Citroensap, limoensap of een lekkere azijn (rode wijnazijn of balsamico) kan het gerecht weer neutraliseren. Melk, yoghurt, room, kookroom, crème fraîche of kokosmelk halen de scherpe kantjes van het gerecht af.
Amerikaanse wetenschappers vergeleken bij ruim zeventig deelnemers welk drankje het beste werkte om een hete hap, in dit geval pittige tomatensap, te blussen. Ze testten magere melk, volle melk, mineraalwater, limonade, alcoholvrij bier, cola en water. Melk bleek het beste om het brandende gevoel te verminderen.
Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter of kaas eten. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken. Succes gegarandeerd.
Dat komt omdat de capsaïne een olie-achtige substantie is. Water en olie gaan niet samen, dus het water vloeit eroverheen in plaats van het spul weg te spoelen. Water helpt dus heel even verkoelend, maar het effect is niet blijvend zoals bij melk.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, zenuwuiteinden en spiercellen van je keel, maag en darmen. Het maakt veel slijm los. Je kunt hierdoor last krijgen van irritatie van je maag of darmen. Je kunt tijdens het toiletbezoek ook last krijgen van een branderig gevoel aan de kringspier (anus).
Beter werkt het om een glas melk te drinken. In melk zit een kaasachtige stof die zich aan de olie bindt en daarmee voorkomt dat er nog meer stoom uit je oren komt. Heb je even geen melk bij hand, eet dan een hap brood, kroepoek of rijst.
De kick die je krijgt van pittig eten ontstaat door het stofje capsaïcine: een chemisch molecuul. Dit molecuul werkt op de pijnreceptoren op je tong. Als deze in actie komen lijkt het net alsof je tong in brand staat. Bijna alle soorten chilipeper bevatten dit stofje.
De hete stoffen in pittig voedsel zijn geen voedingsstoffen en worden daardoor niet opgenomen door je lichaam, vertelt Basso. Hierdoor komen de pittige stoffen mee in je ontlasting en dit kan voor een onprettig - zacht uitgedrukt - gevoel op de wc zorgen.
Gewenning. De meest gehoorde en onderzochte verklaring gaat in op de gewenning van de desbetreffende receptoren. Dit wordt ook wel het zogenaamde 'desensitization effect' genoemd. Het komt erop neer dat je naar verloop van tijd meer pittig eten nodig hebt om hetzelfde gevoel van spicyness te ervaren.
Met zuivel, zoals melk, kun je je eten als het ware even 'blussen'. Melk bevat het eiwit caseïne, dat ervoor zorgt dat stoffen die bijvoorbeeld chilipeper pittig maken, als het ware worden weggespoeld. Is je curry of stoofpotje te heet? Melk is de oplossing.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld.
Te zuur. Zuur kun je daarnaast op een chemische manier neutraliseren door er een base aan toe te voegen. "In de keuken is dat baking soda. Roer eenvoudig wat van het poeder door het gerecht.
De olie en de stof in de pepers die voor het branderige gevoel zorgen lossen sneller op met alcohol dan met water. Daarom kun je een scheutje pure alcohol of drank met een hoog alcoholpercentage (zoals bijvoorbeeld wodka) op je handen doen. De geur én pit zullen meteen verdwijnen.
Eet drie weken lang chilipepers
Dan krijg je last van rectale overgevoeligheid –die brandende pijn en meerdere tripjes naar het watercloset. Wanneer je drie weken of langer achter elkaar pittig eet, verdwijnt dat gevoel langzaam maar zeker. Zo heb je niet langer last van overgevoeligheid.
Pittig eten voor hart en bloedvaten
Het is vitamine C die het eerste grote voordeel van pepers veroorzaken. Ze versterken namelijk de bloedvaten. Capsaïcine versnelt daarnaast de doorstroom van je bloed. Combineer die twee factoren, en je hebt gezondere bloedvaten waarin de bloeddruk stabieler is.
Neem vooral koude dranken of ijsjes om te pijn te verzachten. Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten.
Voeg zuivel toe
Als jouw soep of curry te pittig is geworden, kun je het beste wat zuivel toevoegen. Zuivel werkt verkoelend en haalt een deel van de pit uit je gerecht. Room, verse kaas, volle melk, crème fraîche of zelfs een lepel kwark zijn hier ideaal voor. Volvette kokosmelk werkt overigens ook heel goed.
Oplossen. Verdunnen: de makkelijkste manier is natuurlijk door meer water of bouillon toe te voegen, let er wel op dat ook dit niet te zout is. Verdun de soep door steeds kleine beetjes toe te voegen en blijf proeven. Dit werkt overigens het beste bij soepen op waterbasis en minder goed bij romige of dikke soepen.
In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld.