Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
Harde kazen zoals cheddar, Zwitserse en Parmezaanse kaas kunnen zes maanden voor het openen van de verpakking en drie tot vier weken na het openen in de koelkast worden bewaard. Ze kunnen ook zes maanden worden ingevroren. Plakjes bewerkte kaas kunnen niet goed worden ingevroren, maar kunnen één tot twee maanden in de koelkast worden bewaard.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoe lang kazen in de koelkast houdbaar zijn nadat ze geopend zijn, hangt grotendeels af van het type kaas. Zachte varianten bederven sneller dan harde varianten. Over het algemeen moeten zachte kazen na opening zeven dagen in de koelkast houdbaar zijn, terwijl harde kazen drie tot vier weken houdbaar zijn .
Verpakt in kaaspapier of folie is jonge of jong belegen kaas ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast. Belegen en oude kaas blijven op die manier 2 weken goed. Plakken kaas en geraspte kaas zijn na openen ongeveer 3 dagen houdbaar. Het kan zijn dat gedurende het bewaren schimmel ontstaat op de kaas.
Gebruik het uiterlijk op de derde dag , dus als u het op maandag opent, moet u het uiterlijk op woensdag gebruiken.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Aan de andere kant, als het ongeopend in de achterkant van je kaaslade heeft gehangen, voorbij de houdbaarheidsdatum, zolang het geen tekenen van schimmel vertoont, is het waarschijnlijk nog steeds goed om te eten . Kaas wordt meestal onaangenaam voor je voordat het onveilig wordt.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Sargento identificeert alle producten met een houdbaarheidsdatum. Deze datum garandeert alleen de versheid in een ongeopende verpakking. Zodra de verpakking wordt geopend en de kaas aan de lucht wordt blootgesteld, is er kans op schimmelvorming. Om deze reden raden wij aan om onze kaas binnen 5 dagen na opening te gebruiken.
Tips voor houdbaarheid
Als u een stuk Muensterkaas goed bewaart, blijft het 2 tot 3 weken goed in de koelkast.
Zacht en halfzacht (geit, camembert, brie): doe in een hersluitbare plastic container.Zachte kazen moeten worden verpakt in wasachtig, vetvrij bakpapier . Hierdoor blijft het vocht van de kaas behouden, maar kan deze toch ademen. Bewaar in de koelkast.
Kaas invriezen
Je kunt het stuk in z'n geheel, in plakjes of geraspt invriezen. Bewaar de kaas dan wederom in een luchtdicht vershoudbakje. Als je plakjes kaas gaat invriezen, kan je het beste tussen ieder plakje een stukje bakpapier doen zodat je het makkelijk van elkaar af kan halen.
Geen erg, gebruik bakpapier.Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Bewaar de kaas het liefst in een koele omgeving zoals een koelkast of koude kelder/berg ruimte. Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.
Na opening kunt u de meeste zachte kazen veilig in de koelkast bewaren gedurende ten minste 7 dagen en de meeste harde kazen gedurende 3-4 weken. Controleer harde kazen zorgvuldig op schimmel en snijd eventuele plekken weg, maar gooi zachte kazen en verkruimelde, geraspte of gesneden kazen (zowel hard als zacht) weg als u schimmel ziet.
(1) Harde kazen (blok): 6 maanden, ongeopende verpakkingen; 3 tot 4 weken na opening . Geraspte harde kazen: 1 maand na opening. (2) Zachte kazen: 1 week; roomkaas, 2 weken.
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed?Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.
“Sneetjes harde kaas, zoals Gouda, bewaar je best in een plastic doos met deksel. Zo blijft de kaas vijf dagen tot maximum een week goed. Nog beter: een blok kaas waar je met een kaasschaaf plakjes van afsnijdt. Zo heb je altijd verse kaas omdat er geen contact is met zuurstof.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Helaas blijven restjes feta maar een paar dagen goed. Volgens het Voedingscentrum kun je een blok feta tot vier dagen in de koelkast bewaren. Ze raden aan om de feta te bewaren in het pekelvocht in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen.
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed. Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is . Voedsel kan gekookt worden tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op het product staat en kan daarna worden afgekoeld en in de koelkast worden bewaard.
Toelichting. Het voorzetsel binnen geeft in combinatie met een woord dat een tijdsperiode aanduidt (uur, dag, week, enzovoort) aan dat iets gebeurt tijdens die periode, voordat die afgelopen is. (1a) Als u het juiste formulier gebruikt, krijgt u binnen tien dagen/twee weken een antwoord.
U kunt voedsel koken tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op het product staat, en het vervolgens laten afkoelen en in de koelkast bewaren. Dit komt omdat koken alle ziekteverwekkers in het voedsel doodt en u iets meer tijd geeft om het op te maken. U moet het voedsel binnen 48 uur opeten of het invriezen om het later te eten .