Relatief veel jongeren tot 18 jaar doen aan lichamelijke sportbeoefening, hobby's en kunstzin- nige activiteiten. Vanaf 18 jaar wordt dat minder en hebben ze meer belangstelling voor uitgaan. In vergelijking met de bevolking vanaf 25 jaar nemen jongeren minder deel aan culturele en recreatieve activiteiten.
We beschreven al dat Nederlanders in 2016 gemiddeld 8,2 uur in een week aan sociale contacten besteedden. Een andere manier om het sociale leven in beeld te brengen, is door mensen te vragen naar de frequentie waarmee zij contact hebben met hun naasten (familie, vrienden, buren) .
Pubers zijn bezig om hun grenzen te ontdekken en soms ook te verleggen. Ze houden van spanning, zijn niet bang een risico te nemen. Dat hoort erbij. Sommige jongeren gaan wel wat verder in het verleggen van hun grenzen dan anderen.
Gezellig met vrouwen onder elkaar schilderen, creatief met papier, met edelmetaal of fotografie. Een ander idee is het volgen van een kookworkshop of een workshop vol taarten, bonbons of cupcakes. Maak de mooiste creaties en daarna met zijn allen aan tafel alles proeven en bijkletsen.
Een museum met kinderen saai? Niet als je kiest voor een tof interactief museum waar je kinderen niet kijken, maar zelf doen. In Nederland zijn die er steeds meer. Bijvoorbeeld wetenschap, oftewel Science Musea, maar ook diverse kunstmusea hebben tegenwoordig interactieve elementen.
De energie die is verbruikt tijdens de normale, dagelijkse werkzaamheden kan weer worden aangevuld. Werkstress kan wegvloeien. Wie te weinig vrije tijd heeft, kan lichamelijke, geestelijke of sociale problemen ervaren zoals oververmoeidheid, stress en conflicten in familie- of vriendenkring.
Pottenbakken, tekenen of muziek maken: in de vrije tijd zijn Nederlanders het allerliefst creatief bezig. Met stip bovenaan staan beeldende activiteiten zoals schilderen, tekenen of beeldhouwen, gevolgd door muziek maken en zingen. De activiteit wordt beoordeeld met een 8,6.