgen. Als je moet overgeven terwijl je slaapt, kun je stikken in je eigen braaksel.
Met Out gaan wordt bij GHB meestal bedoeld dat iemand in een comateuze slaap valt. Dit kan al bij een lage dosering gebeuren. Deze comateuze toestand duurt 3 tot 4 uur. De persoon is in die periode niet wakker te maken en daarom heel kwetsbaar.
Presentatie bij GHB-gebruik
Doorgaans blijft de ademhaling intact, al neemt de ademfrequentie af en neemt het teugvolume toe. De ogen kunnen naar buiten gericht staan. De diep slaap bij een overdosis duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten.
GHB, dat meestal wordt gebruikt om anderen te drogeren, geeft volgens hem een heel pijnlijk en brandend gevoel wanneer je dat injecteert. Daarnaast heb je tien tot vijftien seconden nodig om iemand met een drug te injecteren.
We kennen onder meer GHB (ook gekend als vloeibare XTC) en Rohypnol, maar het kan ook gaan om ketamine. "Die eersten zijn bewustzijnsonderdrukkers, terwijl bij ketamine meer sprake is van een soort narcose." Zo zal je amper merken of een product in je drankje zit.
Het uitgaansleven wordt de afgelopen weken in de ban gehouden door geruchten over 'needle spiking': drugs inspuiten bij nietsvermoedende mensen met een naald.
Waarom doet iemand GHB in iemands drankje? Dit wordt om verschillende redenen gedaan. Soms wordt dit gedaan om seks met iemand te hebben tegen de wil van het slachtoffer. Maar verkrachtingen waarbij iemand gedrogeerd is met GHB zijn zeldzaam.
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
Drogeren is het geven van een drug of medicijn aan iemand, zonder dat die ander dat weet of wil. Meestal krijgt het slachtoffer stiekem een drug of een medicijn in het drankje. Dat is strafbaar en valt volgens de wet onder (zware) mishandeling.
Motieven om iemand te drogeren verschillen. Meestal is het doel het maken van een zeer slechte grap, iemand te beroven, gemakkelijker toestemming te krijgen voor seksuele handelingen of om seksuele handelingen te verrichten zonder daar voor toestemming te verkrijgen.
Needle spiking, wat is dat precies? "Needle spiking is het fenomeen waarbij een wildvreemde jou stiekem een prik of injectie geeft - of zou geven - met drugs of medicatie, waardoor je een verdoofd of gedesoriënteerd gevoel krijgt", legt Tina Van Havere uit, drugsonderzoekster aan de Hogent, in "Laat".
Ook is GHB een tamelijk stroperige vloeistof, die zich minder goed leent voor een injectienaald. Bij soortgelijke incidenten in het Verenigd Koninkrijk werden verschillende typen benzodiazepine gebruikt, een stof die je suf en slaperig maakt.