Behandeling. Bacteriële bindvliesontsteking: hierbij kan een antibioticum gegeven worden in de vorm van oogdruppels, zalf of een gel. Virale bindvliesontsteking: hierbij heeft antibiotica geen effect. Soms is het nodig met ontstekingsremmende medicijnen te druppelen.
Een groot deel van de bacteriële bindvliesinfecties gaat vanzelf over. De klachten duren dan meestal een dag of vijf. Om de genezing te versnellen en de klachten te verminderen, wordt soms een antibioticum gegeven in de vorm van oogdruppels of een oogzalf. Soms schrijft de oogarts een zwaardere antibioticakuur voor.
Meestal gaat een oogontsteking binnen 1 tot 2 weken vanzelf over. Antibiotica zijn meestal niet zinvol. Ze kunnen irritatie in het oog en een allergische reactie geven.
Vaak houden deze verschijnselen één tot twee weken aan. De meeste virale ontstekingen van de conjunctiva veroorzaken een slijmachtige, waterige afscheiding en kunnen een verminderde gezichtsscherpte geven. Deze geeft meestal een waterige afscheiding en wisselend matige tot hevige roodheid.
In de meeste gevallen gaat een oogontsteking vanzelf over. Er zijn geen medicijnen voor nodig. Eventueel kan de huisarts je kunsttranen (oogzalf of oogdruppels) voorschrijven. Deze smeren het oog, waardoor de klachten zullen verminderen.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
De oorzaak van bindvliesontsteking is vaak een virus of bacterie. Het kan ook een allergische reactie op bijvoorbeeld stuifmeel, cosmetica of lenzenvloeistof zijn. Andere mogelijke oorzaken zijn een vuiltje of zwemwater met chloor dat in het oog komt, waardoor een infectie ontstaat.
De allergische conjunctivitis geeft vaak jeuk en waterige afscheiding en wisselend matige tot hevige roodheid. Bij droge ogen kan er een lichte roodheid van de ogen voorkomen. De ogen voelen vaak branderig, soms zelfs pijnlijk aan en kunnen een gevoel geven alsof er iets in het oog zit.
Bij een allergische conjunctivitis geven oogdruppels met een antihistaminicum veelal verlichting van de klachten. Voeg bij hardnekkige en hevige conjunctivitisklachten, prednisolon-oogdruppels toe (max. 3 dagen).
Een allergische bindvliesontsteking: geeft vaak jeuk en waterige afscheiding en wisselend matige tot hevige roodheid. Het 'droge ogen' syndroom: geeft pijnlijke, rode slijmvliezen soms met lichtschuwheid en door de irritatie heftige tranenvloed.
Een uveïtis is een ontsteking in het oog. Hierbij zijn de “uvea”-structuren (iris, straallichaam en vaatvlies) van de oogbol ontstoken, maar ook het netvlies, de bloedvaten in het netvlies en het glasvocht kunnen ontstoken zijn.
Het is goed om te weten dat een oogontsteking meestal vanzelf overgaat. Is dit niet zo, of gaat de genezing traag, dan onderzoekt de huisarts of oogarts uw oog. Soms wordt er dan ook een kweekje gemaakt. De arts wrijft dan zacht met een wattenstokje langs het slijmvlies van uw oog.
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Chlooramfenicol is een antibioticum. Het werkt tegen veel soorten bacteriën. Artsen schrijven chlooramfenicol in het oog voor bij ontstoken ogen door infectie met bacteriën of om ontstoken ogen te voorkomen, bijvoorbeeld na een operatie.
Symptomen oogontsteking veroorzaakt door een allergie:
Waterige afscheiding. Gezwollen oogleden en conjunctiva (slijmvlies). De ogen zijn vaak afwisselend licht tot hevig rood. De klachten komen bijna altijd aan beide ogen tegelijk voor.
Controleer even of er niets in uw oog is gekomen dat de pijn veroorzaakt. Maakt u zich toch zorgen over uw pijnlijke ogen? Ga dan even langs de huisarts of huisartsenpost. Als dat nodig is kan de huisarts u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bij een netvliesloslating kunt u de volgende klachten hebben: U ziet opeens zwarte zwevende vlekjes. Het lijken kleine vliegjes of kleine stipjes. U ziet lichtflitsen.
Je huisarts of specialist kan ooggel of oogdruppels met antibiotica voorschrijven. Deze breng je plaatselijk op de huid aan om bacteriën te doden en (verder) infecties te voorkomen.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
In ons onderzoek hebben we duidelijk aan kunnen tonen dat de ontstekingsstoffen die horen bij ontstekingsreuma kunnen zorgen voor vermoeidheid. Die stofjes zitten in het bloed en ze zorgen voor een vermindering van signaalstoffen in de hersenen.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.