Vaak is er geen operatie nodig bij een gebroken duim.U krijgt dan een spalk of gips. Op de Spoedeisende Hulp krijgt u een spalk.
Wanneer u last heeft van een gebroken duim zult u de volgende kenmerken ervaren: Gevoelloosheid in de duim. Bewegingsbeperking in de duim. Zwelling.
De belangrijkste tekenen van een gebroken vinger zijn zwelling, gevoeligheid, onvermogen hem te bewegen en er kan een vervorming plaatsvinden. Door de vele verschillende breuken die mogelijk zijn in de vinger worden ook verschillende behandelingen toegepast.
Bij een gebroken vinger is er in de meeste gevallen sprake van een zwelling, gevoeligheid, vervorming en het niet altijd kunnen bewegen van de vinger. Bij een gekneusde vinger heeft u last van een pijnlijke, gezwollen vinger. De vinger is veelal rood-blauw gekleurd en de vinger doet extra pijn bij bewegen.
Is het gewricht stabiel, dan is behandeling met een spalk voldoende. De spalk moet ongeveer 4-6 weken worden gedragen. Daarnaast krijgt u handtherapie.
Bij de middenhand of bij de handwortelbeentjes is dit meestal wat langer (circa 3-4 weken) Een uitzondering vormt het 'scaphoid', een bootvormig botje dat onderdeel vormt van de handwortelbeentjes. Dit zijn beruchte breuken die soms heel langzaam kunnen genezen.
Een gebroken duim is een pijnlijke breuk in één of meerdere kootjes van de vinger. Duimblessures kunnen ontstaan tijdens het sporten, maar kunnen ook veroorzaakt worden door verkeerde draaibewegingen.
Het herstel van de breuk duurt 6 tot 8 weken. Na 8 weken kunt u nog wel pijn hebben. Ook is het vaak nog niet mogelijk alle bewegingen te maken. U kunt uw duim meestal pas na 3 maanden weer bewegen zonder dat het pijn doet.
Symptomen van een gebroken hand of vinger zijn: ■ zwelling van de hand / vinger; ■ gevoeligheid; ■ vervorming van de hand / vinger; ■ het niet kunnen bewegen van de hand / vinger; ■ een verkorte vinger; ■ een ingedrukte knokkel; ■ het schuiven van de vingers over elkaar bij het maken van een gedeeltelijke vuist ( ...
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Het herstel van uw gebroken duurt ongeveer 6 weken. Na 6 weken kunt u nog wel pijn hebben. Ook is het vaak nog niet mogelijk alle bewegingen te maken. U kunt uw vinger meestal pas na 3 maanden weer bewegen zonder dat het pijn doet.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Het herstel van de breuk duurt ongeveer 6 weken. Na 6 weken kunt u nog wel pijn hebben. Ook is het vaak nog niet mogelijk alle bewegingen te maken. U kunt uw hand meestal pas na 3 maanden weer zonder pijn bewegen.
Verstuikte of gekneusde duim
Er ontstaat pijn, zwelling en bewegingsbeperking rond het duimgewricht. Vooral bewegingen in dit gewricht zijn pijnlijk. Er ontstaat een bloeduitstorting en een zwelling van de duimmuis. Bij rek van het bandje is er meestal forse pijn zonder duidelijke instabiliteit van dit gewricht.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
begin het verband met een slag om de pols en plak dit vast. Daarna via de rug van de hand naar de gewonde vinger. Je hebt maar twee slagen om de vinger nodig, over je vingertop heen, om het verband zijn werk te laten doen en het gaasje op zijn plaats houden.De volgende slagen gaan weer terug over de hand naar de pols.
Maar hoe weet je dan of je hand gebroken of gekneusd is? Het grote verschil tussen een gebroken hand en een gekneusde hand is dat bij een gebroken hand de pijn op 1 plek zit, namelijk bij de breuk. Druk je op deze plek, dan voel je direct pijn. In het geval van een kneuzing doet de hele hand pijn.
Afhankelijk van waar de breuk zit en de stand van de breuk, bepaalt uw traumachirurg hoe lang de gipsbehandeling moet duren. Bij vingers is dit over het algemeen vrij kort (soms zelfs slechts 1 week, daarna tape).Bij de middenhand of bij de handwortelbeentjes is dit meestal wat langer (circa 3-4 weken).
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Afhankelijk van de mate van kneuzing duurt dit herstel 1 tot 6 weken. Tijdens sportbelasting kan het raadzaam zijn de duim in te laten tapen bij een sportfysiotherapeut om te voorkomen dat er op korte termijn weer een kneuzing optreed.
Een triggervinger is een vinger (of duim) die u niet goed meer kunt buigen of strekken. Als het erger wordt, kan de vinger krom blijven staan. U kunt uw vingers buigen met de spieren aan de binnenkant van uw onderarm (de buigspieren). Van deze spieren lopen pezen naar de vingertoppen.
Het beperken van de zwelling die optreedt bij een gekneusde vinger bespoedigt het herstel. Een lichte kneuzing van je vinger kan binnen een week alweer genezen zijn, maar een flinke kneuzing kan drie tot zes weken nodig hebben om volledig te herstellen en klachtenvrij te zijn.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Door middel van een spalk om de vinger kan geprobeerd worden om de vinger weer recht te krijgen. De spalk moet gedurende de hele nacht gedragen worden en soms ook overdag. Vaak moet de spalk meerdere maanden achter elkaar gedragen worden. Er bestaan verschillende soorten spalkjes.
Over het algemeen ontwikkelt het slachtoffer na de botbreuk symptomen als pijn en zwelling. Hierbij voelt het slachtoffer pijn op de plaats waar het bot is gebroken. Vooral bij bewegingen is deze pijn voelbaar. Het is ook moeilijker, soms zelfs onmogelijk, om deze bewegingen uit te voeren.