De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen.
Het is verstandig om te overwegen of het voor jouw huishouden of bedrijf voordelig is om een slimme meter te laten plaatsen. Slimme meters kunnen nuttig zijn omdat ze het verbruik van elektriciteit of gas in realtime kunnen meten, wat het gemakkelijker maakt om het verbruik te begrijpen en om energie te besparen.
U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.
Nadelen van een slimme meter
Een nadeel zou aantasting van de privacy kunnen zijn. Dat komt omdat de netbeheerder en de energieleverancier toegang krijgen tot het energieverbruik van een huishouden. Met deze informatie zou hij inzicht kunnen hebben in jouw gedrag als consument.
De oude, traditionele meter is niet voorbereid op de toekomst en niet geschikt voor nieuwe diensten en toepassingen die u helpen uw energieverbruik omlaag te brengen.
Juiste registratie van opgewekte energie
De slimme meter registreert meteen wat u teruglevert. Uw oude draaischijfmeter is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen. De draaischijfmeter kan ook een teruglooprem hebben en kan dan niet fysiek terugdraaien.
En zodoende kan je met een analoge meter altijd blijven salderen, ook als de salderingsregeling is afgeschaft! En er kleven nog meer nadelen aan de slimme meter. De slimme meter is door de netbeheerder op afstand uit te lezen.
Dit geldt met name voor de apps. De displays worden vaker bekeken dan de apps. 8 procent van de consumenten die een aanbod voor een slimme meter hebben gekregen, heeft de plaatsing geweigerd. Dat is 1 procent minder dan het jaar daarvoor.
De slimme meter. Hij zou niet betrouwbaar zijn, niet goed werken en juist voor meer energieverbruik zorgen, maar Agentschap Telecom bewijst anders. De slimme elektriciteitsmeters zijn na uitvoerig onderzoek als betrouwbaar bevonden.
De vervanging van de traditionele meter door een slimme meter kost u niets.
Uiterlijk op 1 juli 2029 moeten alle meters vervangen zijn door een digitale meter. De timing van de plaatsing wordt door Fluvius bepaald. Als u de plaatsing van de digitale meters weigert, kan Fluvius een juridische procedure opstarten, waardoor u mogelijk kosten aangerekend krijgt.
Wanneer je zonnepanelen hebt, heb je vanaf 2023 geen keuze meer of je wel of niet voor de slimme meter kiest. Vanaf dat jaar is het verplicht bij zonnepanelen een dergelijke meter te laten plaatsen.
Heb je je zonnepanelen in 2009 geplaatst, dan zal je nog net van die volle vijftien jaar kunnen genieten. Heb je je panelen eerder geplaatst bijvoorbeeld in 2006, dan is je periode van 15 jaar al afgelopen in 2021 en mag je geen digitale meter meer weigeren.
Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitgelezen? Dan kunt u kosteloos het uitlezen van de slimme meter uitzetten. Dit kan pas wanneer de meter bij u thuis is geplaatst. U moet dan jaarlijks zelf uw meterstanden doorgeven voor uw jaarafrekening, als u verhuist of als u overstapt naar een andere energieleverancier.
Slimme meter en zonnepanelen: vanaf 2023 is een slimme meter verplicht bij zonnepanelen; oude meters die terugdraaien, mogen niet meer omdat ze de netto-elektriciteitsafname niet nauwkeurig meten. Slimme meters tonen precies hoeveel stroom je opwekt en gebruikt.
Een slimme meter hoef je niet meer zelf af te lezen. De netbeheerder kan namelijk zelf je meter aflezen. Dat gaat automatisch en op afstand.
Een storing bij het uitlezen van de slimme meter kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is een stabiliteitsprobleem dat is ontstaan toen we zijn overgestapt naar nieuwe uitleessoftware. De storing heeft alleen te maken met het uitlezen op afstand.
Je mag de slimme meter op dit moment nog weigeren. Als je dit doet, dan moet je zelf je verbruiksgegevens blijven doorgeven. Als je de slimme meter hebt geweigerd en jouw oude meter gaat stuk, dan ontvang je een andere meter. Dit kan, zolang de netbeheerder deze op voorraad heeft, soms een digitale meter zijn.
Als u twijfelt aan een juiste registratie van de slimme meter kunt u de meter eventueel laten onderzoeken. Dit wordt een meterijking genoemd. Let op! Hier zijn mogelijk hoge kosten aan verbonden.
De slimme meter is niet op afstand uit te schakelen.
Met een app op je smartphone precies zien hoeveel energie je verbruikt en wat dat kost is tegenwoordig heel gewoon. Maar ruim 1 miljoen huishoudens kunnen dat niet. Zij hebben nog geen slimme meter. Hun meterstand wordt maar een keer per jaar opgenomen, terwijl de energietarieven veel vaker veranderen.
Een slimme meter wordt bijna elke dag uitgelezen. U ontvangt maandelijks een verbruiksoverzicht van uw energieleverancier. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik. Als u geen maandelijks overzicht wilt ontvangen, kunt u dat stopzetten.
Met de energie die je met zonnepanelen opwekt voorzie je jouw huis van stroom. Als jij overdag stroomt verbruikt, dan verbruik je direct jouw eigen opgewekte stroom. Doordat je deze stroom direct verbruikt, wordt deze niet geregistreerd door de slimme meter.
In plaats van de salderingsregeling komt de 'terugleversubsidie'. Hierbij geldt dat u een vergoeding krijgt voor de niet gebruikte stroom die u teruglevert aan het net. Deze vergoeding krijgt u van uw energieleverancier.
Dat betekent dat vanaf 1 januari 2023 alle eigenaren een meter moeten hebben die de levering en teruglevering van elektriciteit afzonderlijk kan meten. Dat kan een slimme meter zijn, of een digitale meter die van een afstand niet kan worden uitgelezen, maar wel de losse standen kan meten.