Daarom kunt u, wanneer uw ledematen slapen, het best altijd eerst even rustig bewegen. Hierdoor komt de bloedcirculatie weer op gang, trekt het slappe gevoel vanzelf weg en kunt u veilig opstaan.
De oorzaak van slapende ledematen is meestal het gevolg van een externe belemmering van de doorbloeding, maar het kan ook de beknelling of afknelling van zenuwen zijn. Als het in bed gebeurt, is het meestal een kwestie van verliggen en lost het zich vrij snel op.
Een slapend been breekt niet makkelijker
Het ongemak gaat vanzelf weer over als je je arm of been hebt 'bevrijd' uit zijn onhandige positie. Er is dus niks mis met je hersenen, je zenuwen of je bloedvaten.
Tintelingen in handen (slapende handen), voeten, armen of benen worden vrijwel altijd veroorzaakt omdat de doorbloeding van de zenuw, die met de zenuw meeloopt, in de verdrukking raakt en daardoor niet optimaal wordt doorbloed.
Het hoeft niet erg te zijn als je tintelingen en gevoelloosheid ervaart nadat je op je arm hebt gelegen. Als het weer snel wegtrekt, kan het meestal weinig kwaad.
Onderliggende oorzaken
Een doof en tintelend gevoel kan namelijk ook wijzen op een hernia, diabetes, een vitamine B12 tekort, een trage schildklier, het fenomeen van Raynaud, restless legs of multiple sclerose. Bij twijfel doet u er dus altijd goed aan om contact op te nemen met uw huisarts.
Probeer het ledemaat te bewegen. Zet er niet meteen veel gewicht op, maar beweeg het eerst rustig om de doorbloeding en zenuwgeleiding te doen herstellen. Blijf daarna in beweging totdat het 'slapende' gevoel verdwenen is en wissel je houding voldoende af.
Tintelende benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat de aandoening verband houdt met zwangerschap, medicijngebruik en achteruitgang van de nieren. Het komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en kan verergeren door roken, alcohol, koffie, overgewicht en weinig lichaamsbeweging.
Tintelende voeten: meestal volkomen onschuldig
De bloedtoevoer en zenuwen raken dan tijdelijk bekneld en de tintelingen vertellen je dat je van houding moet veranderen. Irritant, maar onschuldig. Als je even rustig beweegt met je voet, trekken de speldenprikken en het dove gevoel vanzelf weer weg.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel kan leiden tot schade aan de zenuwen. Dat vertaalt zich nogal eens in tintelende handen of voeten. Als een nog niet ontdekte diabetes aan de basis ligt, laat je dit best snel controleren en behandelen om verdere zenuwschade te voorkomen.
Symptomen neuropathie in de voet
Een doof gevoel of tintelingen. Scherpe, stekende pijn in de voet. Een branderig gevoel in de voet. Overgevoeligheid: aanrakingen die normaal gesproken geen pijn doen, doen nu wel pijn.
Zenuwen afknellen
Het is een gek, tintelend gevoel en je kan enkele seconden/minuten je hand of voet niet goed bewegen. Het ontstaat doordat je zenuwen afgekneld zijn doordat je bijvoorbeeld te lang op je voet hebt gezeten.
Naast het gebruik van medicatie, veranderen van levensstijl of voedingspatroon kan het innemen van vitaminen ook bijdragen aan het verminderen van uw klachten. Een vitamine-supplement dat in het bijzonder genoemd wordt in relatie tot RLS is vitamine B12 en foliumzuur.
Probeer eens extra veel magnesium binnen te krijgen. Magnesium zou helpen tegen de klachten van restless legs, omdat het de functies van de spieren en het zenuwstelsel verbetert. In deze zin zou magnesium perfect moeten passen tegen rusteloze benen.
Er zijn een heel aantal nieuwe middelen die neuropathie kunnen veroorzaken, waaronder chemokuren om kanker te bestrijden zoals bortezomib, ixabepilone, tacrolimus en oxaliplatin. Ook de cholesterolverlagers en anti-depressiva kunnen neuropathie veroorzaken.
Als dit gebeurd kan je last krijgen van een doof gevoel in je been. Een van de dingen die je zelf kunt doen is letten op je lichaamshouding of spieren in de heup gaan versterken. Zorg ervoor dat je een goede hoek aanneemt met je knieën en neem af en toe even een pauze om de benen te strekken.
Meralgia Paresthetica (MP) is een aandoening waarbij doofheid, tintelingen en soms pijn ontstaan in de voor- en zijkant van het bovenbeen. Dit komt doordat een kleine huidzenuw van het bovenbeen (de nervus cutaneus femoris lateralis) bekneld is, beschadigd is of niet goed functioneert.
(Zenuw)pijn
brandende of stekende pijn in je benen, handen, voeten of vingers. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze op prikkeldraad lopen. pijn op de plek van de beschadigde zenuwen, bijvoorbeeld je sokken voelen vervelend aan bij je voeten. pijn als je iets kouds of warms aanraakt.
Kijk uit met hoge temperaturen. Veel mensen hebben meer last van de neuropathie bij warm weer of wanneer hun voeten niet goed worden geventileerd en te warm worden door te dikke sokken en niet-ventilerende schoenen. Controleer regelmatig uw handen en voeten op verwondingen of blaren (omdat u dit mogelijk niet voelt).
Dat vitamine B12 helpt bij neuropathie is al vele jaren bekend. Minder bekend is dat patiënten met neuropathie ook gunstig kunnen reageren op foliumzuur.
Vermijd voeding met hoge glucosewaarden. Dit kan de stofwisselingen van de zenuwen verstoren. Daarnaast kan diabetes leiden tot een beschadiging van de kleine bloedvaatjes wat resulteert in een zuurstoftekort. De zenuwen kunnen beschadigen door een gebrek aan zuurstof.
Voor mensen met polyneuropathie is het belangrijk om te blijven bewegen voor zo ver dat kan. Bijvoorbeeld door een half uur per dag te fietsen of wandelen. Zo blijf je fit en sterk.
Er is nog geen medicijn dat polyneuropathie geneest. Er zijn wel behandelingen die de pijn en andere klachten minder kunnen maken. Vaak helpt een gezonde leefstijl samen met begeleiding en medicijnen het best. De meeste behandelingen hebben voor- en nadelen.