Goudsbloemen kun je het hele jaar laten staan. Ze blijven bloeien tot het echt koud wordt. Pluk je de uitgebloeide bloemen weg en breek je de lelijke en te grote takken af, dan ververst de plant zichzelf.
Als je geen zaad van de bloemen wilt bewaren, kun je het beste wekelijks de dode bloemen eruithalen. Op die manier kun je er heel lang plezier van hebben, want dan groeit hij gewoon door. Als je een paar uitgebloeide bloemen laat zitten, kun je zaad oogsten voor volgend jaar.
Hoe winterhard is goudsbloem? Deze plant is zeker winterhard, verdraagt zelf een temperatuur van -20 graden.
Goudsbloem is een prachtige eenjarige plant die zich spontaan uitzaait. De enkele of gevulde bloemhoofdjes zijn oranje of geel van kleur. De lichtgroene bladeren zijn lancetvormig en geuren. Zaaien kan vanaf maart tot juni, dan verschijnen de bloemen nog hetzelfde jaar.
Goudsbloem is een makkie en heeft, eenmaal ontsproten, weinig nodig als 'ie in de volle grond staat. In hele droge periodes houd je 'm natuurlijk in de gaten. Staat 'ie in een krappe pot, dan kan 'ie op hete zomerse dagen wel dagelijks een waterbeurt gebruiken. Na het zaaien houd je de grond wel licht vochtig.
De goudsbloem is een éénjarige plant die hoort bij de composietenfamilie. De oranje en gele bloemen bloeien de hele zomer en herfst, zelfs nog in milde winters. Zaai je 'm in augustus of september, dan bloeit hij het jaar daarop. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en zaait zichzelf makkelijk uit.
De goudsbloem is een bijzondere en prachtige plant met goudgele tot oranje bloem om een fluwelen oranje hart. De goudsbloem wordt zo'n 30 tot 45 cm hoog met bloemen die bloeien van juni tot september. Als niet moeilijk te zaaien planten doen ze het goed in de border, in bloembanken of op zomaar een hoekje van de tuin.
De Calendula Officinalis, ook wel de goudsbloem genoemd is een bloem die bekend staat omwille van de helende, ontstekingsremmende werking. De geneeskracht kan benut worden door het extract van de Calendula Officinalis te onttrekken of de bloemblaadjes in hun geheel te verwerken.
Dankzij de ontstekingsremmende, wondgenezende en ontsmettende werking staat de plant in de alternatieve geneeskunde bekend als dé wondgenezer. Goudsbloem wordt gebruikt voor de behandeling van huidzweren, slecht genezende wonden en littekens, blauwe plekken en snijwonden, scheurwonden, winterhanden en brandwonden.
Goudsbloem is eetbaar én heeft een geneeskrachtige werking. Het is dus zeker niet giftig. Goudsbloem wordt verwerkt in crèmes en zalven en is verzachtend en kalmerend. Het wordt al eeuwenlang gebruikt bij huidaandoeningen, zoals wonden, eczeem en zonnebrand.
Nuttig voor je moestuin
Ze houden schadelijke insecten op afstand, beschermen je aardappelen tegen draadworm en voorkomen aantasting van je wortels door larven van wortelvliegen. Tegelijkertijd zit de goudsbloem vol met nectar en dat trekt weer bijen en vlinders aan.
Afrikaantjes zijn dé beste buurplanten voor in je moestuin. Ze verjagen aaltjes in de mix, weren schadelijke insecten - zoals luizen - en trekken massa's bijen en vlinders aan.
Verwarm de goudsbloem olie tot ongeveer 70 graden en voeg er 10 gram bijenwas aan toe. Bijenwas smelt namenlijk pas bij deze temperatuur. Ook dit zou doe ik weer au bain marie doen. Blijf roeren totdat de bijenwas compleet is gesmolten en totdat het één geheel is.
Zet de uitgebloeide bloemen even aan de kant, uit het zicht. De verwelkte bloem mag je eruit knippen, omdat deze anders zaad zal aanmaken en dat is niet de bedoeling. We willen dat de bol zich concentreert op de opslag van reservevoedsel om te overleven. Laat daarom zeker de bladeren aan de bol!
Op de eerste foto zie je een uitgebloeid bloemhoofd van goudsbloem. Om de zaden te oogsten, moet het hele bloemhoofd bruin zijn. Bij andere planten, zoals duizendschoon, vingerhoedskruid, koekoeksbloem of ridderspoor, is het van belang dat de zaadhoofdjes al open zijn en je de zaadjes zien liggen.
Je kan de natuur haar gang laten gaan en dit laten staan, maar als je wilt mag je de planten nu ook weghalen. Het oog wil immers ook wat. Je kan een veld maaien en het maaisel afvoeren, in de border kan je zelf de dode planten wegknippen. Let er op dat de planten de tijd gehad hebben om zaden te maken.
Niet alleen staan goudsbloemen mooi in je tuin, de bloemen kun je ook eten! De verse bloemblaadjes hebben een mild kruidige smaak (licht scherp en een vleugje bitter). Voeg de bloemblaadjes bijvoorbeeld eens toe aan een salade of rijstgerecht. Soepen, sauzen en roereieren krijgen met deze blaadjes een mooie kleur.
De jonge blaadjes zijn net als de bloemen eetbaar en kun je fijnsnijden en verwerken in gerechten. Als je fijngesneden goudsbloempjes door de rijst roert, krijgt die een mooie geeloranje kleur. Je kunt de bloemblaadjes ook gebruiken om boter, roerei of aardappelpuree mee te kleuren.
Wat bij katten wel vaak een succes is, is een klein kruidentuintje met planten speciaal voor hen. Denk hierbij aan kattengras en kattenkruid, maar ook peterselie, munt, kamille en goudsbloem zijn hier goed voor te gebruiken.
Goudsbloemolie maken
Pluk de goudsbloem aan het einde van een zonnige dag, als deze een beetje is uitgedroogd. Doe de bloemtoppen in het potje en giet er de olie over, tot de bloemen helemaal onder staan. Dek het potje af met een doekje en bevestig deze met het elastiek. Zet de pot in de zon.
Dat kan wanneer je gebruik maakt van planten die bekend staan om hun krachtige, helende werking op dit gebied, zoals Calendula officinalis en Arnica montana. Deze plant staat ook wel bekend als 'goudsbloem'. Het is een eenjarige plant die tot de familie van de composieten behoort.
Het zaaien van goudsbloemen is simpel: je strooit de zaden uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Bedek het een klein beetje met aarde. Zaaien kan je doen in maart, april, mei of juni als je dat jaar nog bloemen wilt. Als je goudsbloemen in de zomer of herfst zaait gaan ze het volgende voorjaar bloeien.
Phacelia zaaien is mogelijk van maart tot half augustus, op rijen met een afstand van 30 cm, in augustus verminderen tot 20 cm, omdat de plant dan minder uitgroeit. Hoogte ongeveer 70 cm. Vriest 's winters dood. Zaaidichtheid: 10 kg/ha.
Voor het zaaien worden goudsbloem zaden vanaf eind maart tot eind mei direct in de volle grond gezaaid. In plaats van in de volle grond kan de calendula ook in grote potten gezaaid worden. Goudsbloemen ontkiemen binnen 7 – 10 dagen als ze binnen gezaaid worden.
De goudsbloem groeit in het wild in akkers en langs wegen. Ze zijn niet veeleisend, hebben alleen veel zonlicht nodig, en kunnen zich dan ook gemakkelijk uitzaaien. Vanwege hun behoefte aan zonlicht komt de plant oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Azië.