Krijgt u veel ongewenste berichten, dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Of u heeft uw e-mailadres zelf ergens achtergelaten of u bent slachtoffer van een datalek. Voorkomen is beter dan genezen. Dus laat nooit ergens je e-mailadres achter als dat niet hoeft, waarschuwt ethisch hacker Sijmen Ruwhof.
Spam is veelal ongevaarlijk. Je kunt het 't beste zien als ongevraagde (maar vrijwel onschuldige) reclame. Phishing is ook ongevraagd, maar heeft ronduit een slecht doel. Criminelen zijn uit op jouw (bank)gegevens, je wachtwoorden of willen een virus of malware installeren op je computer.
Installeer een extra spamfilter
Door een spamfilter in je mailbox te installeren, zal je mailprovider bepaalde berichten als spam markeren. Afhankelijk van de filter verdwijnen de ongevraagde e-mails automatisch in een apart mapje of worden ze verwijderd. Er zijn gratis en betalende spamfilters.
Bovendien kunt u alleen een antwoord versturen als u het spambericht opent. Dan kunt u per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat u ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame.
Spamgevoelige woorden
Sommige spamfilters zijn erg streng afgesteld. Wanneer je e-mail in de spambox van de ontvanger komt, dan is het dus verstandig je e-mail te controleren op spamgevoelige woorden en karakters.
Dat is de spamfilter van de ontvanger van je e-mail. Spamfilters zijn programma's die aan de hand van een reeks criteria bepalen of een e-mail spam is. Jouw eigen spamfilter vermijdt zo bijvoorbeeld dat jij enkel relevant mailverkeer ontvangt en niet overspoeld wordt met vervelende mailtjes en reclame.
Wissen. Dat is de eenvoudigste manier om van een raar bericht af te komen. In de meeste gevallen volsstaat om het bericht te markeren (dus NIET 'openen'!) en dan met de rechtermuisknop te klikken en voor verwijderen te kiezen, of te kiezen voor Verplaatsen naar de prullenmand.
Wanneer je Bitcoin mails ontvangt betekent dit dat de fraudeurs jouw e-mailadres in hun bezit hebben. Het enigste wat je kan doen is om zoveel mogelijk e-mails als spam aan te duiden of om te veranderen van e-mailadres. De meeste e-mailadressen worden opgekocht in grote aantallen op de zwarte markt.
Klik in E-mail op >Opties > Ongewenste e-mail. Schakel op het tabblad Opties het selectievakje Verdachte e-mail permanent verwijderen en niet verplaatsen naar de map Ongewenste e-mail in.
Je e-mailonderwerp bevat spamgevoelige woorden, zoals 'unieke kans', 'gratis' of 'goedkoop'. Ook als je veel hoofdletters, uitroeptekens en kleur gebruikt kan dit in je nadeel werken. Je e-mailadres. Als het e-mailadres waar je vanuit verzendt te algemeen is, kan het zijn dat de filter jouw e-mail tegenhoudt.
U kunt de spamfilters van Gmail niet uitzetten, maar u kunt wel filters maken om het volgende te doen: De spamclassificatie overslaan voor berichten die zijn ontvangen van gebruikers op een lijst met goedgekeurde afzenders die u maakt.
Een spamfilter controleert de boodschap op inhoud, onderwerp en afzender en besluit of het spam is. Afhankelijk van het soort spam wordt de boodschap direct verwijderd, in de ongewenste e-mail geplaatst of krijgt de ontvanger de e-mail te zien met een strekking als 'mogelijk spam'.
Spam is een bericht dat u ongevraagd ontvangt via e-mail, mobiele telefoon of vaste telefoon. Bedrijven mogen u geen berichten versturen als u hiervoor vooraf geen toestemming heeft gegeven. Spam is verboden in Nederland.
Ongewenste reclame wordt niet als zodanig gemarkeerd
Kies 'Mail' > 'Voorkeuren' en klik vervolgens op 'Reclame'. Zorg ervoor dat 'Schakel filter voor ongewenste reclame in' en 'Markeer als ongewenste reclame, maar laat in 'Inkomend' staan' zijn geselecteerd.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daarin schuilt het gevaar. Dus lees een mail rustig door om hem te beoordelen.
Overzicht van phishing mails die in omloop zijn
Gelukkig kun je op de website van de fraudehelpdesk een duidelijk overzicht bekijken van phishing mails die in omloop zijn. Dit zijn e-mails die in Nederland worden verstuurd naar verschillende en zijn gemeld door gebruikers of instanties.
Criminelen zijn goed op de hoogte van die klikdrang, bleek vorige maand. Een virus ('Flubot') op telefoons met het Android-besturingssysteem stuurt sms'jes naar nummers in de contactenlijst met een link naar waar een pakket zogenaamd kan zijn.
Spam e-mails zijn alle ongevraagde en ongewenste e-mails die je ontvangt zonder dat je je ergens voor hebt aangemeld. Vaak herken je ze aan onbekende afzenders en/of rare aanbiedingen. Net zoals phishing is spam email ongewenst. Spam kun je helaas op elk e-mailadres krijgen.
Als je Vermoedelijke spambeller of Spam ziet als beller-ID, kan het gesprek spam zijn. Je kunt het gesprek beantwoorden of het nummer blokkeren en melden. Als een gesprek van iemand die je kent, wordt gemarkeerd als spam, kun je de fout melden.