Wanneer je echt een verlaten jong vindt, doe dan alstublieft het volgende: Laat de jonge vogel zo snel mogelijk ophalen door de dierenambulance; hoe langer je wacht, des te minder de kans dat hij het overleeft. Houdt de jonge vogel warm en op een rustige, donkere plaats totdat het wordt opgehaald.
Geef de duiven ook twee keer per week mineralen. Maak het voer vochtig met een beetje olie en meng het met een beetje mineraalpoeder. Andere producten die door veel liefhebbers gegeven worden, zijn een uitgeperst teentje knoflook in het water, een krop sla, pinda's, gepelde zonnebloempitten en hennepzaden.
Broedduur 16-17 dagen. De jongen zitten 28-29 dagen op het nest, vanaf 35 dagen volledig vliegvlug.
Het is moeilijk om te doen, maar u helpt jonge vogels door ze te laten zitten. Deze kwetsbare fase hoort er nu eenmaal bij, het is een soort spoedcursus overleven in het wild. Zet het jong eventueel wat hoger (op een beschutte tak), houd de kat een paar dagen binnen en vraag de buren dat ook te doen.
Duiven worden blind en doof geboren. Ze kunnen dus helemaal niks. Ze worden eerst gevoerd met een soort melk vol met eiwitten. Leuk weetje: zowel moeder als vader heeft die melk en voert de kleintjes.
Jonge duiven krijgen de eerste tien dagen alleen deze kropmelk. Alle benodigde voedingsstoffen zitten in deze kropmelk. Na een dag of veertien wordt de kropmelk niet meer gevormd en de jonge duiven worden nu gevoerd met in de krop van de ouderdieren geweekt graanvoedsel.
De duif is een geharde vogel, die goed tegen de warmte en de kou kan. Echter een duif kan slecht tegen tocht en vocht!
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten.
Een duif heeft water nodig voor de geleiding en vertering van het voedsel. Per dag drinkt een duif ongeveer 50 ml water. Als er jongen te voeren zijn, is dit het dubbele. Het beste is om duiven elke dag vers kraanwater te geven.
We laten zelf sierduiven meestal drie weken in hun hok zitten. Dan is er wel een hele kleine uitvlucht buiten, maar dat is niet veel. Na die drie weken mogen ze gewoon rondvliegen en zelf weten wanneer ze naar binnen en naar buiten gaan.
Duiven zijn de enige vogels die kunnen drinken zonder hun kop op te tillen. Ze hoeven het water niet op te scheppen en in hun keel te laten lopen, maar houden hun snavel in het water en zuigen het omhoog.
Een pieper Als een duivin een ei gelegd heeft, broedt zij het in drie weken tijd uit. Een jonge duif heet een pieper.
Duiven krijg je tam door ze alleen uit de hand voer te geven. Ga er bij zitten en laat voer uit de hand op de grond tussen je benen vallen wat ze dan kunnen eten. Geen bak voer in de kooi laten staan.
Gezelschapszoekers. Het liefst leven duiven in grotere gezelschappen. Mocht je overwegen om duiven te gaan houden, dan adviseert huisarts Piet om voor minimaal twee soortgenoten te gaan.
Oudere duivenliefhebbers weten goed dat je deze vogels gemakkelijk handtam kunt maken. Duiven worden niet voor niets al eeuwen gebruikt in goochel- en circusacts.
Duiven hou je het beste in een combinatie van een volière met een nachthok of binnenhok. De grootte van het verblijf is afhankelijk van het aantal gehuisveste vogels. Plaats het verblijf zo dat de vogels zowel zonlicht als schaduw hebben.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Re: hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
De jonge duiven worden de eerste 5 dagen gevoerd met kropmelk. Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze melk gevormd in de krop van de ouders. Na een aantal dagen voegen de ouders geweekte granen toe aan de melk. Vervolgens leren de jongen zelf eten.
Er zijn verschillende geuren waar duiven niet van houden. Sterke kruidengeuren als van peper, knoflook of mottenballen staan ze niet aan en kun je dus in je tuin verspreiden.
Wat eet de houtduif? De houtduif eet in de lente vooral knoppen en kiemplanten. In de nazomer wordt overgeschakeld op oogstresten (korrelmaïs en granen), klaverzaadjes, eikels en beukennootjes, terwijl in de winter ook bessen van klimop en plantenwortels op het menu staan.
Zomertortel of tortelduif (Streptopelia turtur)
De zomertortel is een vrij kleine duif in vergelijking met de andere. Met zijn 25 cm is deze duif volwassen. De zomertortel is voornamelijk te herkennen dankzij zijn mooi schubbenpatroon op de vleugels. Daarnaast valt de zwart-blauwe tekening in de nek goed op.