Bestrijding kan gebeuren door vanaf half mei herhaaldelijk, bijvoorbeeld om de 8 tot 10 dagen, te spuiten met een middel dat zwavel bevat. Bij tuincentra zijn op dit gebied onder meer de volgende producten verkrijgbaar: Microsulfo spuitzwavel (fabrikant Bayer), Sulphon (Ecostyle) en Spuitzwavel (Luxan).
Hagelschot is de naam voor de schimmelinfectie Stigmina carpophila die vooral voorkomt in prunusachtigen zoals kersen en sierkersen, perziken, pruimen en abrikozen. De aantasting begint bij de jonge bladeren en slapende knoppen en wordt met de regen richting lager gelegen bladeren van de kroon gespoeld.
Knip dan de aangetaste delen weg of verwijder de hele plant in ernstige gevallen. Vernietig dit plantenafval door het bijvoorbeeld te verbranden. In ons tuincentrum zijn diverse bestrijdingsmiddelen te krijgen die goed helpen tegen allerlei soorten plantenziektes. Kom dus vooral eens bij ons langs.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
De hagelschotziekte ontstaat door een schimmel. Diverse bomen kunnen getroffen worden door deze schimmel, zoals: Japanse sierkers, pruimen, abrikozen, kersen, sierpruimen en oleanders. De bladeren zitten vol gaten en zijn beschadigd.
Gaten met een functie
Zo zorgt de vorm van het blad er onder andere voor dat het regenwater niet op de andere planten terecht komt. Bij een dicht blad stroomt dit namelijk van de plant af, maar door de gaten van de Monstera komt het regenwater bij de eigen wortels terecht.
Daardoor vermindert de groeikracht van de plant. Vretende insecten zijn insecten die hapjes uit de plant eten. Voorbeelden zijn kevers en rupsen. Doordat er gaten ontstaan in de bladeren neemt de groeikracht van de plant af.
Vaak getroffen planten zijn perziken, nectarines, amandelen, abrikozen en pruimen. De krulziekte kan alleen preventief worden voorkomen. Het is belangrijk om de aangetaste delen direct te verwijderen (niet op de composthoop gooien) en vanaf het vroege voorjaar de vruchtboom te behandelen.
Bestrijding. Bestrijd anthracnose het liefst preventief. Dit doet u door een goede kwaliteit zaad te zaaien en aan wisselteelt te doen in de moestuin. Voor uw andere planten geldt dat een goede verzorging de planten in leven kan houden.
Valse meeldauw herkennen
Valse meeldauw is te herkennen aan het grijze schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Bovendien zorgt de schimmel voor gele vlekken op de bovenkant van het blad die soms bruin verkleuren. Deze vlekken zijn niet makkelijk weg te vegen.
Kleuren de bladeren van de laurier bruin of oranjebruin in de winter? Dan kunnen deze haagplanten vorstschade hebben. Oplossing: Snij de tak af tot de nieuwe bladknop.
Eikenprocessierupsen (foto: Alex Ennerman).
Laurierkers watergeven
Als ze te droog zijn kun je dat zien aan gele bladeren. Als dit het geval is, vooral in de winter wordt er aan genomen dat de laurier last heeft van de vorst. Maar in feite is het een gebrek aan water. Het water kan de wortels niet bereiken door de bevroren grond.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel.
Verwijder aangetaste takken of bladeren met bijvoorbeeld bladluis. Gooi die niet op je composthoop, maar bij het gft-afval. Anders breng je de beestjes later zelf weer terug in je tuin. Insecten op jonge scheuten kun je met de hand verwijderen of met een stevige waterstraal.
Het meest voorkomende bestrijdingsmiddel in slakkenkorrels is ijzer(III)fosfaat (spreek uit als 'ijzer-3-fosfaat'). Slakkenkorrels met ijzer(III)fosfaat zijn veilig. De uitspraak over 'veilig' gaat uit van normaal gebruik door een gemiddelde Nederlander. te gebruiken en niet schadelijk voor mensen en huisdieren.
Niet de juiste plek
Omdat het een tropische plant is, kun je je monstera ook niet zomaar op elke plek neerzetten. Het moet er lekker warm zijn, en de plant moet genoeg licht krijgen. Let ook op tocht: daar houdt deze plant niet van. En pal naast een verwarming of kachel is ook niet de beste standplaats.
Je merkt vaak snel of jouw plant iets mankeert: het blad wordt bruin en valt af of krult op, de groei stopt en de plant gaat er een beetje zielig uitzien. Soms worden de bladeren plakkerig, zie je witte stipjes op je kamerplant, verschijnen er allemaal vlekken op het blad, of zitten er beestjes op planten in de tuin.
Gelukkig is meeldauw niet direct schadelijk voor je gezondheid en heeft het vooral nadelige effecten voor planten. Echter is het met name bij kamerplanten met meeldauw wel extra opletten, omdat meeldauw wel schadelijk kan zijn voor de luchtwegen als er sporen van meeldauw in de lucht gaan zitten.