Als je onderweg wordt overvallen door een onweersbui dan is het belangrijk om je auto op een veilige plek te parkeren. Blijf zelf in de auto. Je auto staat goed op een plek waar deze niet het hoogste punt is. Parkeer daarnaast nooit onder of naast een boom.
Wanneer je auto toch wordt getroffen door de bliksem, zit je dus veilig. De stroom wordt door de kooi van Faraday-constructie al heel snel naar de grond geleid. Deze blijft dus niet in de auto zitten, ondanks het feit dat een auto rubberen banden heeft die slecht stroom geleiden.
De kans dat je auto wordt getroffen door een blikseminslag is echter uiterst klein. In een stalen auto ben je veilig doordat de carrosserie fungeert als een zogenaamde kooi van Faraday. Het staal geleidt de elektrische ontlading rond de inzittenden naar de grond.
Het is beter om niet te rijden als het onweert
Feit: Bij een flinke onweersbui is het verstandiger om niet in de auto te stappen. U zit dan wel droog en veilig, maar door een bliksemaanslag kunt u van schrik de macht over het stuur verliezen of verblind raken door de flits.
Blijf uit de buurt van hoge gebouwen en ijzeren hekken.
Vrijwel alle dingen geleiden stroom beter dan lucht dat doet. Daarom zal de bliksem bij voorkeur via hoge gebouwen stromen.
13. Sluit ramen en deuren. Het is belangrijk om je ramen en deuren te sluiten bij onweer. Dat komt doordat ramen en deuren meestal van materialen zijn gemaakt die elektriciteit niet geleiden.
Blijf weg van de ramen (Het licht van de bliksem is bijzonder fel en een nabije inslag kan u verblinden.) Blijf uit de buurt van stromend water in de woning. Ga zeker niet douchen. Ga niet aan de open haard staan.
Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren.
In een open veld languit op je buik liggen
Als de bliksem vlakbij inslaat loop je namelijk het risico dat je in de wegvloeiende bliksemstroom ligt. Ga in plaats van liggen juist op je hurken zitten, met je voeten tegen elkaar aan.
Hoe kouder, des te minder onweer. In Groenland onweert het vrijwel nooit. En op de Zuidpool zijn gebieden waar het echt nog nooit heeft geonweerd. In ons land onweert het gemiddeld op 25 tot 30 dagen per jaar.
Ook door metalen voorwerpen (dit kan zelfs een mobiele telefoon zijn) verplaatst de elektrische lading van onweer zich erg snel. Vermijd deze dus om bliksemschade te voorkomen.
Wacht niet te lang, onweer komt snel dichterbij. Ga niet tanken, ga op tijd van de steiger af en zoek stenen onderdak. Een tent is geen goede schuilplaats. Ben je in of op het water?
In een huis ben je ook redelijk veilig, mits je niet in de buurt van koperen leidingen of elektrische kabels bent. Ook schijnt douchen en badderen een afrader te zijn. De kans dat je geraakt wordt door de bliksem is gemiddeld 1 op 2 miljoen.
' De norm voor bliksembeveiliging, NEN-EN-IEC 62305, beschrijft onder andere de scheidingsafstand die een nieuwe installatie moet hebben ten opzichte van de bliksembeveiliging. 'Als een airco-unit te dicht bij een geleider staat, bestaat de kans dat er overslag plaatsvindt in het geval van een inslag.
Voor iedere seconde die tussen de flits en de klap zit, geldt dat er 343 meter tussen jou en het onweer zit. Zit er drie seconden tussen de bliksemschicht en het gedonder, is het onweer dus zo'n kilometer bij je vandaan. Als je het aantal seconden deelt door drie, weet je op welke afstand het onweer zich bevindt.
Als de bliksem bij jou in de buurt inslaat, moet die stroom ergens naartoe kunnen. Via een elektriciteits- of antennekabel of waterleiding kan de stroom zo jouw huis binnenkomen. Als je stekkers dan nog in het stopcontact zitten, kan apparatuur beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan een laptop die nog aan de oplader zit.
Het onweert vaker 's middags of 's avonds. "Dat komt doordat de lucht gedurende de dag vaak opwarmt en het 's ochtends nog niet warm genoeg is om onweer te veroorzaken", zegt de woordvoerder van Weerplaza. Als het 's nachts onweert komt dat vaak doordat onweersbuien overwaaien uit buurlanden als België en Frankrijk.
Ja, bliksem kan inslaan op uw zonnepanelen.
Bij naderend onweer kun je het beste ergens naar binnen gaan en daar wachten tot de bui over is getrokken. Het bos biedt geen bescherming. Schuil nooit onder bomen, een alleenstaande boom, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering.
Wel is het dan belangrijk om gehurkt te gaan zitten met je voeten en je knieën bij elkaar. Op die manier kan de bliksem zo min mogelijk schade aanrichten in je lichaam, mocht je door de bliksem getroffen worden.
"Voorafgaand aan onweer kan er sprake zijn van warm, drukkend en vochtig weer.Dan kunnen bacteriën zich snel vermeerderen", legt Van der Heijden uit. "Dan wordt soep of welk ander gerecht zuur. Het is heel belangrijk om dingen snel af te koelen als je kookt en niet te lang bij warm weer te laten staan.
Tegenwoordig gebruikt het KNMI daarom radiostraling en satellieten om bliksemontladingen te meten. Dat doen ze met radiotelescoop LOFAR. Die bestaat uit zo'n 25 duizend antennes, verspreid over Europa.
Een bliksemschicht heeft gemiddeld een hoogte van 15km, zodat deze, afhankelijk van de bewolking, van op grote afstand zichtbaar kan zijn. Wanneer het geluid dan niet zo ver draagt, door bijvoorbeeld tegenwind, zal men geen donder horen.