Een stankafsluiter staat ook wel bekend als een waterslot. Deze naam is ontleent aan de manier waarop een stankafsluiter werkt. Ongewenste geuren worden namelijk geweerd doordat er in de afvoerput een standpijp aanwezig is waardoor er water in blijft staan. De stankafsluiter wordt daar overheen geplaatst.
Hoe werkt een sifon? Een sifon houdt nare geurtjes tegen doordat er water wordt vastgehouden in de sifon waar de luchtjes niet doorheen kunnen komen. Een sifon is bevestigd tussen het aangesloten toestel en de riolering. Een sifon wordt bijvoorbeeld aangesloten op een wastafel, douche, toilet of bad.
Bij de flessifon gaat de (rechte) afvoerbuis over in een bekervormige bak waar het water zich in verzamelt. Dit is een ruimtebesparende oplossing die vaak bij fonteinen met een kleine inbouwdiepte wordt gebruikt, bijvoorbeeld in gastentoiletten. Bekersifon is gewoon een andere naam voor flessifon.
Hier kan bijvoorbeeld een scheur inzitten, of een rubbertje tussen de aansluiting kan niet meer goed zitten. Sifons lopen dus onder constructies of andere waterwegen door, en kunnen bijvoorbeeld een verzakking veroorzaken mag dit misgaan.
Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in. Doordat er wat water in blijft zitten, komen de luchtjes van het riool niet in je huis terecht.
De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Het is aan te raden om een sifon jaarlijks te reinigen, maar in de praktijk gebeurd het vaak minder.
Een sifon houdt nare geurtjes tegen doordat er water wordt vastgehouden in de sifon waar de luchtjes niet doorheen kunnen komen. Een sifon is bevestigd tussen het aangesloten toestel en de riolering. Een sifon wordt bijvoorbeeld aangesloten op een wastafel, douche, toilet of bad.
Inderdaad, voor de afvoer van je wasmachine krijg je een sifon. De kans is wel groot dat het water bij de aansluiting van de CV naar buiten spuit. Via die buis komt de stank van het riool ook naar buiten. Ik denk dat er misschien wel meer vuil in het horizontale deel van de buis achter kan blijven.
Een sifon, ook wel zwanenhals of waterslot genoemd, wordt gebruikt als stankafsluiter om nare geuren uit het riool te voorkomen. Dit universele sifon wordt gebruikt voor gootste... Een sifon, ook wel zwanenhals of waterslot genoemd, wordt gebruikt als stankafsluiter om nare geu...
De sifon op de afvoer aansluiten
Schuif eerst de wartel over de afvoerbuis van 32 mm of 40 mm en vervolgens de knelring. Steek de buis zonder lijm in de uitgang van de sifon (minimaal 2 cm) en duw de wartel en de ring richting de sifon. Draai de wartel stevig aan. Hierdoor komt de afvoerbuis klem te zitten.
Daarom wordt er als vuistregel gezegd dat een afvoer van een wasmachine niet hoger geplaatst mag worden dan de hoogte van de wasmachine zelf. Met andere woorden, plaats je de afvoer op een hoogte tussen 60 cm en maximaal 1 meter van de vloer.
De Martens sifontule PVD grijs 40mm is onderdeel van het sifon. Deze fungeert als een tankslot om te voorkomen dat stank afkomstig uit het riool de woning binnendringt. Door de zwaanvormige hals blijft er water in de hals staan en kan de stank niet uit het riool vrijkomen.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Plaats de slang terug in de pijp. Gebruik daarvoor de meegeleverde plastic beugel. Deze klik je op de slang op 15 cm hoogte van het uiteinde. Hierdoor zakt de slang niet dieper dan deze 15 cm in de afvoerpijp.
Reukafsluiter. De reukafsluiter is een van de meest bekende stankafsluiters. In veel doucheputten is deze vorm van stankafsluiting te vinden. De reukafsluiter wordt over de standpijp geplaatst waardoor er altijd een laagje water in de vloerput blijft staan wat geurtjes weert.
Veiligheidshalve kan je ook nog een sifonput plaatsen tussen de overloop van de septische put en de riolering. De buis voor het huishoudelijk afvalwater zou ook van een sifonput voorzien moeten worden om te voorkomen dat er geuren uit de septische put terug naar de woning kunnen trekken.
Een reukslot is een onderdeel van een afvoer, die zorgt dat er geen nare luchtjes uit de afvoer in de badkamer terecht komen. Hoe dit werkt? Een reukslot heeft een soort klepje, of afsluiter, die ervoor zorgt dat er geen lucht vanuit de afvoerbuis direct naar buiten kan.
Hoewel de zuurtegraad van azijn helpt om vet en andere klonters op te lossen, zal zout op zich de binnenkant van de pijp al schoonmaken, omdat het zo grof en schurend is. Meet een 1/2 kopje zout af. Giet het vervolgens rechtstreeks in de afvoer.
1) De afvoer schoon houden met azijn en soda
Daarom leent dit middels zich uitstekend voor de afvoer schoonmaken. Gooi een kopje baking soda en een kopje schoonmaakazijn in het afvoerputje. Giet er daarna een emmer heet water achteraan en laat het ongeveer een kwartier intrekken.
Met soda en azijn je afvoer ontstoppen
een verstopte afvoer ontstaat soms ook door kalkaanslag. Dit los je op met soda en azijn. Meng in een emmer een pakje soda met een halve liter azijn. Giet dit langzaam door de afvoer en laat het een hele nacht inwerken.