Het is beter om melk, yoghurt of vla te eten. Dit neutraliseert en verzacht de pijn. Ook een schepje havermout (met melk), plakjes augurk met zilveruitjes, plakjes komkommer, rauwe aardappel of een blaadje basilicum eten kan helpen de pijn te verzachten.
Bij brandend maagzuur of zuurbranden komt er maagzuur vanuit je maag in je slokdarm terecht. Je maag is wel tegen dit bijtende zuur bestand, maar je slokdarm niet! Het maagzuur kan het slijmvlies van je slokdarm dan ook behoorlijk irriteren. Dit geeft een vervelend, branderig gevoel achterin je keel.
Meestal gaat keelpijn binnen 10 dagen vanzelf over. Soms kan keelpijn langer aanhouden. Bijvoorbeeld als u uw keel voortdurend overbelast (door roken, zingen, schreeuwen, veel praten). Er zijn verschillende soorten receptvrije medicijnen die kunnen helpen bij keelpijn.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag. Als u op een snoepje (denk aan een dropje of zuurtje) zuigt, maakt u meer speeksel aan. Hierdoor smeert u uw keel, en is uw keel minder schor en droog.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Zuur eten of drinken komt omhoog uit uw maag, tot in uw keel of mond (oprispingen). Dit kan pijn of een branderig gevoel in uw keel geven.
vermijd droge en harde voedingsmiddelen zoals rauwe groenten; vermijd sterke kruiden of specerijen zoals peper, mosterd, sambal en knoflook; neem als tussendoortje vruchtenmoes, vla of crème, pap, enzovoort; ga niet neerliggen en buk niet voorover onmiddellijk na de maaltijd.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Heb je last van keelpijn? Warme thee met honing verzacht de keel en werkt tegen hoesten. Voeg er eventueel nog extra citroen aan toe voor extra vitamine C. Tip: vitamine C is hittegevoelig dus laat de thee dan wel wat afkoelen.
Honing: puur of in de thee. Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
Hot Toddy of Grog
Een moderne variant op een grog is de Hot Toddy, een warme cocktail met een scheutje whisky, citroen, honing, kruidnagel en kaneel. Sowieso een lekker slaapmutsje, het warme water gaat ook een verstopte neus tegen, terwijl de honing helpt tegen keelpijn en die hoest.
Overslaan omdat: Je hoest of een zere keel hebt. Waarom je je er rotter door voelt: Sinaasappelsap is vaak verfrissend. Maar wanneer je griep hebt of keelpijn, kan het je keel nog gevoeliger maken. 'Sinaasappelsap bevat citroenzuur, wat je ontstoken keel nog meer irriteert,' zegt geneeskundedocent Taz Bhatia.
Voor als je last van je keel begint te krijgen is de tijm thee een aanrader. Dit verzacht namelijk de geïrriteerde keel. De smaak is misschien even wennen, maar je merkt snel verschil. In het oosten wordt kurkuma (geelwortel) gebruikt vanwege de ontstekingsremmende werking en helpt tegen koorts en pijn.
Cola bevat de stof fosforzuur en die stof werkt in potentie antibacterieel, maar er is niet bewezen dat het bij cola dan ook zo werkt. Daarnaast wordt koolzuur als reden gegeven dat het helpt, omdat mensen er vaak van moeten boeren.
Brandend maagzuur
Als de sluitspier ontspannen is kunnen zuren uit de maag terugvloeien in de slokdarm, wat brandend maagzuur veroorzaakt. Heb je last van maagzuur na een kopje thee, dan is het verstandig iets minder thee te drinken.
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.