Bewaar de zonnebloempitten op een koele, droge plek en niet in direct zonlicht, in een gesloten verpakking. Zo zijn ze wel 12 maanden houdbaar. Zie ook de THT op de verpakking.
Bewaar pitten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Kies voor F1 zaden.
Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Plant ze op een plek waar het water niet blijft staan . Bemest de jonge planten licht, hierna hebben ze geen mest meer nodig.
Knip de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem zo'n 10-15 cm af onder van de bloemstengel, wanneer deze in een pot staat. Hierdoor kunnen weer nieuwe bloemen ontstaan. Als de zonnebloem plant in de volle grond staat hoef je niks te doen bij uitgebloeide bloemen.
Eenmaal de plantjes ontkiemd zijn, hoef je ze niet veel water meer te geven.Enkel wanneer de zonnebloemen slap gaan hangen, moet je ze wel wat water geven. Wanneer de plantjes nog klein zijn, kan je ze wat meststoffen geven zodat ze beter groeien. Eens ze wat groter zijn, is dat niet meer nodig.
Onvoldoende water
Als de grond te droog is, kan de plant slap gaan hangen. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond rondom de zonnebloem en geef water als dat nodig is. Oplossing: Als de zonnebloem door een gebrek aan water hangt, is het belangrijk om de plant onmiddellijk water te geven.
Daarnaast doen zonnebloemen het erg goed in warme tot hete klimaten met veel zon overdag. Zoek dus het zonnigste plekje op in je tuin en plant de zonnebloemzaden het liefst aan de noordkant van je tuin zodat ze straks de hele dag zon krijgen. Ook zorgen ze zo voor de minste schaduw voor de overige planten.
De zonnebloem vormt een uitzondering. Deze bloem zet u het liefst in een schone vaas met heet (niet kokend) water. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen.
Kijk uit naar deze bloemen
Er zijn maar een aantal bloemen in onze zomerbossen die zaad afgeven. Kijk uit naar de Lunaria (judaspenning), Papaver en de Helianthus (zonnebloem). Mocht je een van deze stelen spotten: gooi ze dan nog niet weg wanneer je bos is uitgebloeid – maar laat ze opnieuw opbloeien!
Is de achterkant van de zonnebloem bruin geworden dan is het tijd om de bloem af te knippen. Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren. Wanneer de zonnebloemzaden gedroogd zijn kan je ze er gemakkelijk uithalen.
Die oostelijke richting is niet toevallig: op het oosten blijken de bloemen sneller op te warmen dan op het westen en daarmee meer bestuivers aan te trekken. Zo draagt de stand van de zonnebloemen bij aan de reproductie.
Als de zonnebloemen goed gedroogd zijn, blijven ze 6 tot 8 weken goed. Drogen voor het gebruik van de zaden - Wacht met het oogsten van de zonnebloemen tot de bloem is uitgebloeid. De bloem is uitgebloeid wanneer de zonnebloem zijn zonnebloemblaadjes verliest.
De zonnebloem is een zeer geliefde eenjarige plant die wel 3 m hoog kan worden. De bloemen trekken bijen en hommels aan en de zaden vormen een lekkernij voor vogels. In april-mei zaai je ter plaatse in de tuin. Je kan ook voorzaaien in potjes, maar dan moeten de jonge plantjes afgehard worden voor uitplant.
De zonnebloem heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien. Geef daarom in droge perioden extra water zodat de grond niet uitdroogt. Geef ook weer niet te veel water, in te natte grond kunnen de stengels gaan rotten of breken. Om zo hoog te kunnen groeien, heeft een eenjarige zonnebloem voedzame grond nodig.
Plaats ze in vers kraanwater en voeg een paar druppeltjes chloor toe (echt maar een paar druppeltjes). Dit is om bacteriegroei tegen te gaan. Zorg dat 1/3 van de steel in het water staat, geen blad in het water! Zet bloemen nooit in de volle zon, op de tocht of langs rijpend fruit.
De gouden tip: giet heet water bij de hangende zonnebloemen en ze fleuren weer op. Zet de bloemen niet te diep in het water. Snijd de stelen van de zonnebloemen goed schuin af, voordat je ze in een vaas zet. Stelen die te dik of te stug zijn, mag je met de snoeischaar (schuin) knippen.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Zaaitijd en bloeitijd. Je kan zonnebloemen het hele jaar door in huis zaaien als je ze daar ook wilt houden. Als je de planten in huis of in een kas wilt opkweken om de plantjes later buiten neer te zetten, dan kan je in maart daarmee beginnen.
Eenjarige zonnebloemen zijn niet winterhard. Helianthus annuus en Helianthus debilis zijn eenjarige zonnebloemen, ze sterven voor de winter helemaal af. Je kunt ze in het voorjaar opnieuw zaaien. De vaste zonnebloemen zijn wel winterhard en komen elk voorjaar vanzelf weer op.
Heb je een zonnebloem als boeket? Vul de vaas dan niet met veel water, want de bloem moet niet diep in het water staan. Ook is het belangrijk dat het blad niet in het water komt, want zo kunnen bacteriën de ruimte krijgen.
Je kunt nog langer van de bloemen genieten, ook al zijn ze uitgebloeid. In plaats van je verwelkte zonnebloemen weg te gooien, geef je ze een tweede leven als een natuurlijk vogelvoederbakje voor in je tuin. Vogels zijn namelijk dol op de pitten in het hart van de zonnebloem.
Schuin afsnijden
Net als bij vrijwel alle snijbloemen is het ook bij zonnebloemen belangrijk om de stelen schuin af te snijden met een scherp (en schoon) mes, voordat je ze in het water zet. Op die manier kunnen de bloemen het water en de eventueel toegevoegde voedingsstoffen beter opnemen.
Het beste zaai je de zonnebloempitten direct buiten. Tijdens het verplanten van zonnebloemen kan er namelijk wortelschade ontstaan. Dat kan na IJsheiligen, vanaf midden mei. Dan is er geen kans meer op nachtvorst.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Zoals de soortnaam Helianthus annuus al zegt, is dit een eenjarige plant.