De regel van 100ml geldt alleen voor handbagage. In je ingecheckte ruimbagage kun je gewoon een grotere fles stoppen. Eenmaal op vakantie is het slim om je lenzenvloeistof zo koel mogelijk te bewaren. Het best op een plek tussen de 5 en 25 graden.
Lenzenvloeistof houdbaarheid
Over het algemeen is lenzenvloeistof maximaal 3 maanden goed te gebruiken. Dit betekent dat de contactlenzenvloeistof 3 maanden lang een ontsmettende werking heeft. TIP! Om de lenzenvloeistof tijdig te vervangen kan je een herinnering in je agenda te zetten.
Heb je lenzenvloeistof te pakken gekregen, maar nog geen (schoon, nieuw) lenzendoosje? Dan kun je bijvoorbeeld shotglaasjes, kleine kommetjes of plastic bekertjes gebruiken om je lenzen in te bewaren (in de lenzenvloeistof, natuurlijk). Zorg er wel voor dat je onthoudt welke lens voor welk oog bedoeld is.
Als je je lenzenbakje vergeten bent, heb je natuurlijk een extra probleem. Gebruik twee shotglaasjes om je lenzen in te bewaren. Leg onder het rechter glas een stukje papier, zodat je zeker weet welke lens in welk glas zit. Probeer inventief te zijn als je geen glazen in de buurt hebt.
Een schoon lenzendoosje is bijna net zo belangrijk als schone lenzen. Maak het doosje daarom elke dag schoon met lenzenvloeistof en droog 'm af met een schone tissue of laat 'm ondersteboven op een tissue aan de lucht drogen.
Het is niet verstandig om te gaan slapen met contactlenzen in. Wanneer je in slaap valt met contactlenzen in, dan wordt je hoornvlies geheel afgesloten van de buitenlucht omdat het dan door de contactlens én door het ooglid afgedekt wordt.
Je mag tijdens het zwemmen contactlenzen dragen. Alleen kun je de lenzen onder water verliezen en dan vind je ze meestal niet terug. Vooral zachte contactlenzen lopen het risico om in zwemwater besmet te raken met virussen, bacteriën of amoeben.
Kraanwater zit vol micro-organismen die op je lens gaan zitten en kunnen leiden tot ooginfecties. Gebruik daarom geen water als vervanger voor lenzenvloeistof. Naast mogelijke infecties doet het ook pijn om contactlenzen in te doen die zijn bewaard in kraanwater.
Lenzendoosje schoonmaken
Zorg ook goed voor de lenzenhouder: voorkom dat er vuil inkomt, giet lenzenvloeistof uit de houder als je je lenzen ingezet hebt en spoel de lenshouder af met lenzenvloeistof. Niet met kraanwater dus! In kraanwater kunnen bacteriën zitten die infecties kunnen veroorzaken.
In het algemeen is het verstandig om uw contactlenzen niet langer dan 12 uur per dag te dragen. Als u de lenzen langer draagt, kunnen uw ogen onprettig aan gaan voelen, rood worden en gevoelig raken voor ontsteking.
Voor het afspoelen van een vormstabiele contactlens adviseren wij geen kraanwater te gebruiken. In de uitzonderlijke gevallen dat er toch kraanwater is gebruikt om de reinigingsvloeistof af te spoelen, adviseren wij de lens af te spoelen met bewaarvloeistof of saline en daarna in te wrijven met de bewaarvloeistof.
Je kan daglenzen maar één dag dragen, je kan ze niet meer dan één keer gebruiken. Zelfs al draag je jouw lenzen een dag maar een paar uur, moet je ze na dat gebruik nog steeds weggooien en de volgende dag een nieuw paar openen.
Maar hoeveel lenzenvloeistof heb je per maand nodig? Met een fles lenzenvloeistof van 350 ml kun je ongeveer twee maanden vooruit. Tip: zet elke twee maanden een reminder in je agenda, zodat je nooit zonder lenzenvloeistof zit.
Lenzenvloeistof overgieten of hergebruiken
Lenzenvloeistof moet altijd zo schoon en vers mogelijk blijven. Ga daarom niet met halflege flesjes aan de slag door te hergebruiken of door over te gieten, maar gooi het flesje weg als je twijfels hebt of als je niet kunt controleren of de vloeistof nog vers is.
Als je geen andere optie hebt dan water, gebruik dan het schoonst mogelijke water. Kook het water in dat geval eerst. Als je harde lenzen hebt kun je ze ook ergens droog bewaren op een veilige plek en de volgende dag weer in doen. Zachte lenzen kun je als het niet anders kan ook sporadisch een nachtje inhouden.
Gedestilleerd water is wel vrij van mineralen en micro-organismen en kan voorkomen dat de lenzen uitdrogen. Het reinigt de lenzen echter niet. Het is dus een manier om de lenzen in te 'bewaren' en daarna zodra mogelijk te reinigen met lenzenvloeistof. Gebruik dit nimmer meer dan één nacht.
Trek het onderste ooglid naar beneden, kijk naar boven en van links naar rechts. De persoon die je helpt zou dan de lens moeten zien zitten. Lens onder bovenste ooglid: Trek het bovenste ooglid voorzichtig omhoog en kijk naar beneden, naar links en naar rechts. De lens zou dan zichtbaar moeten worden.
Welke soort lenzenvloeistof voor jou geschikt is hangt voornamelijk af van wat voor soort lenzen je draagt en hoe vochtig je ogen van nature zijn. Je opticien kan je informatie geven over welke soorten lenzenvloeistof er zijn en welke lenzenvloeistof het beste past bij jouw lenzen.
Douchen met contactlenzen.
Het is beter om niet te douchen terwijl u uw contactlenzen draagt. Kraanwater, inclusief douchewater, kan vol zitten met niet zo vriendelijke organismen. Uw lenzen zijn in principe kleine sponsjes en kunnen water absorberen die bacteriën en schimmels bevatten.
Kosten: zachte lenzen zijn vaak goedkoper dan harde lenzen. Comfort: de meeste mensen vinden zachte lenzen comfortabeler. Gevoeligheid: heb je snel last van irritaties of ontstekingen dan zijn harde lenzen vaak beter. Baan/hobby's: zachte lenzen zijn geschikter als je veel sport.
Wat kosten maandlenzen? De prijs van maandlenzen hangt af van het merk en het type lens. Bij Pearle vind je al maandlenzen vanaf €7,50 per maand. Dan betaal je dus slechts €45 per jaar, omdat je maar twaalf setjes nodig hebt.
Het maakt niet uit welk type lens je draagt, een dutje van bijvoorbeeld een uur is geen enkel probleem. Het enige dat zeer waarschijnlijk zal gebeuren is dat je ogen droger aanvoelen dan normaal wanneer je zonder lenzen wakker wordt. Dit is slechts tijdelijk. Een paar keer goed knipperen zal wonderen doen.
Kan een lens achter het oog komen? Het is niet mogelijk om een lens achter je oog te krijgen. Het kan weleens voorkomen dat je een lens kwijt bent omdat deze niet meer op zijn plek zit. Toch zal een lens nooit helemaal achter het oog komen, omdat deze wordt tegengehouden door het bindvlies.
Met je lenzen in het water
Zij het de douche, het bubbelbad of het zwembad; er kunnen bacteriën in het water zitten die je ogen kunnen aantasten. Wanneer je je lenzen niet goed desinfecteert that is.