De anticonceptiepil geeft een verhoogd tromboserisico. Uit studies is gebleken dat vrouwen die de pil nemen een 4 maal hogere kans op een trombose hebben dan vrouwen die de pil niet nemen. Voor de zogenaamde 3e generatiepil ligt de kans op een trombose nog hoge.
Welke combinatiepil heeft het laagste risico op trombose? De combinatiepillen met het laagste kans op trombose zijn de pillen met de werkzame stof ethinylestradiol/levonorgestrel of ethinylestradiol /norgestimaat.
De veiligste pil is er een die levonorgestrel combineert met een lage dosis oestrogeen. Dat het gebruik van de anticonceptiepil de kans op diep-veneuze trombose verhoogt, was al langer bekend.
Wanneer u de anticonceptiepil slikt verandert de samenstelling van uw bloed. Uw bloed bevat dan meer vrouwelijke hormonen. Daarmee neemt het risico op trombose gemiddeld met 4 keer toe.
Welke anticonceptie kun je gebruiken als je een verhoogde kans op trombose hebt? Een goed alternatief voor de combinatiepil is de minipil, waar alleen progestagenen en geen oestrogenen in zitten. Of een hormoonspiraaltje, zoals de Mirena of de minispiraal Kyleena. Je hebt dan geen grotere kans op trombose.
Volgens Klaassen is het risico op trombose bij Yasmingebruiksters zelfs net zo klein als bij vrouwen die helemaal geen pil slikken. Naar Yasmin, benadrukt Klaassen, is elf jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan. Daarna is het middel veilig bevonden door het College ter beoordeling van geneesmiddelen.
Ouderen (boven de 65 jaar), mensen die roken, mensen met overgewicht, vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, zwangeren, vrouwen in het kraambed en patiënten met bepaalde vormen van kanker hebben eveneens een verhoogde kans op trombose.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
Voor patiëntes die voor het eerst de pil nemen, raden sommige officiële organisaties voor volksgezondheid aan om bij voorkeur een pil van de 2de generatie voor te schrijven en de pillen van de nieuwste generaties pas te gebruiken als die andere pil niet goed wordt verdragen.
Door roken klontert je bloed sneller, dus als je de kans op trombose wilt verminderen is het beter om te stoppen met roken. Leef en eet gezond. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op trombose. Een gezonde levensstijl en gezonde voeding kunnen helpen om trombose te voorkomen.
Anticonceptie zonder hormonen
Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten gebruiken. De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
Lichte sub-50-pil: Bevat 30-37,5 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Cilest, Diane-35, Femodeen, Minulet, Marvelon, Microgynon 30, Stediril 30, Mini Pregnon, Ministat, Modicon, Neocon, Yasmin. Zware 50-Pil: Bevat 50 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Microgynon 50, Neo Stediril, Neogynon 21, Stediril-d.
Combinatiepillen die het progestageen drospirenon bevatten zouden minder gewichtstoename veroorzaken. Bij drospirenon bevattende pillen wordt er minder vocht vastgehouden en is er minder kans op gewichtstoename en bloeddrukstijging, al is dit nog niet overduidelijk aangetoond.
Oestrogeen. “Hoe meer hormonen, hoe hoger de kans op trombose. Dat komt doordat ze de bloedstolling activeren. Pillen met een lage hoeveelheid oestrogeen hebben daarom de voorkeur”, aldus medeauteur dr.
Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen. Uw been gaat pijn doen. Uw been wordt vaak ook warm. Bij een lichte huid wordt het been vaak ook rood.
Met dit type pil kun je incidenteel de stopweek en dus je menstruatie overslaan. Dit doe je door na de vorige pilstrip meteen met de volgende strip te beginnen. Ook is het met dit type anticonceptiepil mogelijk om de stopweek te verschuiven. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je op vakantie gaat.
Zo bestaan er bijvoorbeeld drie varianten van de Microgynon, namelijk de Microgynon 20, 30 en 50. De Microgynon 20 heeft de laagste dosis progesteron en oestrogeen, hierna komen de Microgynon 30 en 50. Deze verschillende doseringen kunnen andere bijwerkingen veroorzaken of verhelpen.
De pil heeft bij de meeste vrouwen weinig risico voor de gezondheid. De kans op ernstige bijwerkingen is heel klein. Vrouwen die de pil slikken hebben een iets verhoogd risico op trombose (stolsel in een ader). De combinatiepil geeft een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
De minipil beschermt je heel goed tegen zwangerschap. Even goed als de gewone pil. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de minipil slikken, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger.
Een alternatief voor vrouwen die nog wel graag anticonceptie gebruiken na hun 50e is over te stappen op methoden die alleen progestageen bevatten, zoals de anticonceptiepil met alleen progestageen, het anticonceptiestaafje of een hormoonspiraaltje.
Microgynon 50 is een anticonceptiepil behorend tot de groep met 50 microgram oestrogeenhormoon per pil (50-pil). Microgynon 50 wordt voorgeschreven om zwangerschap te voorkomen, bij menstruatiepijn, bij abnormaal vaginaal bloedverlies en om menstruatie uit te stellen.
Trombose voorkomen
Om de kans op een (nieuw) trombosebeen te verkleinen, zijn de volgende leefregels belangrijk: voldoende bewegen; niet roken; zorgen voor een gezond lichaamsgewicht.
Vanaf 65 jaar neemt het risico op trombose toe. Maar ook jonge en sportieve mensen krijgen soms te maken met trombose.
Als het bloed langzamer stroomt door lang stilzitten of -liggen, is de kans groter dat er een stolsel ontstaat. Als de samenstelling van het bloed verandert, bijvoorbeeld door ziekte, zwangerschap, of gebruik van een anticonceptiepil, dan kan er eerder een stolsel ontstaan.