Naar de stort ermee Matrassen worden volledig gerecycled en daar komen geen handen meer aan te pas. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de oude matras naar de stort (oftewel milieustraat) bij jou in de buurt te brengen. Gooi de matras niet bij het grofvuil, maar in de speciaal daarvoor bestemde container.
U kunt uw oude matrassen inleveren en laten ophalen door Renewi, zodat wij de matrassen kunnen recyclen. De oude matrassen vervoeren wij naar RetourMatras, waar de grondstoffen van de oude matrassen worden gebruikt om nieuwe producten mee te maken.
Je kunt je afgedankte matras zelf brengen naar de milieustraat. Eventueel kan je hiervoor gratis een aanhanger huren die beschikbaar is op de milieustraten. Op de milieustraat wordt het matras opgeslagen in speciale containers en aangeboden voor recycling.
Lever je oude matrassen in op de milieustraat en ze worden volledig gerecycled. Ze worden allemaal naar een recyclestation gebracht waar alle materialen van elkaar gescheiden worden. De materialen die ervan af komen, van foam tot pocketveren, kunnen allemaal hergebruikt worden.
Kosten. Het wegbrengen of op laten halen van matrassen is gratis.
Een tweede leven voor je oude matras, dat regelen we. Je oude matras wordt retour genomen en op een verantwoorde wijze gerecycled. Deze service is te boeken in de winkel bij de informatiebalie of via de klantenservice.
De meeste matrassen zijn ontworpen om op een vlakke, stevige ondergrond te liggen, zoals een bedframe of een lattenbodem. Wanneer je ervoor kiest om je matras op de grond te leggen, kan dit de ondersteuning verminderen en na verloop van tijd tot verzakking leiden, wat ongemak en rugpijn kan veroorzaken.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Voorbeelden zijn klein chemisch afval (kca) zoals spaarlampen, batterijen, verfresten en gootsteenontstopper, accu's, bielzen, gasflessen, brandblussers, graszoden of steen. Deze soorten afval mag u niet als grofvuil aanbieden.
Je kunt je oude matras dan laten recyclen door een extern bedrijf of naar de milieustraat brengen.
Boxspringspecialist van der Horst kan vanaf nu ook uw oude bed afvoeren. Op het moment dat wij uw nieuwe slaapsysteem of boxspring komen leveren, dan kan uw oude matras of bed direct afgevoerd worden. Wij hanteren al de scherpste prijzen van Nederland.
Om je matras nog beter te recyclen wordt er nu een verwijderingsbijdrage gehanteerd. Vanaf 1 januari 2022 is het verplicht een zogenoemde afvalbeheersbijdrage (ABB) te betalen aan de Stichting MRN, bij aankoop van een nieuw matras. De bijdrage per matras is vastgesteld op €3,15 per matras inclusief BTW.
Verder zijn er eigenlijk geen voordelen maar eerder meer nadelen aan één groot twee persoons matras. Als je meestal alleen slaapt is één groot matras fijner. U heeft géén middennaad en het comfort is overal waar u wilt liggen gelijk. Daarnaast heeft u meer bewegingsvrijheid en ervaart u uw bed groter.
Matras aan huis
Een aantal (web)winkels hebben een oplossing voor: je mag thuis 30 tot 125 dagen proefslapen. Het matras wordt gratis of voor maar een paar euro thuisbezorgd. Je kunt er tijdens de proefperiode op slapen. Bevalt hij niet, dan wordt hij gratis opgehaald en krijg je het aankoopbedrag terug.
Ze zorgen ervoor dat de chemische reactie op gang komt. De sterke geur van VOS kun je goed ruiken. als je een nieuw matras uit de verpakking haalt. Zorg ervoor dat je een nieuw matras altijd 72 uur lucht voordat je erop slaapt.
Wanneer moet je de topper van je matras vervangen? Een topdekmatras, ofwel topper of topmatras, gaat gemiddeld zeven jaar mee. Een topper kan na een paar jaar al contouren vormen.
Om de levensduur van je (top)matras te verlengen, adviseren we om je (top)matras eens in de vier weken te draaien, te keren en te luchten. Dit is met uitzondering van onze Alpina en Nightline matrassen: deze draai je alleen van hoofd- naar voeteneinde.
De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.
Een Japanse traditie
In Japan slaapt men traditioneel op futons die op tatami-matten worden gelegd op de grond. 's Ochtends worden deze futons meestal opgerold en opgeborgen, omdat veel woningen en appartementen in Japan weinig ruimte hebben. Daarom wordt er vaak praktisch met de ruimte omgegaan.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Een ander groot nadeel van opgerolde matrassen is dat ze vaak een vieze lucht hebben zodra u ze uit de verpakking haalt. Dit komt doordat er bepaalde lijm of andere materialen zijn gebruikt in de fabriek waar het matras vandaan komt. Dit betekent dat u een opgerold matras dus heel lang moet laten luchten.
Grofvuil eindigt vaak in de verbrandingsoven, met een hoge CO2-uitstoot tot gevolg. En dat terwijl matrassen ongeveer 20 materialen bevatten – bijvoorbeeld textiel, schuim en metaal – die via recycling een 2e leven kunnen krijgen.
Wil je afscheid nemen van je oude IKEA meubels? Als het nog in goede staat is, kan je het een tweede leven geven en zo minder afval produceren. Wij geven je een IKEA tegoedpas in ruil en verkopen je oude meubel voor je door.
Het is verstandig om je matras na 5 tot 10 jaar te vervangen. Zo zorg je er niet alleen voor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen, maar je voorkomt ook dat je matras onhygiënisch wordt.