Is oolong thee gezond? Oolong thee is van nature rijk aan antioxidanten. Het bevat aardig wat vitaminen en mineralen, waaronder calcium, mangaan, selenium, kalium en magnesium. Oolong thee is rijk aan nicotinamide, een van de twee vormen van vitamine B3.
Gemiddeld moet thee ongeveer drie minuten trekken. Als je de pot niet helemaal leegschenkt, verwijder dan de theebladeren om te voorkomen dat het laatste kopje te sterk smaakt.
Oolong thee ligt tussen groene thee en zwarte thee in. Waar zwarte thee volledig- en groene thee helemaal niet geoxideerd is, is oolong thee ongeveer voor de helft geoxideerd. Afhankelijk van het oxidatieproces kan oolong thee dus meer naar zwarte of groene thee smaken.
Laat de thee trekken voor 30 tot 40 seconden. En uw eerste thee is klaar! Uiteindelijk zullen de theebladeren zinken en uitzetten tot ongeveer eenderde volume van het glas. Er kan naar smaak heet water bijgevuld worden.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
De smaak van de minst geoxideerde oolongs neigt naar groene thee met een frisse fleurige citrusachtige smaak. De meest geoxideerde neigen naar zwarte thee en bezitten een smaak van steenvruchten, vaak omschreven als geroosterde abrikozen en perziken. De term "oolong" betekent "zwarte draak" in het Chinees.
In veel gevallen zorgen hete vloeistoffen ervoor dat je makkelijk gaat ademen bij astma, zwarte thee blijkt bijzonder heilzaam te zijn bij deze longziekte. Door het regelmatig drinken van deze thee worden je bronchiën verwijd en dat zorgt dat astmapatiënten weer makkelijker kunnen ademhalen.
Hoewel de beroemdste Oolongs hun oorsprong vinden in China en Taiwan, worden er tegenwoordig ook in andere delen van de wereld verschillende soorten Oolong gemaakt. India, Sri Lanka, Japan, Thailand en Nieuw-Zeeland zijn slechts enkele landen die tegenwoordig Oolongthee produceren.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
2 gram thee is grofweg 1 theelepel.
Voor witte thee is dit anders, gebruik hiervoor 1 eetlepel dan heb je ook ongeveer 2 gram thee. Zet je jouw thee altijd in een pot van (laten we zeggen) 1 liter? Gebruik dan 5 theelepels thee.
“Het is belangrijk dat je het water eerst kookt en daarna laat afkoelen tot de juiste temperatuur. Bijna al het water heeft namelijk een hoge restwaarde. Door het water te koken, zakken de harde mineraalresten naar de bodem van je waterkoker, de zogenaamde kalkaanslag.
Kort samengevat. Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden. Eigenlijk verdient de thee meer wetenschappelijk onderzoek.
Milky Oolong
Oolong thee is trouwens semi-gefermenteerde thee, wat simpeler gezegd betekent dat het oxidatieproces van de thee ergens tussen groen (niet geoxideerd) en zwart (volledig geoxideerd) in ligt. Oolong thee heeft een volle smaak die zich ook steeds blijft ontwikkelen.
Bovendien staat jasmijnthee bekend als goed voor de concentratie, helpt het spierpijn te verminderen en is goed om allergieën af te zwakken. Tevens de concentratie antioxidanten en vitamines zorgen voor een betere immuniteit tegen kwaaltjes.
Gember heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert de gezondheid van je longen. Een kopje gemberthee zou zelfs bescherming bieden tegen DNA- en weefselschade in de longen.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Maar ook zonder fysieke inspanning kan je je longinhoud op korte termijn aanzienlijk vergroten. Het is zoals de Fransen zeggen: 'simple comme bonjour'. Dit zijn een paar eenvoudige oefeningen die je elke dag kan doen.. Door regelmatig grondig uit te ademen en diep in te ademen kan je al heel wat bereiken.
Sencha verlaagt je bloedsuikerspiegel
De antioxidanten en samentrekkende eigenschappen van groene thee zorgen voor een betere werking van de alvleesklier. Een goede werking van de alvleesklier zorgt voor een betere afscheiding van insuline, wat het begin van diabetes kan voorkomen.
Deze thee wordt van de bladeren van de gewone theeplant (Camellia sinensis) gemaakt. De bladeren ondergaan een minimale fermentatie tijdens het productieproces. Deze Chinese theesoort is pas sinds enkele jaren populair geworden in de westerse wereld.
Witte thee is gezond
Maar waarom is witte thee nou eigenlijk gezonder? In deze thee zitten namelijk antioxidanten (goed voor celvernieuwing), fluoride (goed voor tanden en botten), vitamine C (vermindert de kans op hart- en bloedvatenziekten) en is cafeïnearm.
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
De bittere smaak wordt veroorzaakt door polyfenolen ('tannine'). Aminozuren lossen op bij 60 graden terwijl tannine oplost bij 80 graden. Bij het zetten van groene op lagere temperatuur zorg je ervoor dat de zoete en complexe aroma's niet zal worden overweldigd door de bitter smaken.
Het duurt zo'n 30 tot 60 seconden totdat het kokende water tot deze temperatuur is afgekoeld. 70-75 graden Celsius is de juiste temperatuur voor groene thee, terwijl witte thee het beste smaakt bij een temperatuur van 80-85 graden Celsius.