Het is erg belangrijk dat je in beweging blijft en niet te lang in dezelfde houding zit. De koffiepauzes op het werk kun je thuis vervangen door een koffiepauze in je eigen keuken. Hiernaast is een goede werkhouding en het afwisselen hiervan belangrijk. denk aan zittend werken afwisselen met staand werken.
RSI kan genezen, maar het kan ook terugkomen als je je lichaam weer overbelast. Als je je leefstijl aanpast en rekening houdt met je beperkingen kun je er mee leren leven.
CANS geeft een betere omschrijving over de klachten dan RSI. Het hoeft niet door 'repetitive' bewegingen te komen, en er hoeft ook geen 'injury', oftewel beschadiging te zijn veroorzaakt. Het CANS-model geeft bovendien een duidelijk stappenplan om te onderzoeken van welke specifieke aandoening sprake is.
De klachten gaan niet weg binnen enkele dagen, maar blijven aanwezig of worden steeds erger. Een 'muisarm' is één van de bekendste KANS klachten. Hierdoor wordt vaak gedacht dat KANS een werkgerelateerd probleem is, maar dit is niet altijd het geval. Klachten kunnen ook thuis of op het sportveld ontstaan.
Werk de spanning weg door met uw vingertoppen de overgang tussen nek en schouders te masseren. Druk met de vingertoppen van uw linkerhand op de plek waar uw nek overgaat in uw schouder, aan de rechterkant van uw lichaam. Druk op de spieren daar en hou 5 seconden vast. Laat los zodra u uw spieren voelt ontspannen.
Meestal gaat RSI gepaard met pijnklachten. Denk hierbij aan lokale pijn zoals pijn in de armen, polsen, handen, schouders. Vooral draaien, buigen en bewegen zijn provocerende bewegingen. Naast lokale pijnklachten, kunnen ook hoofdpijn en nekpijn RSI-symptomen zijn.
RSI is te herkennen aan tintelende en gevoelige handen, polsen, armen nek of schouders. Ook is er vaak sprake van trillende en vermoeide handen in de beginnende fase. In de beginfase zijn de klachten alleen aanwezig tijdens en vlak na het werk en verdwijnen deze in de avond en in het weekend.
CANS staat voor 'Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder', oftewel klachten van de arm, nek en/of schouder. Langdurige klachten aan de arm, nek en/of schouder zijn onder te verdelen in specifieke en a-specifieke klachten. Bij specifieke klachten is er een medisch aantoonbare oorzaak gevonden.
De klachten zijn belemmerend maar niet schadelijk. De spieren in armen, schouders en nek worden ook statisch belast. Ze moeten onafgebroken aangespannen blijven om het lichaam in balans te houden tijdens werkzaamheden achter een computer.
KANS op zich is geen ziekte of aandoening, maar een verzamelnaam voor klachten in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. KANS wordt opgedeeld in specifieke en aspecifieke KANS. Onder specifieke KANS vallen aandoeningen waarbij een duidelijke medische diagnose gesteld kan worden.
Hoe ontwikkelt RSI zich? In het begin kun je klachten krijgen na een periode waarin je extra hard hebt gewerkt en/of in een verkeerde, statische (onbeweeglijke) houding. Die klachten zijn de volgende morgen meestal over. Nog niet iets om je zorgen over te maken.
De muisarm gaat over klachten in de hand, pols, arm en schouder, veroorzaakt door overmatig werk met de computermuis. De meest gehoorde klachten bij een muisarm zijn stijve spieren, spierpijn, kramp, krachtverlies, tintelingen, spiervermoeidheid en vermindere coördinatie.
RSI bestaat al eeuwen en is vooral bekend als beroepsziekte. Als je langere tijd achter elkaar dezelfde handelingen moet uitvoeren, levert dat klachten op. Musici, slagers en postbodes behoren tot de risicogroep, net als kassapersoneel en lopende-bandwerkers. Tegenwoordig is beeldschermwerk de grootste oorzaak van RSI.
RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Letterlijk vertaald: een blessure door een herhaalde belasting. Doordat je dezelfde beweging steeds herhaalt ontstaat er een continue spierspanning.
Maatregelen om een muisarm te voorkomen
Maak gebruik van een goede polssteun om de pols te ontlasten. Gebruik je muis met de 'verkeerde' hand in de hoop de werklast tussen linker en rechterhand beter te verdelen. Gebruik een ergonomisch gevormde ergonomische muis. Wissel je werkzaamheden af.
Omdat RSI-gerelateerde klachten chronisch zijn en tot langdurig verzuim (en pijn) kunnen leiden, is het belangrijk dat je het vroegtijdig herkent. Voorkomen is echter nog beter, temeer omdat genezing niet altijd mogelijk is.
De meest voorkomende symptomen van een muisarm zijn: spierpijn en spiervermoeidheid, stijfheid van de spieren, krampen, een tintelend gevoel in de pols en arm, gevoelloosheid in de pols en arm, nekklachten en rugklachten.
Het betreft vaak een aandoening aan de pezen of zenuwen die in de pols lopen. Vrijwel altijd komen de polsklachten door overbelasting of een verkeerde stand van het polsgewricht. Dit kan tot gevolg hebben dat bijvoorbeeld zwelling ontstaat in de Carpale tunnel (ook wel Carpale tunnel Syndroom genoemd).
Ken je bijvoorbeeld tijgerbalsem of arnicazalf. De werkzame bestanddelen zouden zorgen voor een sneller herstel van de spieren. Ook een lichte massage helpt: dat is goed voor de doorbloeding, evenals een warm bad of douche.
Stress is één van de belangrijkste oorzaken van nekpijn en schouderpijn. Door stress spant u onbewust uw spieren, waardoor er overbelasting en verkramping ontstaat. Dit kan zelfs lijden tot hoofdpijn, ook wel spanningshoofdpijn genoemd.