Soms heb je op de vierde dag erg veel last van één bepaalde hechting, meestal de laatste (die het dichtst bij je anus zit), vraag je verloskundige hier naar te kijken, soms kan die ene hechting eruit zodat je er veel minder last van hebt.
Bij deze operatie hechten we de scheur in de kringspier met oplosbare hechtingen. Meestal zijn de hechtingen na zes weken opgelost.
Meestal duurt het tussen 2 en 4 weken voor je huid genezen is. Iedereen is echter anders: bij jou heeft het misschien wat meer tijd nodig. De hechtingen zullen vanzelf oplossen. Dit kan 2 tot 12 weken duren, afhankelijk van het soort draad.
De wond van de hechtingen gaat open. Het gebied rondom de wond voelt warm en gaat kloppen. Je hebt het gevoel dat je moet plassen, maar het lukt niet goed. De wond en het gebied daaromheen is na zes weken nog pijnlijk.
De onderliggende hechtingen hebben wel 6 weken nodig om zelf op te lossen. Soms lost het onderhuidse hechtmateriaal niet goed op. Restanten van de hechtingen zullen zich dan vanzelf naar buiten werken.
Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar. Uw wond heeft rust nodig om te genezen.
Oplosbare hechtingen hoeven niet te worden verwijderd; deze lossen vanzelf op. U herkent oplosbare hechtingen aan het doorzichtige materiaal (soort 'visdraad'). Zwarte hechtingen en krammen moeten door de huisarts worden verwijderd na de afgesproken periode.
De arts spreekt met u af wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen. Maak hiervoor een afspraak bij de assistente. Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
Een hechting kan uitscheuren als de trekkracht op de hechting stijgt. Dit gebeurt wanneer de spanning in het wondgebied groter wordt. Oorzaak hiervan is zwelling door vocht- en/of bloedophoping.
Probeer je ontlasting zacht te houden door steeds veel te drinken en vezelrijk te eten. Meestal komt de eerste ontlasting op de derde of vierde dag na de bevalling. Vaak vinden vrouwen het prettig om tijdens het poepen met een warme natte washand het perineum te steunen.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
Als de (inwendige) hechtingen te strak zijn gezet, kan dat leiden tot pijn, bijvoorbeeld bij seks, of bij staan of bewegen. De verloskundige kan geen nieuwe hechting zetten, maar kan je wel doorverwijzen naar een gynaecoloog, die de hechtingen kan beoordelen en je kan helpen.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.
Hoewel de kans op scheurtjes dus redelijk groot is, is de kans op totale rupturen klein (2%). Al met al zou je kunnen zeggen dat tweederde van de vrouwen die van hun eerste kindje bevallen in de eerste lijn, zonder veel problemen bevallen. Eénderde wordt ingeknipt of krijgt een tweede- of derdegraads scheur.
Plassen kan voor een branderig gevoel zorgen. Door te spoelen met lauwwarm water uit een beker of bidon na elk toiletbezoek wordt dit gevoel minder. Vaak is dit gevoel na drie dagen verdwenen.
Perineum massage kan je helpen om de bekkenbodem te versoepelen en inscheuren te voorkomen. De verloskundige vertelt er meer over. Perineum massage kan je helpen om inscheuren bij je bevalling te voorkomen. Deze simpele massage techniek wordt wereldwijd gebruikt, met goede resultaten!
Spoelen na het plassen. Om infecties tegen te gaan, adviseren wij u om tijdens of na het plassen uw vagina en het gebied tussen de vagina en de anus te spoelen met (lauw) kraanwater. Het branderige gevoel dat u misschien heeft na een vaginale bevalling tijdens het plassen kan hierdoor verminderen.
Meestal worden er oplosbare hechtingen gebruikt. Deze vallen er binnen 10 dagen vanzelf uit als de wond genezen is. Controleer de wond om de paar dagen met een spiegeltje om te kijken of de hechtingen weg zijn. Soms raken de hechtingen ingebed in het weefsel van de wond en vallen er hierdoor niet vanzelf uit.
Een enkele keer is het nodig om een knip te zetten om de ruimte voor het hoofdje groter te maken, bijvoorbeeld als de baby in nood is en zo snel mogelijk geboren moet worden. Ook bij een vacuümverlossing is een knip noodzakelijk om ruimte te maken, maar in veel andere gevallen wordt er veel te makkelijk een knip gezet.
Oplosbare hechtingen in de wond verdwijnen vanzelf. Als de uiteinden van de hechtingen niet oplossen en gaan irriteren of ontsteken, laat deze dan na twee weken bij uw huisarts verwijderen.
Mogelijke complicaties
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.
In bad of douche
Twijfelt u, stel het baden dan nog uit. Door het liggen in water wordt de huid zachter en kunnen wondranden gaan wijken waardoor een lelijk litteken ontstaat. U mag douchen, ook als er nog nietjes of hechtingen in de wond zitten. Dep de wond na het douchen goed droog met een schone handdoek.
Wanneer de wonden niet meer lekken bij oplosbare hechtingen mag de pleister worden verwijderd. De wonden mogen de eerste 3 dagen niet nat worden, u mag daarom 3 dagen na de operatie niet douchen of in bad.
De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn.
Voor oplosbare hechtingen wordt nu meestal polymelkzuur (vicryl) gebruikt, voor onoplosbare hechtingen kunststof monofilament van nylon of polypropeen. Ook zijde en katoen (die niet oplossen en goed knoopbaar zijn maar vrij veel weefselreactie geven) worden niet veel meer gebruikt.