"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
De basissamenstelling voor mortel bestaat uit 3 tot 4 delen zand, 1 deel cement en max. 1 deel water. Meng manueel met de hand of met een betonmolen. Kleine hoeveelheden kunt u ook mengen met een boormachine en mortelmenger.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).
Meer concreet: mortelvet zorgt er onder andere voor dat er meer lucht in de mortel komt waardoor deze makkelijker verwerkbaar wordt. Probleem met meer lucht in de mortel is dat de kracht achteruit gaat. 1% meer lucht komt overeen met 5% minder kracht.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Verschijningsvormen. Cement is een bindmiddel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in verven. dat je samen met zand (en grind in het geval van beton) en water mengt om er specie mee te maken.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
Mortel is van nature niet waterdicht en afhankelijk van de ingrediënten en hun verhouding heeft het een bepaalde hardheid. Door de toevoeging van een additief kan mortel een bepaalde extra werking gegeven worden.
Gewone mortel kan je prima maken met rijnzand. Voor gevels op te voegen maak je dan zogenaamde “voegmortel”, dat is hetzelfde mortelrecept maar met fijner zand dan rijnzand. Misschien verkies je een witte cement in plaats van de traditionele grijze en wit zand zodat je een blekere voeg bekomt.
Traditioneel verkiest de metselaar fijn zand. Maar fijn zand - en vooral kleihoudend zand (vette gele zavel) - vereist een hogere dosering aan water en bijgevolg ook cement.
Metselmortel is nodig voor het metselen van onder andere gevelstenen. Betonmortel, feitelijk betonspecie, wordt gemaakt van cement, zand en grind (toeslagstoffen) en water.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
Hoe lang is cement houdbaar? Grijs cement in papieren zakken heeft een houdbaarheid van 6 maanden na verpakking. Grijs cement in PE (plastiek) zakken heeft een houdbaarheid van 1 jaar na verpakking. De verpakkingsdatum is te vinden op de zak zelf.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Hoe lang moet de mortel drogen? Na 2 tot 3 dagen kunt u al voorzichtig op de vloer. Na 1 week heeft de vloer ongeveer 80% van zijn eindsterkte. Vuistregel: 1 week per cm voor de definitieve eindsterkte.
Gemiddeld worden er door een metselaar zo'n 800 tot 900 stenen per dag opgepakt en weggelegd. Het aantal bukbewegingen kan oplopen tot 1600 tot 1800. Bij het werken met blokken zijn de aantallen lager door de grotere omvang en het gewicht van de blokken: 350 tot 450 maal bukken per dag.
Mengverhouding. Voor het bereiden van voegmortel neem een deel cement en vier delen voegzand wit. De inhoud van 25 kg voegzand wit is gelijk aan 17,2 liter. Bij het aanmaken van de voegmortel geldt de volgende volgorde: eerst de helft van het zand en cement gedurende 1 minuut droog mengen.
Bij Gedimat kunt u kant en klare mortel verkrijgen die voorzien is van een uithardingsvertrager zodat deze voldoende lang bewerkbaar blijft (+/- 8 uur). Deze gebruiksklare mortel kan vervoerd worden in mortelkuipen van 200 liter.
Voor een klassieke kleur meng je één deel witte cement met 1 deel schepkalk en zes delen scherp zand. Je kunt kiezen tussen drie zandsoorten, naargelang de tint die je wenst. Rijnzand geeft een grijze kleur, duinenzand een crème kleur en wit zand een bleke witachtige kleur.
Door toevoeging van Hydramix wordt je beton of cement zelf permanent waterdicht. Beton dat waterdicht gemaakt is met toevoeging van Hydramix heeft minder (tot geen) onderhoud nodig. Vloeistoffen zoals Hydramix zijn verkrijgbaar bij o.a. 123vochtbestrijding.nl en vochtbestrijdingsmiddelen.nl.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Bij een cementering wordt er een laag op basis van cement en waterdichte componenten tegen de bestaande gevel gestreken. De waterdichte cementering zorgt voor een “waterdicht schild”. Een cementering wordt het best aangebracht tegen buitengevels die oneffen staan en waarvan je het metselwerk niet meer wenst te zien.
En dit houd in, is de steen glad of is die ruw. Bij een gladde steen heeft de specie als het ware geen grip. En vaak is het zo dat men bij een ruwe steen de zuigvermogen ook groter is. Doordat de steen zoveel water aan de metselspecie ontrekt stopt het chemische proces tussen cement en het water.
Voegmortel voor metselwerk - 5 kilo. Voegmortel voor het voegen van metselwerk van bakstenen en metselstenen zoals keramische blokken, kalkzandstenen binnen, beton-stenen en blokken, steenstrips en natuursteen. Ook zeer geschikt voor het repareren van voegwerk.
Wie een muur gaat metselen, wilt ook een goede verbinding. Bakstenen en kalkzandstenen verbind je met betonmortel. Betonmortel kun je met het juiste recept gemakkelijk zelf mengen. Ook de mortel voor bijvoorbeeld betonstenen maak je in een handomdraai zelf!