De kosten voor een online verkoop via Biddit zijn dezelfde als voor een klassieke transactie. De verkoper betaalt aan de notaris de kosten van de tekoopstelling. Ze hangen af van hoeveel publiciteit hij wil laten voeren en hoeveel bezoekdagen hij wenst.
De koper zal bij een aankoop op Biddit een forfait betalen waarvan het bedrag gelijk is aan hetgeen hij zou betalen in het kader van een verkoop uit de hand. Bij een verkoop uit de hand zijn de eigenlijke aktekosten en de andere bijkomende kosten van de koop wettelijk ten laste van de koper (art.
Een woning openbaar verkopen (ook via Biddit) is niet gratis. Verkoop je je woning via een immobiliënmakelaar dan zal je gemiddeld een commissieloon van 2% à 3% van de verkoopprijs moeten betalen. Hierop moet je als verkoper ook nog eens rekening houden met 21% BTW.
De nadelen van Biddit:
Biddit is een notarissenplatform, de notariskosten en registratiekosten komen dus nog bovenop het bod dat je uitbracht. Omdat deze panden vaak wat ouder zijn, zal je ook rekening moeten houden met een hogere EPC-score.
Biddit is een online platform voor openbare verkoop van panden of gronden, via de Belgische notarissen. Met Biddit is het voor kopers mogelijk om vanuit de luie zetel te bieden op een huis die te koop staat. De verkoper en de kandidaat-kopers moeten zich niet meer naar een veilingzaal verplaatsen.
Men zegt wel eens dat je bij een openbare verkoop uiteindelijk als vuistregel kan nemen dat de kosten (aankoopkosten en de kosten van de leningsakte en eventuele hypotheekvestiging) 20 % bedragen van de prijs die je biedt voor het onroerend goed.
De vrijheid van koper en verkoper om de voorwaarden van de verkoopsovereenkomst vast te stellen, blijft bestaan. Zij kunnen dus perfect overeenkomen dat kosten, die normaal voor de verkoper zijn, door de koper zullen worden betaald.
De koop van een huis is alleen geldig als u een schriftelijk contract tekent. U zit dus niet meteen aan de woning vast als u een bod uitbrengt. Ook niet als u de vraagprijs biedt. Of als u meer biedt dan de vraagprijs.
De meest voorkomende voordelen van Biddit zijn:
De verkoop verloopt relatief snel (+- 3 maanden);
De instelprijs is de startprijs voor de biedingen. U bepaalt dat startbedrag samen met de notaris. Daar bestaan geen regels over. De startprijs staat dus niet in een bepaalde verhouding tot de uiteindelijke verkoopprijs.
De koper betaalt alleen de kosten die hij maakt voor de aankoop van uw woning. Zijn er kosten voor de verkoop van uw woning, dan moet u die natuurlijk zelf betalen. Denk aan de kosten voor het doorhalen van uw hypotheek of het aflossen van een krediet.
Alle biedingen van potentiële kopers zijn bindend. De notaris kent het eigendom toe aan de persoon die het hoogste bod heeft gedaan. Indien bijvoorbeeld later blijkt dat geen lening kan worden verkregen, zal dit in beginsel geen geldige reden zijn om van het (hoogste) bod af te zien.
Dankzij Biddit, een initiatief van de Federatie van het Notariaat (Fednot), hoeven kandidaat-kopers zich niet meer te verplaatsen naar een verkoopzaal om biedingen uit te brengen op een woning. Biddit valt erg in de smaak bij kopers en verkopers van vastgoed. Het aantal verkopen stijgt jaar na jaar.
Een bod uitbrengen op Biddit
De biedingsperiode duurt daarbij 8 kalenderdagen. Heeft u het hoogste bod uitgebracht, dan zal de notaris u nadien zo snel mogelijk, ten laatste binnen de 10 werkdagen, een proces-verbaal (pv) van toewijzing laten tekenen. Het online bod zelf is echter al bindend.
Een overbruggingskrediet ga je nodig hebben als jouw huis niet tijdig verkocht geraakt. Het is dus een tijdelijk krediet met een beperkte duurtijd. Daarom doe je er altijd goed aan om alle voorwaarden van je overbruggingskrediet te bekijken en te zien of het betaalbaar blijft.
Het grote voordeel van Biddit is dat de procedure snel wordt afgewikkeld. Er moet geen compromis worden getekend en je hoeft geen drie tot vier maanden te wachten vooraleer je de notariële koopakte kan tekenen en de aangekochte woning kan betrekken.
Dit is meestal één of twee werkdagen na het passeren van de leveringsakte en de eventuele hypotheekakte. Bij de betaling is de notaris gebonden aan wet- en regelgeving.
Wanneer is de overdracht? Zodra het voorlopig koopcontract door de nieuwe koper is getekend kan de overdracht starten. In de meeste gevallen zitten er maximaal 6 weken tussen de tijd dat koper en verkoper beiden hebben afgestemd.
Theoretisch is er geen verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopwaarde. Wanneer je een taxatie uit laat voeren, dan stelt de taxateur de waarde van jouw woning vast. Dit is het bedrag dat je dan kunt lenen bij je hypotheekverstrekker. Tegenwoordig mag je niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde.
Houd er wel rekening mee dat een slecht onderhouden huis niet direct betekent dat je onder de vraagprijs kunt bieden. In de meeste gevallen hebben ze hier al rekening mee gehouden bij het bepalen van de vraagprijs. Alleen als de verkoper de slechte staat onderschat, kun je een bod onder de vraagprijs uitbrengen.
De bedenktijd na een bod op een huis houdt hier echter niet op. Zodra je het koopcontract ondertekent hebt, krijg je als koper nog drie dagen bedenktijd. Het termijn moet minimaal twee werkdagen bevatten. Binnen deze bedenktijd kun je de koop ook nog ongedaan maken.
De koper kiest en betaalt meestal de notaris. De notaris is de neutrale derde die de eigendomsoverdracht van de woning in goede banen leidt. Hij doet onder andere onderzoek naar koper en verkoper. Zo gaat hij hun identiteit na, bekijkt of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag 'Wie betaalt de makelaar? ' heel eenvoudig. Schakel je voor de verkoop van je woning een makelaar in, dan draag je zelf de daarbij behorende kosten. Ben je de koper van de woning, dan betaal je geen makelaarskosten…
Is een ondertekende compromis verplicht? Het ondertekenen van een onderhandse verkoopovereenkomst of compromis is niet verplicht. De verkoop komt in principe tot stand doordat er een akkoord is over het goed, de prijs en de identiteit van de partijen.