Gebruik voor het blussen nooit water! Je loopt dan de kans geëlektrocuteerd te worden. Voor het veilig blussen van een elektriciteitsbrand gebruik je een sproeischuimblusser of een CO²-blusser. Ook is het van belang dat je echt alleen in actie komt, als je absoluut zeker bent van je zaak.
Elektrische draden, die tegen elkaar aankomen, apparaten of kabels die beschadigd zijn, te dunne bedrading en verkeerd montagemateriaal zijn allemaal redenen voor een kortsluiting in de meterkast. En kortsluiting is weer een veel voorkomende oorzaak van brand in huis.
Poederbrandblusser: je kan elektrische apparaten blussen met een poederblusser. Een poederblusser heeft een grote bluskracht en is niet elektrisch geleidend. Het belangrijkste nadeel is dat wanneer je met een poederblusser geblust hebt, je dit poeder moet verwijderen met een industriële reiniger.
Een elektriciteitsbranden is veelal het gevolg van kortsluiting. Een schuimblusser is geschikt om te gebruiken bij een elektrabrand. Het in de sproeischuimblusser aanwezige schuim zal de elektriciteit niet verder geleiden. Dit betekend dat een schuimblusser ook veilig is voor de persoon die brandblusser gebruikt.
De Enphase omvormers zorgen er direct voor dat de spanning van de zonnepanelen laag wordt gehouden als de spanning van de omvormers eraf is, zodat dit geen gevaar is voor mens en dier. De brandweer kan met Enphase micro-omvormers veilig blussen.
Verse lucht wakkert het vuur aan. Gebruik nooit de lift. Open nooit een deur die heet aanvoelt, want dat betekent dat er zich vuur achter bevindt. Keer nooit op uw stappen terug.
Belangrijkste in huis voor brand
Om te beginnen is het van groot belang om in huis op elke verdieping goed werkende rookmelders te hebben. Vanaf 1 juli 2022 is dit zelfs wettelijk verplicht. Daarnaast is het belangrijk om een brandblusser en branddeken (of blusdeken) in huis te hebben.
Het eerste wat je bij een brandend toestel doet is de stroom uitschakelen. Misschien is het nog mogelijk om de stekker uit het stopcontact te halen, maar als de brand tot daar is doorgedrongen schakel je hoe dan ook alle stroom uit. Doe je dat niet, dan blijft het toestel onder spanning staan.
Een elektriciteitsbrand is het uiteindelijke gevolg van kortsluiting. Het veilig blussen van een elektriciteitsbrand heeft enige aandacht nodig. In dit artikel leest u meer over het veilig blussen van een elektriciteitsbrand. Wat te doen bij een elektriciteitsbrand?
Een brand die is ontstaan in een meterkast of een elektrische installatie mag nooit met water worden geblust. Dit omdat water en elektriciteit niet samen gaan, water geleidt namelijk de elektriciteit. Dit creëert het gevaar dat je onder stroom kan komen te staan.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Sla dan alarm. In heel Europa kan je 24u/24u, 7d/7d gratis terecht op het nummer 112 om onmiddelijke bijstand van brandweer, politie of ziekenwagen te krijgen. Opgelet: in België bel je 101 als je politie nodig hebt. Zo ben je het snelst geholpen.
Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft.
Vuur verspreidt zich namelijk razendsnel. Binnen 2 minuten kan een flinke brand ontstaan die u niet meer zelf kunt blussen. En binnen 5 minuten kan uw huis volledig in brand staan. De materiële schade kan enorm zijn, om maar niet te spreken over lichamelijk letsel.
Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 7000 woningbranden. Volgens de stichting duurt het gemiddeld 8 minuten, voordat de brandweer ter plekke is.
Bij brand vergoedt de opstalverzekering de herbouw van je afgebrande koopwoning. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je interieur en andere spullen.
Wanneer uw woning volledig afbrand, dan is het van belang dat de verzekering genoeg vergoed om de woning in dezelfde staat opnieuw te kunnen bouwen. Het bedrag dat nodig is om dit te kunnen doen heet de herbouwwaarde van de woning.
Ben je geen eigenaar van je bedrijfspand, maar huur je het? Dan kunnen je zonnepanelen vaak meeverzekerd worden via je inboedelverzekering. Ook in dit geval zijn ze in de meeste gevallen dan verzekerd bij schade door brand, hagel, onweer, bliksem en water.
De kans op branden in zonnepanelensystemen is erg klein: Volgens onderzoek van TNO komt brand voor bij 0,014% van de installaties. Zonnefabriek heeft nog nooit brand meegemaakt in de duizenden systemen die we de afgelopen tien jaar hebben geplaatst. Een correcte installatie is de beste manier om brand te voorkomen.
Kans op brand door zonnepanelen zeer klein
Dat is een brandrisico van 0,0029 procent. In opdracht van de RVO onderzocht TNO brandincidenten met fotovoltaïsche (PV) systemen in Nederland. Dit rapport uit maart 2019 rekent dat bij 0,014% van de ongeveer 170.000 in 2018 geplaatste PV-systemen brand ontstaan is.