De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Ruikt het naar riool als je hebt gewassen, dan zit het probleem in de wasmachine-afvoer. Tussen de wasmachine en de rioolbuis zit een vrij smalle afvoerbuis waar je de flexibele afvoerbuis van je wasmachine in hangt. Als de wasmachine water afpompt, duwt het weggepompte water de lucht in de afvoerbuis weg.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Gebruik dan regelmatig natuur- of schoonmaakazijn om stinkende kalkophopingen in de afvoer op te lossen. Giet een flinke scheut azijn in de afvoer en dek het afvoerputje af met een schoonmaakdoek. Laat minstens 30 minuten intrekken en gebruik dan de ontstopper of 'plopper'.
Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
“Het is geen enkel probleem om je was een nacht in de wasmachine te laten zitten,” verklaart ze. Ze raadt het natuurlijk niet aan om het een hele week te laten zitten. “Als je natte was toch begint te ruiken, betekent dat dat je was al te lang in een ruimte zit waar er geen lucht aan kan.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Soda in wasmachine
Je wasmachine schoonmaken met soda is ook mogelijk. Maar let op: te veel soda kan de wasmachine wél beschadigen, dus gebruik maximaal een kopje soda per keer. Laat ook bij deze methode een was draaien op 90/95 graden zonder wasgoed. Kleding kan namelijk beschadigen als je het wast met soda.
Vetluis slaat op de rubbers van de wasmachine die aan de manchetrand zitten wanneer het niet weggespoeld wordt met heet water (60 – 90 graden). De combinatie van zeepresten van wasmiddel en vetluis kunnen voor stank zorgen.
Soda helpt goed tegen vetresten. Het is niet schadelijk voor uw leidingen of het milieu.
Het sifon zit onder de wasbak en dient als stankafsluiter, maar doordat er soms zeepresten in blijven zitten, kan het voorkomen dat de badkamer stinkt naar riool. Om deze schoon te maken draai je het sifon, ook wel zwanenhals genoemd, voorzichtig los en zet je een lege emmer onder de afvoer om lekken te voorkomen.
Een rioollucht in huis is zeer ongezond en schadelijk voor de gezondheid. In deze rioollucht zitten namelijk schadelijke gassen als waterstofsulfide (verantwoordelijk voor de rotte eieren lucht) en methaan. Met name hoge concentraties waterstofsulfide kunnen zeer slecht zijn voor de gezondheid.
Meng een pak soda met een liter kokend water en giet dit in de verstopte afvoer. Wacht een nacht en spoel de afvoer daarna door met heet of kokend water. Check of de afvoer weer goed werkt. Zo niet, bel dan een rioolspecialist om je afvoer te ontstoppen.
Giet zout in de afvoer.
Hoewel de zuurtegraad van azijn helpt om vet en andere klonters op te lossen, zal zout op zich de binnenkant van de pijp al schoonmaken, omdat het zo grof en schurend is. Meet een 1/2 kopje zout af. Giet het vervolgens rechtstreeks in de afvoer.
Meng een handje baking soda met een beetje water en giet dit in het putje. Doe hier vervolgens een kopje azijn bij. Dit gaat flink borrelen, dus houd even afstand. Gooi er na een kwartiertje een volle waterkoker met kokend water overheen.
Voeg Dettol Antibacteriële wastoevoeging toe aan je was (2 dopjes in de wasverzachterlade van je wasmachine) om 99,9% van de bacteriën te doden, zodat je er zeker van kunt zijn dat je wasgoed elke keer weer hygiënisch schoon is, ongeacht de temperatuur waarop je wast.
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Het advies luidt om dit 1 tot 2 keer per maand te doen. Op die manier blijft je wasmachine schoon – en daarmee ook je wasgoed – en gaat het apparaat veel langer mee.