Ernstige luchtwegbelemmering
Praten of hoesten is niet mogelijk. Ga aan zijkant SO staan. Laat het SO iets naar voren buigen en ondersteun het SO met één hand bij de borstkas. Sla met vlakke hand 5x krachtig tussen de schouderbladen.
Bij een milde luchtwegbelemmering heeft het slachtoffer zich dus verslikt. Daardoor gaat hij hoesten en kunnen er tranen in de ogen komen. Het slachtoffer kan echter wel nog steeds ademen en praten. Als iemand niet of nauwelijks meer kan praten of hoesten, dan spreek je van een ernstige luchtwegbelemmering.
Laat het slachtoffer niet drinken, eten of roken. Wanneer het slachtoffer liever op de zij ligt of met opgetrokken knieën is dat geen probleem. Controleer regelmatig bewustzijn en ademhaling. Blijf bij het slachtoffer tot professionele hulp ter plaatse is.
Als de cliënt niet (effectief) hoest en bij bewustzijn is
Geef 5 slagen op de rug tussen de schouderbladen: 1) ga aan de zijkant iets achter de cliënt staan, 2) ondersteun de borstkas met één hand en laat de cliënt voorover buigen, en 3) geef met de hiel van de hand snel na elkaar 5 slagen tussen de schouderbladen.
Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen. Til de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand (kinlift). Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is.
Gasping is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Gasping kan er op allerlei manieren uit zien. Dat hangt ook een beetje af van hoe lang de circulatiestilstand al duurt. Het wordt vaak beschreven als een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging.
Ga door met reanimeren 30:2 (30 borstcompressies gevolgd door 2 beademingen.) Ga door totdat professionele hulpverlening zegt dat je mag stoppen. Als er een 2e hulpverlener aanwezig is kun je om de 2 minuten afwisselen. Onderbreek de reanimatie zo kort mogelijk.
Getuite lippen ademhaling
Hierbij ademt u in door de neus en blaast u vervolgens uit door de mond, waarbij de lippen licht getuit worden. Tijdens deze oefening blijven uw luchtwegen beter open, waardoor er bij de ademhaling meer lucht uit de longen naar buiten gaat. Hierdoor kunt u vervolgens weer dieper inademen.
De Heimlichgreep op jezelf uitvoeren
Om het voorwerp eruit te krijgen moet je je vuist en je hand in je middenrif duwen. Gebruik hierbij een snelle j-vormige beweging, naar binnen en dan omhoog en herhaal dit meerdere keren.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Wanneer iemand na toepassing van de Heimlich manoeuvre klaagt over benauwdheid, buikpijn of pijnlijke benen, moet dit door de begeleiding serieus genomen worden, omdat dit kan wijzen op een complicatie ten gevolge van de Heimlich manoeuvre.
Start direct met reanimeren
Bij waarneming van gaspen zal direct een reanimatie gestart moeten worden. Schakel ook direct 112 in. Let op: een reanimatie bij een drenkeling is anders dan regulier. Start de reanimatie eerst met 5 beademingen om zuurstof toe te voeren.
Dit zijn stuiptrekkingen van de spieren door gebrek aan zuurstof. Door deze bewegingen en het happen naar adem kan het lijken of iemand nog adem haalt maar dit is dus niet het geval.
Gasping of agonale ademhaling is een term voor een ineffectieve ademhaling die optreedt als een impuls van het lichaam, vlak na hartfalen zoals een hartaanval. Het wordt omschreven als een snuivende, gorgelende, happende en oppervlakkige ademhaling.
Bedreigde luchtweg herkennen aan: blauw aanlopen, stoppen met ademen, stridor. Vooral kijken naar stridor! Tekenen van vrije luchtweg: Geen bijgeluiden (geen stridor, gegorgel (door bloed en braaksel), gesnurk, heesheid)
Wat moet je NIET doen voor je met het reanimeren start? 1-1-2 bellen.Het slachtoffer verplaatsen naar de begane grond.Huisdieren opsluiten, de voordeur open zetten en het licht aan doen.
Een stabiele zijligging is een positie waarin je een bewusteloos slachtoffer kunt leggen. Bij bewusteloosheid is iemand niet meer aanspreekbaar, maar heeft nog wel een normale ademhaling.
Wanneer iemand niet meer of alleen nog heel zwak kan hoesten, kan er voedsel in de longen terecht komen. De gevolgen van verslikken kunnen zijn: aspiratie, aspiratie-pneumonie en dreigende verstikking.
Zuurstoftekort in het bloed leidt na enkele minuten tot verlies van het bewustzijn en zeer snel tot het uitvallen van vitale organen, met name de hersenen. Er volgt onherstelbare hersenbeschadiging, en vervolgens de dood.
Ga op je buik liggen, maak een vuist of pak in beide handen één gewichtje, ontspan het hoofd, breng de schouders omlaag, breng de schouderbladen licht naar elkaar toe en herhaal deze beweging.