Activiteiten als fietsen, wandelen en zwemmen zijn goede oefeningen voor zware pijnlijke benen. Door te bewegen, stimuleert u de bloedsomloop: u helpt de vaten om het bloed weer richting het hart te pompen.
Pijn in de benen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan gedacht worden aan gewrichten, spataderen en oedeemvorming, maar de meest voorkomende oorzaak is spierspanning. Bovendien kan spierspanning de voorheen genoemde aandoeningen veroorzaken. Spierspanning komt wanneer de spieren in de benen overbelast zijn.
Geneesmiddelen zoals aspirine, paracetamol en andere pijnstillers worden vaak voorgeschreven om de pijn te verminderen.
Zware en vermoeide benen zijn doorgaans het gevolg van een verstoorde bloedcirculatie, waardoor het bloed niet goed terug stroomt haar het hart. Sommige mensen hebben hier af en toe last van, bijvoorbeeld na een dag lang staan en bij anderen is het een alledaags probleem.
Bij een lichtere vorm, wanneer de klachten niet frequent zijn, is het gebruik van een magnesium supplement een aanrader. Maar ook Lucovitaal Magnesium Zware Vermoeide Benen kan wellicht verlichting bieden! Dit magnesium citraat is speciaal ontwikkeld voor het verminderen van rusteloze benen.
Magnesium- of vitaminetekort
Magnesium en vitamine D zijn belangrijk voor spieren. Wanneer u magnesium te kort komt, dan kunnen uw spieren gaan verkrampen. Dit zorgt weer voor een vermoeid gevoel in de benen. Vitamine D is belangrijk voor een goede werking van uw spieren.
Restless Legs Syndrome (RLS) of het rustelozebenensyndroom is een aandoening die vooral 's avonds en 's nachts optreedt, als u stilzit of ligt. De benen voelen geïrriteerd en branderig aan. Dat onaangename gevoel vermindert als u uw benen even beweegt.
Typische symptomen van zware benen
De zwelling gaat vaak samen met een vermoeid, zwaar gevoel. Je kan ook tintelingen, een branderig gevoel, en zelfs pijn ervaren. Door de zwelling kan je je benen minder goed bewegen. Soms kan de huid zelfs verkleuren.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
Bij zenuwpijn voelt u een tintelende, prikkelende, branderige pijn. U kunt heftige pijnscheuten hebben. Mensen beschrijven dit ook wel als 'elektrische' of 'schietende' pijn. De pijn blijft vaak lang: weken of maanden.
Bij nachtelijke pijn door vernauwing van een beenslagader verwijst de huisarts u meestal naar een vaatspecialist in het ziekenhuis.
Restless legs kan de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Helaas is RLS (nog) niet te voorkomen of te genezen. Wel zijn er mogelijkheden om de klachten leefbaarder te maken. RLS kan een forse negatieve impact hebben op uw kwaliteit van leven en in ernstige vorm zelfs invaliderend zijn.
Behandeling van pijn in het onderbeen
Kortstondig gebruik (5-7 dagen) van een niet-steroïde ontstekingsremmende medicijn (NSAID, zoals ibuprofen en naproxen) kan de pijn helpen verlichten.
De oorzaak van loopstoornissen kan neurologisch zijn, bijvoorbeeld door een klapvoet bij een hernia. Maar ook een slechte bloedcirculatie of een aandoening aan het evenwichtsorgaan kan leiden tot een verstoord looppatroon.
Door vervelende bijproducten, zoals het beruchte melkzuur. Als het lichaam die stoffen niet snel genoeg afvoert, hopen ze zich op in spiercellen en in bloed. Het gevolg: een brandende pijn, supervermoeide benen en het gevoel geen stap meer te kunnen zetten.
Onzeker op je benen staan en wankelen kan voorkomen als symptoom van een soort neuropathie. Zonder dat daarbij de spierkracht minder is. Een neuropathie is eigenlijk een bizarre aandoening. Er zijn vele soorten, en ze worden in het algemeen omschreven op basis van wat de oorzaak is.
Na een eindje wandelen, kan dan pijn ontstaan in één of beide benen. Na een korte tijd rusten verdwijnt de pijn en kan men weer een eindje verder lopen. Het is ook mogelijk dat er zo weinig bloed naar de benen stroomt dat er zelfs in rust, of 's nachts in bed, pijn ontstaat. Dit wordt rustpijn genoemd.
Bij etalagebenen krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Soms heeft u een koud gevoel in uw voet. Als u stilstaat, verdwijnen de klachten.
Zorg voor voldoende beweging
Denk hierbij aan wandelen en fietsen, maar ook sporten zoals zwemmen, tennissen of hardlopen. Door regelmatig te bewegen worden de spieren versterkt, wat de druk op de gewrichten verlaagt. Hierdoor zullen de stijve spieren in de ochtend geleidelijk afnemen.
Ook een vitaminetekort kan leiden tot pijnlijk benen. We hebben het dan over twee vitamines; magnesium en vitamine D. Beiden voedingsstoffen zijn hard nodig voor een goede werking van uw spieren. Een magnesiumtekort komt eigenlijk zelden voor, maar een vitamine D treedt vooral veel op bij ouderen.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.