De eerste twaalf weken kun je probleemloos doorfietsen, Vanaf zestien weken zwanger moet je afwegen of je nog wel verantwoord op de fiets kunt klimmen: je buik zit wellicht al iets in de weg (stuur wat omhoog), beter niet in een groep fietsen of mountainbiken (valrisico).
Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
Een dagelijkse lichte fysieke activiteit is aangeraden, zowel voor zwangere als niet-zwangere vrouwen. Een 30- tot 45-tal minuten per dag wandelen of naar de bakker of school fietsen heeft een positief effect op je gezondheid.
Zwangere vrouwen wordt aangeraden in ieder geval 150 minuten per week aan sport en beweging doen om gezondheidsvoordelen te behalen en zo zwangerschapscomplicaties te verkleinen. De fysieke activiteit moet tenminste drie dagen per week plaatsvinden.
Je mag tot op de laatste maand van de zwangerschap gewoon autorijden. Hierna wordt het afgeraden. Dit heeft te maken met het risico op een beginnende bevalling, het gevaar voor zowel moeder als kind bij een eventueel ongeluk, maar ook met je huidige gestel.
Fietsen kunt u na 2–4 weken weer proberen. Wandelen na ongeveer 2 à 3 weken. Autorijden is toegestaan na ongeveer 4 tot 6 weken. De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen.
Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.
Ja, je mag je buikspieren trainen als je zwanger bent! Sterker nog, het levert heel veel voordelen op wanneer je de buikspieren blijft trainen tijdens je zwangerschap. Zo kan het verschillende zwangerschapskwaaltjes voorkomen en herstel je na je bevalling sneller als je al een sterke core hebt.
De veiligste slaaphouding als je zwanger bent is op je linkerzij. Slapen op je buik is niet gevaarlijk voor je baby. Slapen op je rug brengt voor jou en je baby kleine risico's met zich mee. Een goed matras en extra kussens of een voedingskussen kunnen helpen om een prettige slaaphouding te vinden.
Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.
Sport dus veilig tijdens de zwangerschap!
Bewegen is gezond, maar overdrijf niet en beweeg onder deskundige leiding. Luister naar je lichaam en overdrijf niet! Aanpassing is belangrijk: als je harde buiken krijgt ben je dus te enthousiast bezig geweest. Wees in het vervolg wat minder fanatiek.
Wandelen helpt je houding te verbeteren en voorkomt zo pijn in de onderrug door alle spieren van de buik en rug te versterken. 6. Hoe meer ruimte de baby inneemt in je buik, hoe trager je spijsverteringsstelsel wordt. Constipatie komt ook meer voor aan het einde van de zwangerschap.
Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan.
Dit proces voltrekt zich in de eerste 3 maanden van de zwangerschap, en daarom wordt met name in het eerste trimester geadviseerd op een rustige intensiteit te sporten en om tijdens het sporten te zorgen voor voldoende vocht en verkoeling.
Zwemmen is een ideale sport voor zwangeren. Omdat het water je – zwaarder wordende – lichaam ondersteunt, kun je veilig en prettig bewegen. Ook je baby vindt het prettig als je zwemt. De langzame en schommelende bewegingen hebben een rustgevend effect.
Het doen van squats helpt het verstevigen van de juiste buikspieren. Deze spieren zijn belangrijk tijdens de zwangerschap en de bevalling omdat ze zowel het toenemende gewicht als de gewichtsverplaatsing opvangen.
Normale buikpijn zwangerschap
Zo kan het oprekken van je baarmoeder wat pijn geven. Door de hormonen én het feit dat je baarmoeder steeds meer plaats inneemt ten opzichte van je andere organen, kunnen ook een opgeblazen gevoel, winderigheid of obstipatie wel eens voorkomen.
Is er sprake van een ongecompliceerde zwangerschap, dan kun je met een gerust hart hardlopen. Het zal geen miskraam veroorzaken of de baby pijn doen. Die zit namelijk veilig en goed beschermd in je baarmoeder.
De sporten waar je mee moet oppassen zijn bergbeklimmen en skiën boven 2500 meter, contactsporten, paardrijden, (rol)schaatsen, joggen (na 4 maanden is dit te heftig), krachttraining (geen hoge gewichten en na 6 maanden geen buikspieroefeningen meer) en duiken.
Van oudsher wordt er namelijk vaak ananas gegeten om de bevalling op gang te helpen. Ananas bevat kinine, waarvan wordt beweerd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Daarom is ananas tijdens je zwangerschap best goed.
Goed nieuws voor theeleuten: de meeste soorten kruidenthee kun je gewoon drinken nu je zwanger bent, zoals rooibos, kamille en munt. Ook gemberthee is prima. Voor andere theesoorten zijn er wat adviezen: Gewone zwarte thee en groene thee: In deze theesoorten zit cafeïne.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Van beweging is het misschien wel het meest bekend dat het weeën opwekt aan het einde van de zwangerschap. Maar is het ook echt waar? Het kan natuurlijk ook altijd om toeval gaan. Maar je kunt altijd proberen een rondje te gaan lopen of fietsen om zo de bevalling op te wekken, de zwaartekracht zou de rest doen!
Vaak komt je ontlasting pas na een aantal dagen (3e dag: kraamtranendag) weer een beetje op gang. Dat komt omdat je darmen tijdens de bevalling zijn leeg geduwd en het even duurt voordat de darmbewegingen (peristaltiek) weer op gang komt.