De luchtwortel kan heel lang zijn (soms wel een meter) of slechts als een knobbeltje de stengel uitsteken. Een lange luchtwortel kun je afknippen tot handzaam formaat (5 centimeter). En het knobbeltje is ook al genoeg om mee te stekken. Uiteraard gebruik je om te knippen een superschone en scherpe (snoei)schaar of mes.
Je zou de luchtwortels dus ook af kunnen knippen als je dat mooier vindt. De plant vindt het niet fijn, maar zal het wel overleven. Als de plant veel luchtwortels heeft, verwijder deze dan niet allemaal tegelijk.
Als jouw plant niet tegen een mosstok groeit, is de beste optie om de luchtwortels in de grond te steken. Eenmaal in de grond gaat de luchtwortel vertakken en grondwortels maken. Hierdoor kan je plant nog efficiënter water en voedingsstoffen opnemen en gaat hij vaak nog beter groeien.
Bij een Monstera kun je precies zien waar je moet knippen. Knip 1 à 2 cm onder de luchtwortel en maak gebruik va een scherpe snoeischaar. De luchtwortel kan erg lang zijn, maar ook een knobbeltje zijn. Bij een lange luchtwortel is 5 cm voldoende.
Hoe krijg ik weer een mooie volle plant? Één optie is zoals ik hierboven vertelde; de lelijke bladeren weghalen als je je eraan ergert en door middel van stekken, of eventueel een jonge plant die je koopt, de kale plekken weer op vullen. Een andere optie is om je plant een heel eind terug te snoeien.
Monstera opbinden
Een monstera kan binnen een jaar flink gegroeid zijn. Om te voorkomen dat de plant alle kanten op gaat groeien kun je er voor kiezen om een mosstok te plaatsen. Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je het beste de mosstok plaatsen als je de plant gaat verpotten.
Het meest voorkomende symptoom van wortelrot zijn gele of slap hangende bladeren. Daarnaast kun je vaak al aan de bladeren of stam van een plant zien of de plant last heeft van wortelrot, zonder dat je de plant eerst uit zijn pot hoeft te halen om de wortels zelf te bekijken.
Luchtvochtigheid. Monstera deliciosa's houden van vochtige, warme junglelucht. Vooral in de winter, als de verwarming aan gaat, is dat een probleem bij de verzorging van alle Philodendrons. Door droge lucht kunnen de bladeren bruine randen krijgen, bruine plekken krijgen en/of gaan krullen.
Luchtwortels die bij oudere planten worden gevormd kun je afknippen, maar kunnen ook decoratief zijn. De Monstera kan zowel licht als donker staan; liever geen direct zonlicht en tocht vindt ze niet relaxed.
Zonder luchtwortels kan je de Monstera wel stekken, alleen lukt dit vaker niet dan wel. Gelukkig ontwikkelen bijna alle Monstera's op den duur luchtwortels en is een knobbeltje van een luchtwortel al genoeg om aan de slag te gaan met stekken!
Gezonde wortels zijn wit en stevig, terwijl rotte wortels een beetje papperig en bruin zullen zijn. Haal alle ongezonde wortels voorzichtig weg.
Monstera's klimmen en hechten zich graag vast aan een paal, plank, boom of mospaal. Je bindt de plant tegen de mospaal, zodat deze de kans krijgt om de luchtwortels hieraan vast te hechten.
Guttatie is een normaal proces en is niet schadelijk voor de plant. Het kan je simpelweg laten zien dat je minder water kunt gaan geven, of het water geven wat beter kunt spreiden.
Hoe lang moet de Monstera stek in water staan? Het kan zeker een aantal weken tot maanden duren voordat Monstera stekken zover zijn dat ze de grond in kunnen. Na een aantal weken zullen de wortels vanzelf gaan groeien. Laat de wortels zeker zo'n tien tot twintig centimeter lang worden voordat je ze in de grond zet.
Heeft jouw Monstera bruine vlekken en een geel randje? Verkleurde bladeren is een teken van te veel water. De Gatenplant vindt het ook fijn om onderdoor water te krijgen.Dit kun je doen door de pot op een schotel te zetten en daar water op te geven.
Suiker: fabel
Alle micro-organismen in het water. Hierdoor wordt het water juist sneller troebel en heb je minder lang plezier van je bos bloemen. Beter niet doen dus.
Monstera Albo Variegata stekken
Zorg dat je stek tenminste 1 blad heeft. Knip 1 à 2 centimeter onder de luchtwortel. Zet de stek meteen in potgrond of stek hem eerst op water of mos. Je kan de Monstera Albo Variegata eventueel ook stekken zonder een blad, maar dit vergt wel wat meer kennis.
In de lente en zomer heeft de Monstera meestal genoeg aan een of twee keer water per week.In de winter is over het algemeen een keer per week voldoende. Maar het is natuurlijk het beste om op je Monstera te letten, zodat je de grond in de gaten kan houden. Zo kan je altijd de hoeveelheid water aanpassen wanneer nodig.
Bij het stekken van de Monstera deliciosa snij je de stengel net boven een volgend blad door. De moederplant zal vanuit die knoop (de plek waar het blad aan de stengel vast zit of zat) opnieuw uitlopen. Er ontstaat dus een nieuwe zijtak vanuit de bovenste knoop aan de stengel.
Knip jonge scheuten, die al stevig aanvoelen, af onder een 'knoop', een verdikking op de hoofdstengel waar de zijstengels beginnen. Daar zitten de meeste groeihormonen. Haal de onderste bladeren van de stengel, laat ongeveer twee derden aan de stek zitten.
Het kan soms wel tot 6 weken duren voordat je stekje een teken van nieuwe wortels vertoont.
Graaf een gat rond de stronk en probeer zo veel mogelijk van de wortels bloot te leggen. Gebruik vervolgens een bijl, een kettingzaag of een wortelfrees om de wortels door te snijden en verwijder de stronk uit de grond.
Wortelrot kun je eenvoudig behandelen met bodemverbeteraars. Op deze manier wordt de plant via de grond weer hersteld. Je kunt de bodemverbeteraars van Pireco in diverse formaten verkrijgen en je hebt de keus tussen vloeibaar of korrels.
Gaat wortelrot vanzelf over
In een enkel geval zal een plant er doorheen groeien als je er snel genoeg bij bent, maar in algemene zin is ingrijpen noodzakelijk en hoe langer je wacht, des te moeilijker het wordt.