Surf Tip 1: Surflessen
Zo pakken sommigen na hun eerste surfles al een golf en anderen pas na het volgen van drie intensieve surflessen. Om goed te leren golfsurfen raden wij je dus zeker aan om meerdere surflessen te nemen of om een week op surfkamp te gaan.
Leren surfen is oefenen, oefenen en nog meer oefenen
Vaak heb je tijdens een eerste les een half uur tot 45 minuten les op het droge waarbij de techniek van het peddelen en de techniek van het staan uitgelegd worden. Maar niet altijd, het kan ook zijn dat je na een korte uitleg op het droge, gelijk het water ingaat.
Tijdens het surfen is het belangrijk om rekening te houden met de stroming. Het water in peddelen tegen de stroming is namelijk heel zwaar en je moet ook oppassen dat de stroming er niet voor zorgt dat je te ver de zee opgaat. Sterke golven komen vaak in zogenaamde heats – groepen golven.
Je kunt het beste beginnen op een plek waar een surfschool les geeft, of waar andere beginners aan het oefenen zijn in het witte water. Ga er in het begin alleen op uit als er ook andere surfers op het water zijn die je kunt gebruiken voor je oriëntatie. Extra tip: voor beginners is eb de beste tijd om te leren surfen.
Wat wellicht nog wel het grootste 'gevaar' is van surfen, is de kans op verslaving. Zo goed als iedereen die wij spreken na zijn of haar eerste surftrip is direct bevangen door het surfvirus, en wilt helemaal niets anders meer.
Zuid-Frankrijk is de ideale spot om te leren surfen voor beginners. De combinatie van goede golven en het mooie klimaat maakt het de ideale bestemming voor een surfvakantie voor beginners.
Een moment in de overgang van eb naar vloed of andersom is vaak het beste moment om te gaan surfen. Opkomend getij zorgt er vaak voor dat de golven een extra push krijgen en net iets hoger zullen zijn. De overgang van eb naar vloed of andersom zorgt ook voor een bepaalde stroming.
Hoe hoog moet een golf zijn om te surfen? Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar 2-3ft (60-90cm) zou perfect moeten zijn voor een beginner! Veel minder kan ook, maar hoe kleiner, hoe lastiger het surfen is! Deze surfboards zijn ongeveer 3 meter lang en perfect om danspasjes op te doen zoals cross-stepping.
Meestal hebben we in Nederland te maken met 'windswell', oftewel, golven die ontstaan door wind. Ze ontstaan door een windrichting grofweg uit noord, west of zuid. Bij een oostenwind (tijdens bijvoorbeeld een hittegolf) zijn er dus nooit golven. Een 'groundswell' levert meestal de beste golven op.
Hoewel Curaçao niet bekend staat als typisch surfeiland, kan het er prima. Surfen is de meest oorspronkelijke vorm van boardsporten, waar sporten als windsurfen, kitesurfen, wakeboarden, skateboarden en snowboarden uit voortvloeien. Om te kunnen 'rijden' op de golven heb je golven, wind en een branding nodig.
Over golven en wind
Zo zijn hoge golven geen garantie voor goed surfweer. De golf moet ook voldoende energie in zich hebben. Ook de windrichting is belangrijk, bij voorkeur heb je aflandige wind of wind die haaks op de kust staat. Wind richting de kust zorgt vaak niet voor ideale surf omstandigheden.
Australië Het is op dit moment misschien niet de eerste locatie waar je aan denkt om naartoe te gaan om te surfen, maar Australië is eigenlijk wel het meest populaire land ter wereld om te surfen.
In dat geval leidt de regel tot een t: surfte, gesurft. Máár: je kunt die f ook als een v uitspreken. Dan valt het woord opeens in het andere bakje. Wie surven> zegt, spreekt een stemhebbende medeklinker v uit, en als zo iemand consequent is, dan zal hij of zij dus ook een d moeten schrijven: surfde, gesurfd.
Na 3 dagen praktijk en theorie zult u zelfstandig kunnen windsurfen en ontvangt u een Windsurf Diploma! De kosten van een weekcursus zijn €159,- per persoon. U krijgt hiervoor 3 windsurflessen van een ervaren instructeur. De theorie wordt voor, na of tijdens de lessen gegeven.
Naast het krijgen van meer spierdefinitie, is surfen ook een goede cardiotraining en vergroot het je spieruithoudingsvermogen. Je gebruikt voornamelijk je schouder-, rug- en tricepspieren. Sta je eenmaal op je board, dan gebruik je ook je core en beenspieren.
Surfen is een geweldige sport met een indrukwekkende geschiedenis. De exacte oorsprong van surfen is niet zeker, maar het werd voor het eerst gezien door Europeanen op een schip in Tahiti in 1767. Onderzoek wijst uit dat surfen teruggaat tot de oude Polynesische culturen die lang geleden bestonden.
De feiten over surfen in Nederland op een rij:
Er zijn in Nederland 12.500 a 15.000 surfers actief. Circa 80% van de surfers zijn mannelijk. Nederlanders surfen gemiddeld maar liefst 50 keer per jaar. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse surfer ligt tussen de 25 en 34 jaar oud.
Niet alleen ben je intensief bezig met peddelen en continue golven pakken, je ligt ook nog eens in (relatief) koud water. Daardoor koelt je lichaam ook meer af dan normaal en dit kost ook veel energie en vergt veel van je conditie.
Windsurfen is uitstekend voor je lichaam. Het is niet erg zwaar, maar wel een uitstekende training voor je rug, schouders en armen. Daarnaast is het ook goed voor je buikspieren en benen. Eigenlijk voor je hele lichaam dus.
Surfen in Nederland kan jaarrond. In de herfst/winter hebben we meer wind en werkt het systeem met depressies vaker en kun je dus met grote regelmaat hele goede golven verwachten. In de zomer is surfen ook goed mogelijk.