Wat kun je zelf doen? Groeipijnen zijn geen ziekte en kunnen beschouwd worden als een normaal onderdeel van het groeiproces. Ze zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf. Lokale warmte (hotpacks, warm bad) en massage kunnen helpen.
Groeipijn komt meestal voor in episodes. Zo heeft een kind een hele poos geen last van groeipijn en dan heeft hij weer een periode met veel groeipijnaanvallen. Een episode duurt meestal enkele weken tot hooguit drie maanden.
Bij groeipijn heeft je puber pijn in de benen, vaak in de onderbenen. Je kind voelt de pijn meestal in één been tegelijk. Een volgende nacht kan het andere been aan de beurt zijn. Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan.
Verminderen wat groeipijn op het moment zelf
Paracetamol innemen. Op de pijnlijke plekken een koude doek met water en citroensap leggen. Spier-strek-oefeningen, deze zorgen voor een betere bloeddoorstroming. Warm maken van de pijnlijke plekken met een kruik.
Welke leeftijd? Groeipijn komt vooral voor bij kinderen tussen 4 en 8 jaar. Bij kinderen jonger dan 3 is het zeldzaam. In dat geval moeten andere mogelijke oorzaken worden onderzocht.
Symptomen groeipijn
Het symptoom van groeipijn is voornamelijk pijn in de benen. Groeipijn in de armen komt vrijwel nooit voor. Groeipijn bevindt zich meestal in en rond de knieën en scheenbenen. De pijn treedt meestal 's nachts op en is soms heel hevig maar kan ook langdurend en zeurend zijn.
Het zijn klachten die voorbij gaan, maar ze zijn wel vervelend. Let er op de belasting terug te brengen als je kind aangeeft last te hebben van groeipijn. Dus minder en minder intensief sporten en niet tot het uiterste gaan. Belangrijk is wel dat je kind fit blijft.
Groeispurts kunnen duren tot aan het einde van de pubertijd. Tijdens de groeispurts groeien kinderen het snelst. Als een kind in een jaar zeven centimeter groeit, groeit het niet elke nacht evenveel. Het groeien gebeurt in spurts en daarom duurt groeipijn maar even.
Groeipijn bestaat uit scherpe pijnscheuten diep in het been. Het kan gepaard gaan met hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid of huilbuien. De aanvallen van pijn duren ongeveer een kwartier en trekken dan vanzelf weer weg.
De twee meest voorkomende plekken waar groeipijn wordt ervaren in het bovenlichaam zijn groeipijn in de rug of groeipijn in de ribben. Doordat de ribben en de rug met elkaar verbonden zijn is het veelal zo dat als je groeipijn ervaart op één van de twee plekken, dat dit ook voelbaar is op de andere plek.
Hij kan het verschil van een volle en lege blaas leren voelen en leren zijn blaas op commando te ontspannen als hij gaat plassen. Je kunt je kind nu lekker zijn gang laten gaan, zeker in de speeltuin. Hij kan zelf op de glijbaan, hij wil zelf klimmen. Het is goed voor zijn spierontwikkeling, motoriek en zelfvertrouwen.
Door de boost die het groeihormoon geeft groeien de botten harder dan de spieren met als gevolg groeipijn. Dit gebeurd over het algemeen wanneer je spieren spieren rust houden en dat gebeurt 's nachts. Deze boost van het groeihormoon komt voor bij kinderen met groeipijn.
De aanbevolen dosering:
Kinderen in de leeftijd van 1 tot 2 jaar (10 tot 12,5 kg lichaamsgewicht): 1 tablet per keer, maximaal 4 tot 6 tabletten (480-720 mg) per 24 uur. Kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar (12.5 tot 17 kg lichaamsgewicht): 1-1½ tablet per keer, maximaal 4 tot 6 tabletten (480-1080 mg) per 24 uur.
Een Morbus Sever behandeling bestaat uit rust. Uiteindelijk gaat de blessure dan meestal vanzelf over. Vaak is een periode van 2 tot 3 maanden rust nodig. Bouw na de rustperiode de intensiteit van de trainingen geleidelijk op.
Bij een Osgood-Schlatter-knie heeft uw kind pijn onder de knie, aan de voorkant van het been. Vooral kinderen die snel groeien en veel sporten krijgen het. Uw kind voelt de pijn meestal tijdens of meteen na het sporten. Laat uw kind 1 of 2 maanden minder sporten.
We zien deze ziekte vaak bij jonge sporters tijdens de groeispurt van de puberteit. Bij jongens is dit vaak rond de leeftijd van 13-15 jaar (maar vroeger kan ook). Bij meisjes ontwikkelen de klachten zich net iets vroeger dan bij jongens. Het gaat om pijn aan de voorkant van de knie, net onder de knieschijf.
Pijn in de benen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan gedacht worden aan gewrichten, spataderen en oedeemvorming, maar de meest voorkomende oorzaak is spierspanning. Bovendien kan spierspanning de voorheen genoemde aandoeningen veroorzaken. Spierspanning komt wanneer de spieren in de benen overbelast zijn.
METHODE 1. Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op. Hier trek je nu 13 centimeter van af en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun dochter volgens deze berekening 168,5 cm groot.
Groeipijn weetjes
Groei bij jonge kinderen gaat sprongsgewijs. Ze groeien een paar weken niet en dan kunnen ze in 1 nacht 2 millimeter groeien. Die snelle groei kan groeipijn veroorzaken. Je peuter kan tijdens de groeipijn ook hoofdpijn en buikpijn krijgen.
Maar het is niet zo dat je na je puberteitsgroei niet meer groeit. Je rug groeit nog vijf jaar door, die wordt nog anderhalf tot twee centimeter langer. Helemaal uitgegroeid ben je pas tussen je 20e en 25e. Vanaf je 32e krimp je weer Bij meisjes begint de puberteitsgroei al als zij elf of twaalf zijn.
Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte.
Peuterpuberteit: symptomen
Niet luisteren naar wat je vraagt of zegt. Wegrennen. Zeuren en jammeren om de eigen zin door te drijven. Agressie (slaan, schoppen, duwen, trekken, met dingen gooien) in reactie op frustraties en grenzen.
Taal en spraak bij kinderen van 3 tot 3,5 jaar
Rond de derde verjaardag maakt een kind zinnetjes van minimaal drie tot vijf woorden; ook gebruikt het soms al moeilijke woorden. Door te luisteren leren kinderen zinnen begrijpen en daardoor ook zelf zinnen te vormen.