Als je met de helm op je hoofd van links naar rechts kan zwiepen dan is deze te groot. Duw de achterkant van de helm met flinke kracht naar voren om te controleren of je hoofd voldoende speling heeft. Als een kootje van je pink tussen de voorkant van de helm en je voorhoofd past dan is er voldoende ruimte.
Als de motorhelm te los zit, leidt de ruimte tussen het hoofd en de voering tot twee impacts in plaats van één. Houd de kinbeugel vast en beweeg hem langzaam horizontaal en verticaal, als uw wangen niet bewegen, maar de helm wel, dan is hij waarschijnlijk te groot. Een motorhelm mag niet te strak of te los zitten.
De helm hoort rond het gehele hoofd goed strak te zitten. Niet klemmend natuurlijk, maar wel goed stevig.
Helm maat meten | Stap 1
Meet de omtrek van uw hoofd. Meet ongeveer 15 mm / 25 mm boven uw wenkbrouwen, over het breedste/grootste gedeelte van uw hoofd.
In de intro van deze blog gaf ik het al aan, na een valpartij moet je een helm vervangen. Door de val breekt de absorptielaag van de helm.Deze laag kan nu geen nieuwe val meer absorberen waardoor de impact van een nieuwe val niet opgevangen kan worden.
Wanneer zit een motorhelm goed? Een nieuwe helm hoort strak te zitten. Dat is normaal aangezien het interieur van je helm zich na verloop van tijd gaat vormen naar je hoofd en hierdoor wat ruimer wordt. Om zeker te weten dat je de helm niet te klein hebt gekocht is het aan te raden om de helm thuis even op te houden.
Lang haar kan gemakkelijk opgeborgen worden onder de helm door een vlecht of een staart te maken en die op het hoofd vast te maken, zodat alles mooi onder de helm zit. Een staart of vlecht die niet volledig onder de helm zit, kan er alsnog voor zorgen dat uw haar droog wordt en vol knopen komt te zitten.
Controleer of de helm goed zit
Als de druk van de helm op je voor- en achterhoofd afneemt dan is de helmmaat goed. De helm hoort rond het hoofd en de wangen strak te zitten. De wangkussens gaan na verloop van tijd losser zitten. Als je met de helm op je hoofd van links naar rechts kan zwiepen dan is deze te groot.
De juiste pasvorm
Meet net boven je oren en over het breedste punt van je voorhoofd. Heb je dik of veel haar, trek dan het meetlint wat strakker aan. Je hebt nu een eerste indicatie van je helmmaat. Zet de helm op, trek daarbij de beide kinriemen stevig naar de buitenkant.
Het veelvuldig gebruiken van de helm is wel van invloed op de levensduur, door intensief gebruik is de levensduur korter. Als richtlijn kan men bij polycarbonaat helmen uitgaan van een levensduur van 3 tot 5 jaar en bij glasvezel helmen van een levensduur van 5 tot 7 jaar.
Fietspetten en bandana's zitten comfortabel onder je helm en zorgen er tijdens maximale inspanning voor dat zweet niet je ogen inloopt. Naast een goed ademend vermogen zorgen de petjes er ook voor dat koude wind wordt tegengehouden.
Meet de omtrek van je hoofd ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen.Kijk in welke maat (S - XL) je uitkomt. Bijvoorbeeld: maat S is 52 t/m 56 cm. Een goedzittende helm kun je niet makkelijk op je hoofd heen en weer schuiven.
Ook Lidl helmen zijn zeer waarschijnlijk tuv-gekeurd* en daarom veilig genoeg. Ergo, als 'ie goed past een prima keus.
Van de ruim zevenhonderd Nederlandse ondervraagden zegt 34% een helm te hebben. Echter, slechts een kleine groep (2%) draagt de helm altijd; het merendeel (70%) nooit. En als de helm gedragen wordt, is het vaak (60%) bij sportactiviteiten [7].
Het dragen van een helm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent, een dodelijk hersenletsel zelfs met 71 procent. “Het gaat echt om bewustwording.
Dit is gemakkelijk; en zo doe je het. In een rechte lijn, net iets boven de oren: de omtrek meet u 2 tot 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen. Dit is ter hoogte van net iets boven de oren. Dit is het breedste deel van het hoofd(je) en geeft dus de grootst mogelijke hoofdomtrek weer.
Snorfietsers hoeven in principe geen helm te dragen.Meestal mogen zij gewoon op het fietspad rijden. Maar… in sommige gemeentes moet je als snorfietser wél op de rijbaan rijden – dat staat aangegeven met een bord – en in dat geval moet je wél een helm dragen.
De ANWB testte vorig jaar elf fietshelmen van populaire merken zoals Abus, Lazer en B'Twin. Ongeacht het prijsniveau scoorden die qua veiligheid allemaal een voldoende. De allerbeste was volgens de ANWB de Uvex city-i-vo MIPS (circa €125).
Bij het vast dragen van je haar komt er namelijk spanning op je haarzakjes te staan. Te veel spanning kan leiden tot het uitvallen van je haar en het permanent verliezen van je haarzakjes. Dit wordt ook veroorzaakt door het (te) lang dragen van haarextensions.
Fabrikanten raden aan om ze elke 3 tot 5 jaar te vervangen, afhankelijk van hoe vaak je de helm gebruikt.
Was je haar niet te vaak
Zonder talg zijn je haarschubben kwetsbaar. Bij droog of beschadigd haar is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Door minder vaak te wassen droogt je haar minder snel uit. De natuurlijke oliën op je hoofdhuid kunnen dan je haarpuntjes beter bereiken.
Bij de aanschaf van een motorhelm is het belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je nou écht belangrijk vindt wanneer je een motorhelm op zet. Dit kan bijvoorbeeld om de geluidsdichtheid gaan, maar ook het gewicht van de helm, de ventilatiemogelijkheden, een grootzichtvizier of het opvallende uiterlijk.
Het is vaak voor de wet verplicht, en niet zonder reden: een fietshelm met keurmerk. Dat geldt voor fietsers die zich verplaatsen op de snelle e-bike of speed pedelec, op de bromfiets en ook op de iets minder snelle snorfiets.