Dat kaboutertje op het logo van voetbalclub Ajax, is van de Griekse held Ajax uit de Trojaanse oorlog. Ajax was een goede strijder en kon heel erg hard lopen. Daarom heeft men de voetbalclub naar hem vernoemd. Het logo lijkt nog steeds op de held.
Ajax - ΑΙΑΣ
Deze voetbalclub is vernoemd is naar de Griekse held Ajax. Ajax was een Griekse held en geen god. Als je naar het logo kijkt dan zie je het hoofd van deze dappere held. Er waren eigenlijk twee Griekse helden die Ajax heetten in de Griekse mythologie.
De Amsterdamse club doet dat om de fans te bedanken voor de steun in het voorbije seizoen, waarin fans vanwege het coronavirus niet welkom waren. Supporters van Ajax hadden een groot doek in het stadion gelegd, met daarop groot het oude logo.
Ajax is op 18 maart 1900 opgericht door een groepje jongens van de H.B.S. (de middelbare school) aan de Weteringsschans in Amsterdam. Door de geschiedenisles, waarin onder andere verteld werd over de Griekse mythologie zijn ze op de naam Ajax gekomen, want Ajax was een held in het Griekse verhaal van Troje.
Decennialang is de leidende theorie geweest dat de figuur in het Ajaxlogo niet gebaseerd is op de grote Ajax, maar op dat van Menelaos - koning van Sparta. De koning van Sparta in het logo van ons aller Ajax…
Op 18 maart 1900 werd AFC Ajax opgericht door Floris Stempel, Han Dade en Carel Reeser. De club ging eerder als Union door het leven, maar sinds 1900 werd de club erkend door de KNVB.
Ares was de god van de oorlog en het geweld. Hij was een zoon van Zeus en Hera. Bijna altijd was hij op stap met Eris, zijn zus en godin van de tweedracht.
Misschien kun je je het nog wel herinneren: er was zoveel om te doen in 2011. Ajax zou de 30ste landstitel pakken en dat betekende dat die felbegeerde derde ster werd behaald. Je weet wel, die drie sterren die boven het clublogo prijken.
Ajacieden noemen zichzelf 'Joden' omdat het oude stadion van de Amsterdammers, De Meer, in een Joodse wijk stond. Daarnaast woonden er voor de Tweede Wereldoorlog ook veel Joden in Amsterdam, weet Der Spiegel. Het werd de bijnaam van Ajax, die de club al jaren met trots gebruikt.
De UEFA stelt teams verplicht om in internationaal verband namen op de shirts te zetten. In Nederland heeft de KNVB regels die het ontwerp dus goedkeuren, maar voor internationale wedstrijden gelden die niet; dan zijn de UEFA-protocollen leidend. Daarom speelt Ajax al zijn Europese wedstrijden ook met namen achterop.
Sinds 1985 ontvangt de kampioen een zilveren schaal voor het behaalde kampioenschap. Voor iedere tien landstitels die een club verovert, mag een ster op het shirt worden gedragen. In Nederland zijn dat alleen Ajax (3 sterren), PSV (2 sterren) en Feyenoord (1 ster).
Ajax speelde in haar historie maar liefst 103 duels tegen AZ. Daarvan won Ajax er 63 (61,2%) en gingen er 19 (18,4%) verloren. 21 (20,4%) Duels eindigden in een gelijk spel. Ajax scoorde in totaal 233 keer, een gemiddelde van 2,26 goals per wedstrijd.
Ajax zit al een tijdje zonder hoofdprijs, maar blijft de meest geliefde club van Nederland. Uit een onderzoek van Voetbal International blijkt dat de Amsterdamse club nog altijd veruit de meeste supporters heeft van de clubs uit de Eredivisie.
Ajax was een Griekse held die vocht tegen de Trojanen en werd beschreven in de Ilias. Hij was de koning van Salamis en Periboea en stond bekend om zijn enorme dapperheid en grote postuur. Homerus beschrijft hem als de grootste Griekse held na Achilles.
De vermeende Joodse identiteit van Ajax is en blijft een veelbesproken kwestie. In de jaren dertig hing er al een Joods imago rond Ajax. Dat kwam vooral vanwege het feit dat er vóór de Tweede Wereldoorlog relatief veel Joden in Amsterdam woonden, en veel daarvan waren Ajaxsupporter.
Mokum: het centrum van joods leven in Nederland
De geschiedenis van de joodse bevolking in Amsterdam is onlosmakelijk verbonden met die van de stad zelf. Al aan het eind van de 16e eeuw vestigden zich de eerste joden in de stad. Het waren vluchtelingen uit Spanje en Portugal waar zij fel werden vervolgd.
FC Utrecht was de eerste club buiten de traditionele 'top 3' (Ajax, PSV en Feyenoord) die de Johan Cruijff Schaal won (voorheen Supercup) en is net als diezelfde 'top 3' nog nooit uit de Eredivisie gedegradeerd.
Losbandige oppergod
Zeus was de machtigste god van het oude Griekenland. Veel van de Griekse stadstaten werden democratisch bestuurd, maar er was geen democratie op de Olympus, waar Zeus als koning over de Griekse goden heerste.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
Mars is een Romeinse god. Hij is de god van de oorlog en de vruchtbaarheid. De oude Romeinen dienden hem. Ze geloofden dat Mars de zoon was van Jupiter, de Romeinse oppergod.