Niks wegsnijden, gewoon alles weggooien. - Schimmelkazen blijven eetbaar, tenzij de schimmel niet bij het fermentatieproces hoort. Dat is soms bij brie en camembert het geval.
De schimmel(korsten) van camembert, brie of blauwe schimmelkazen zijn perfect veilig om te eten.
De schimmel groeit alleen aan de buitenkant, maar het is wel zaak om ruim om de beschimmelde plek heen te snijden. Daarna kunt u het weer eten. Gedroogde worst of ham is prima te eten in beschimmelde toestand. Met een borsteltje de schimmel eraf poetsen of wegsnijden met een mesje is voldoende.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Wanneer de kaas stevig is geworden, wordt deze op (stro)matjes gelegd. Door ze regelmatig te keren en te bestrooien met de schimmel (Penicillium camemberti, Penicillium candidum, en/of Brevibacterium linens) krijgen ze de kenmerkende smaak en vorm. Brie rijpt het best bij constante temperatuur.
Er is witte schimmel ontstaan op het gele binnenstuk, de schimmel is wit.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De schimmel die hierop vaak groeit, groeit alleen aan de buitenkant. Door de schimmel ruim weg te snijden (1 cm) kan de rest van de kaas nog gebruikt worden. Dek voedsel in de koelkast af.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Yuk, schimmel
Maar maak je geen zorgen: het doorslikken van schimmel zal je lichaam waarschijnlijk niet schaden. Het meest vreselijke deel is waarschijnlijk het besef dat je schimmel hebt gegeten.
In de koelkast kun je brie 4 dagen bewaren nadat het product geopend is. In de vriezer kun je brie zelfs tot drie maanden bewaren (lees verderop op deze pagina hoe dat moet). De vriezer moet dan een temperatuur hebben van minus 18 graden Celcius.
Eetbare schimmel ruimt plastic op
Schimmels kunnen het plasticprobleem oplossen en tegelijkertijd zorgen voor een goedgevuld bord. Bepaalde oesterzwammen verteren namelijk plastic, en blijven gewoon eetbaar voor ons.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Brie is een zogeheten witschimmelkaas, bedekt met een laagje donzige witte penseelschimmel die de kaas zijn unieke smaak en geur geeft. Laat dat laagje je niet afschrikken, want het is geheel eetbaar en juist goed voor de gezondheid.
Waarom stinkt brie? In plaats van schimmels en bacteriën die van een droge omgeving houden (zoals de witte korst van Camembert en Brie) zul je bacteriën aantreffen die zich meer in een zoute, vochtige omgeving thuisvoelen. Deze bacteriën zijn vaak wat meer oranje, goudkleurig of rood en de geur is wat sterker.
Eetbare schimmels
Een aantal paddenstoelen, de vruchtlichamen van schimmels, zijn eetbaar. Zelfs penicilline wordt gemaakt uit een schimmelsoort. Ook schimmelkazen krijgen hun kenmerkende uiterlijk en smaak dankzij ongevaarlijke schimmels.
U kunt huidschimmel behandelen met een crème of zalf met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes.
GENT (ANP) - Schimmels in woningen kunnen kankerverwekkend zijn, zo blijkt uit de doctoraalstudie van Barbara Demulle van de Universiteit Gent. De schimmels in bijvoorbeeld de badkamer of keuken scheiden zogeheten mycotoxinen af.
De schimmel in een ijskast is gevaarlijk voor onze gezondheid, hoofdzakelijk wegens de groei van mycotoxine die op opbrengst voorkomt, die aan mensen giftig kan zijn en is getoond om kanker in sommige gevallen te veroorzaken.
Als je schimmel op je kaas ziet hoef je het niet meteen weg te gooien. Meestal gaan de sporen niet ver de diepte in op harde kaas, zoals Parmezaanse, Edammer of Goudse kaas. Je kunt het dus ruim wegsnijden, een paar centimeter diep en rondom de schimmelplekken, en de rest gewoon opeten (1, 4).
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Gelukkig is dit vaak geen probleem en hoeft u de kaas niet meteen weg te gooien. Maar in sommige gevallen kan het wel kwaad. Over het algemeen gooit u voedingsmiddelen met schimmel direct weg om te voorkomen dat u er ziek van wordt. Kaas is hierop een uitzondering, maar ook weer niet alle kazen.
Je kunt het beste vaststellen of brie niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de brie beschimmeld is of uitgedroogd, is deze niet meer geschikt voor consumptie en dient deze weggegooid te worden. Als er schimmel op brie zit, kan je niet dit stukje wegsnijden en de rest opeten.
Door het vocht verandert de kaas. In plaats van schimmels en bacteriën die van een droge omgeving houden (zoals de witte korst van Camembert en Brie) zul je bacteriën aantreffen die zich meer in een zoute, vochtige omgeving thuisvoelen.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed.