Alle door de Nationale Bank sinds 1944 uitgegeven biljetten blijven onbeperkt in de tijd inwisselbaar. Muntstukken in Belgische frank kunnen echter niet meer worden ingewisseld.
Je kan je oude Belgische bankbiljetten gratis omwisselen aan de loketten van de Nationale Bank (de Berlaimontlaan 3, 1000 Brussel).
De Belgische wet gaf de mogelijkheid om munten van verschillende materialen te slaan, zoals goud en zilver. De eerste munten werden vooral van zilver gemaakt. Deze munten zijn veel geld waard voor verzamelaars. Ook zijn er een aantal gouden Franken in omloop, maar deze werden vooral geslagen bij speciale gelegenheden.
Dit doet u bij de Nederlandsche Bank (DNB) in Haarlem. Guldenmunten (als dubbeltjes en rijksdaalders) kunt u bij DNB niet meer omwisselen. Andere valuta kunt u alleen omwisselen in het land waar het geld vandaan komt.
€1 = 40,3399 BEF (Belgische frank)
Alle door de Nationale Bank sinds 1944 uitgegeven biljetten blijven onbeperkt in de tijd inwisselbaar. Muntstukken in Belgische frank kunnen echter niet meer worden ingewisseld.
En voor het biljet van 100 Belgische frank (2,5 euro) zijn de cijfers nog spectaculairder. Er circuleren op zolders, onderaan kleerkasten of in kluizen nog steeds 9,6 miljoen zulke biljetten.
Stuivers, dubbeltjes, kwartjes, gulden en rijksdaalders kunnen nog steeds een bepaalde waarde hebben als ze zeldzaam zijn. De zilveren guldens en rijksdaalders zijn interessant voor beleggers vanwege de hoge zilverprijs.
De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.
Sinds 2002 heeft België ook zilveren muntstukken van 5 Euro, 10 Euro & 20 Euro geslagen. Deze herdenkingsmunten hebben steeds een ander thema, maar zijn allemaal geslagen in sterling zilver en kennen een netto zilvergehalte van respectievelijk 13,51 gram, 17,34 gram & 21,14 gram.
Van deze munt (in 2 talen, Nederlands of Frans) zijn er 1 miljoen uitgegeven! De hoeveelheid zilver is zo laag, dat het niet rendabel is om dit stuk om te smelten om het zilver eruit te halen. Het resultaat is dat dit stuk in de handel ongeveer 2 euro opbrengt.
Wat kan ik nog doen met mijn rosse centen? De 1 en 2 eurocent blijven een geldig betaalmiddel, u kunt ze dus nog altijd gebruiken in de winkel. Iedereen mag 1 keer per maand tot 5 kilo muntstukken gratis gaan omwisselen bij de Nationale Bank in Brussel.
++ GEMIDDELD € 1.20 per stuk .
Spray WD-40 over de munten en penningen. Laat dit even intrekken. Borstel vervolgens de munten met een zachte tandenborstel of een vel keukenpapier. Spoel de munten goed schoon en droog de munten af met een handdoek.
Met de Muntwet van 1948 Kwam het Kwartje van nikkel. Het Kwartje Vaak wordt een heitje genoemd. Dit is de vijfde letter van het Jiddische alfabet voldaan als getalswaarde Vijf. Een heitje staat dus voor Vijf stuivers.
Controleer de munt om de conditie te bepalen.
De waarde van een munt is sterk afhankelijk van de conditie. Munten met een hogere kwaliteit zijn meestal meer waard dan munten die gebreken vertonen of vuil zijn. Ongebruikte munten staan bekend als 'niet in omloop gebracht'.
U kunt bij ons terecht voor verschillende soorten munten, zoals gouden, zilveren, platina en palladium munten. Naast de inkoop van oude munten, kunt u ook bij Feddema terecht voor de verkoop van antieke munten, als provinciale, koninkrijks-, middeleeuwse en Romeinse munten.
Een dubbeltje is een klein voormalig Nederlands geldstuk, een munt, oorspronkelijk van zilver, met een waarde van een tiende gulden. Het muntstuk van 10 eurocent wordt ook wel een dubbeltje genoemd.
Wil je vandaag over een bedrag beschikken waarmee je evenveel kunt kopen als met 1.000.000 BEF in 1976, dan moet je vandaag over meer dan 3 keer zoveel beschikken, meer bepaald over 78.791,68 euro.