Een aanvraag doorsturen doe je in Mijn CM op www.cm.be/gedeeltelijke-werkhervatting. Je vult de aanvraag volledig digitaal in en krijgt een kopie van je aanvraag in pdf-formaat. Wij gaan aan de slag met jouw vraag en houden jou op de hoogte. Ook een verlenging van je huidige toelating kun je via deze weg aanvragen.
Ook voor deeltijdse werkhervatting (halftijds, 4/5de enz.) is dat al het geval. In die situatie krijg je een gedeeltelijke uitkering uitbetaald in aanvulling op je beroepsinkomen. Tegelijk blijft je arbeidsongeschiktheid erkend, wat je dan weer beschermt als je zou hervallen.
Een werknemer in progressieve werkhervatting heeft ook recht op gewaarborgd dagloon. Dit betekent concreet dat je het loon moet betalen voor de uren die de werknemer omwille van de griep niet heeft kunnen werken. Dit noemen we de verloren arbeidsuren.
Gedeeltelijke werkhervatting door een werknemer
Als een werknemer dus gedeeltelijk werkzaamheden gaat verrichten, is de werknemer nog steeds arbeidsongeschikt. Dan geldt de wettelijke regel; 70% loondoorbetaling (tenzij in een arbeidsovereenkomst of CAO anders is overeengekomen).
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Het is belangrijk om de werknemer na het mislukken van de arbeidstherapie terug te sturen naar de bedrijfsarts voor een herbeoordeling. Zo voorkom je dat je puur gaat 'varen' op het verhaal van de werknemer.
Verschil tussen laag en hoog inkomen
Een werknemer met een maandloon van 1.500 euro voor een voltijdse baan, die toegelaten wordt om in arbeidsongeschiktheid (minder dan één jaar) het werk halftijds te hervatten, krijgt volgens de nieuwe regels maandelijks een ziekte-uitkering van 630 euro.
Een werknemer kan steeds vragen om het werk aan te passen aan zijn gezondheidstoestand en-capaciteiten. Als werkgever bent u in principe niet verplicht om akkoord te gaan met zo'n voorstel tot progressief of aangepast werk.
Deeltijdse werkhervatting door een bediende
Vanaf 1 januari 2018 worden de halve dagen in het kader van een progressieve werkhervatting, met toestemming van de adviserend geneesheer van de mutualiteit,gelijkgesteld voor de opbouw van de vakantierechten (vakantiegeld en vakantiedagen).
Het doel van een progressieve werkhervatting is je re-integratie op de werkvloer. Voor een progressieve werkhervatting heb je toestemming nodig van de adviserend arts van de mutualiteit. Afhankelijk van het volume van je werkhervatting zal je uitkering worden aangepast.
Progressieve tewerkstelling geeft arbeidsongeschikte medewerkers de kans om hun werk gedeeltelijk te hervatten en te wennen aan hun reguliere arbeidsritme wanneer zij nog herstellende zijn. Het is een manier om medewerkers na langdurige ziekte of afwezigheid opnieuw te integreren in je bedrijf.
De adviserend arts heeft een maximumtermijn van 30 werkdagen, te tellen vanaf de hervatting van het werk, om u zijn schriftelijke toestemming te bezorgen (zolang aan alle voorwaarden werd voldaan).
Een werknemer met een deeltijdse arbeidsovereenkomst, die geen uitkering ontvangt voor de dagen waarop hij niet werkt, bouwt voor die niet-gewerkte dagen geen pensioen op. Wie dus lange tijd deeltijds werkt zonder uitkering, zal later van minder pensioen kunnen genieten.
Als je als werkloze het werk deeltijds hervat, heb je, onder bepaalde voorwaarden, bovenop je loon recht op een uitkering van de RVA. Deze uitkering draagt bij tot een globaal inkomen dat minstens gelijk is aan je werkloosheidsuitkering.
De arbeidsduur mag niet langer zijn dan 8u per dag. Deze grens wordt opgetrokken tot 9u per dag wanneer de werknemer niet meer moet werken dan vijf en een halve dag per week (de zgn. Engelse week).
De aanvraag via de adviserende geneesheer moet gebeuren via een standaarddocument, op te vragen bij je mutualiteit. Deze attesten verschillen van mutualiteit tot mutualiteit. Voor sommige mutualiteiten moet je werkgever dit attest ook invullen, voor andere enkel jij als werknemer.
De grote vraag die mensen zich vervolgens stellen is: hebben deze periodes van arbeidsongeschiktheid invloed op het pensioen? Het antwoord is gelukkig in de meeste gevallen 'nee'. Zowel voor werknemers als zelfstandigen kunnen periodes van arbeidsongeschiktheid als 'gelijkgestelde periodes' gezien worden.
Je kan periodes van ziekte en invaliditeit gratis laten meetellen voor je pensioen (gelijkstelling). Hierdoor kan je een hoger pensioen krijgen.
Over je hele loopbaan, kan je maximum 60 maanden 4/5e werken met een premie. Hierna kan je nog steeds 4/5e werken volgens het stelsel van de vierdagenweek zonder premie maar heb je geen recht meer op een premie, en ontvang je dus enkel 80% van je voltijds loon.
De deeltijdse werknemer met behoud van rechten (DBR) is een werknemer die deeltijds werkt maar gelijkgesteld wordt met een voltijdse werknemer.
Het doel van de gedeeltelijke werkhervatting is de volledige of gedeeltelijke re-integratie van de patiënt. Het biedt een werknemer die niet meer (of nog niet) geschikt is voor het werk, de mogelijkheid om een verminderde of aangepaste activiteit uit te voeren tijdens de erkende periode van arbeidsongeschiktheid.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
Hoe lang kan dat? Een medewerker kan volgens de STECR-richtlijn (voor bedrijfsartsen) maximaal zes weken werken op arbeidstherpeutische basis. Twee weken wordt vaak als voldoende beschouwd.